News

Care sunt șansele unui puci contra lui Vladimir Putin. Puternicii Kremlinului și oligarhii, îngrijorați, dar paralizați de frică. Nemulțumiri în armată

Funcționarii de rang înalt de la Kremlin, șefii militari ai Rusiei și oligarhii dau tot mai multe semne de nemulțumire. Cu toate acestea, șansele unui puci contra lui Vladimir Putin sunt foarte mici, deocamdată.
20.04.2022 | 20:02
Care sunt sansele unui puci contra lui Vladimir Putin Puternicii Kremlinului si oligarhii ingrijorati dar paralizati de frica Nemultumiri in armata
Mișcare majoră în serviciile secrete ale Rusiei. GRU înclocuiește FSB la comnada operațiunilor de informații din Ucraina
ADVERTISEMENT

Cu excepția analistului și consilierului prezidențial ucrainean Alexei Arestovici, toată lumea e de acord că o schimbare de putere la Kremlin este improbabilă în acest moment, deși nemulțumirile sunt tot mai mari printre funcționarii de rang înalt de la Kremlin, printre generali și oligarhi. În plus, mulți spun că și dacă Putin ar dispărea, situația nu s-ar schimba prea mult.

Armata, nemulțumită de presiunile lui Putin pentru o victorie până la Paști sau la 9 Mai

Președintele Federației Ruse consideră bătălia pentru Donbass decisivă și cere victorii rapide armatei sale, adică până la Paști. Dar generalii ruși sunt nemulțumiți de planurile lui Vladimir Putin, spune politologul rus Dmitri Oreșkin, citat de ziarul ucrainean Segodnia.

ADVERTISEMENT

Comandamentul rus „nu reușește în niciun fel să atragă oamenii în prima linie”, mai spune politologul. „Trupele de canapea” sunt de partea lui Putin, dar sunt „puțini și e puțin probabil să fie mulți” în viitor cei care doresc cu adevărat să lupte. „Situația este proastă și de aceea generalii lui Putin, cred, nu au fost foarte entuziasmați de sarcina de a obține preogrese vizibile înainte de Paști sau până în mai”, mai spune Oreșkin.

Întrebat dacă Putin se așteaptă ca bătălia pentru Donbass să fie decisivă, expertul rus a răspuns: „Desigur. Este pur și simplu forțat să preseze. Este forțat să schimbe generalii, pentru că dacă nu există ofensivă, pe măsură ce timpul trece, Ucraina va avea tot mai multe arme noi și va începe să elibereze teritoriile deja ocupate. Acesta ar fi un dezastru pentru el”.

ADVERTISEMENT

„Abordarea Jukov”

Putin împinge armata înainte și cere victorii, mai spune politologul. Dar generalii înțeleg foarte bine că, dacă înaintează trupele nepregătite, fără a avea un avantaj de numeric ca oameni și echipamente, ar putea pierde, pentru că pierderile celor care atacă sunt întotdeauna mai mari decât ale celor care se apără, cu atât mai mult dacă apărarea e bine pregătită. „Generalii ar prefera să aştepte, dar Putin nu poate aştepta”, a adăugat Oreșkin.

Președintele Vladimir Putin a dat ordin comandamentului militar să nu cruțe soldații, ci să aibă grijă de echipament, spune fostul șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Igor Romanenko.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, declarația a fost făcută de Putin la o întâlnire cu instituțiile militare. „A spus că nu-i pasă de soldați. Aceasta este „abordarea lui Jukov”, păstrată din perioada sovietică de forțele armate ale Federației Ruse. «În ceea ce privește echipamentul, fiți foarte atenți, păstrați-l, pentru că este, de fapt, imposibil de refăcut în timpul războiului»”.

Neliniște la Kremlin

Unii membri ai elitei de la Kremlin, deocamdată destul de puțini la număr, consideră că invazia din Ucraina a fost o greșeală catastrofală, care va da țara înapoi ani de zile, potrivit declarațiilor a zece persoane care cunosc direct situația, citate de Bloomberg. Toți cei citați au vorbit sub condiția anonimatului, din cauză că se tem de răzbunarea lui Putin dacă ar comenta public. Dar, notează cotidianul economic, acești oficiali cred că președintele rus Vladimir Putin nu va ceda și nici nu este, deocamdată, în pericol de a-și pierde puterea, în ciuda nemulțumirilor determinate de pierderile militare și izolarea internațională fără precedent pentru Rusia.

ADVERTISEMENT

Aceștia nu văd, deocamdată, nicio șansă ca președintele Federației Ruse să își schimbe deciziile sau să se retragă din Ucraina. Ei spun că, bazându-se tot mai mult pe nucleul dur și restrâns de consilieri, Putin respinge avertismentele altor oficiali asupra costurilor economice și politice paralizante pentru Rusia.

Mai mult, unii se tem tot mai mult, asemeni oficialilor americani din comunitatea de informații, că Vladimir Putin ar putea decide o utilizare limitată a armelor nucleare în cazul în care înregistrează încă un eșec în campanie militară pe care o consideră misiunea sa istorică. Iar sprijinul pentru războiul lui Putin din Ucraina rămâne considerabil în cea mai mare parte a elitei Rusiei, mulți dintre funcționarii de rang înalt îmbrățișând atât în public, cât și în privat, narațiunea Kremlinului conform căreia conflictul cu Occidentul este inevitabil și că economia se va adapta la sancțiunile radicale impuse de SUA și aliații săi.

Până în prezent, doar un singur oficial de rang înalt s-a distanțat de Putin în urma invaziei din Ucraina. Este vorba de Anatoli Ciubais, nepopularul arhitectul al privatizărilor din anii 1990 și ambasador pentru probleme climatice al Kremlinului. Acesta a părăsit Rusia, iar Vladimir Putin l-a revocat din funcție. Însă alți decidenți ai Moscovei care au încercat să demisioneze, printre care șefa băncii centrale, Elvira Nabiullina, nu au fost lăsați să plece, ci li s-a spus că trebuie să rămână pentru a ajuta la gestionarea consecințelor economice ale sancțiunilor, în timp ce unii oficiali, de rang mai mic, au cerut să fie transferați la locuri de muncă care nu au legătură cu elaborarea politicilor, au mai spus sursele. Iar cei care părăsesc Rusia acum sunt considerați trădători.

Putin mizează pe susținerea populației

Iar susținerea din partea populației rămâne puternică, după ce șocul inițial și consecințele sancțiunilor au făcut loc unui tip de stabilitate „suprarealistă” în Rusia, mai notează Bloomberg. Dar tot mai mulți oameni din interiorul cercurilor puterii au ajuns acum să creadă că decizia lui Putin de a continua invazia va condamna Rusia la ani de izolare și tensiuni cu Occidentul, care îi va paraliza economia și îi va compromite securitatea și influența globală.

O serie de înalți oficiali ruși au încercat să-i explice președintelui Putin că impactul economic al sancțiunilor va fi devastator, ștergând cele două decenii de creștere și standarde de viață mai ridicate pe care Putin le-a oferit poporului său de când a preluat puterea, potrivit unor surse familiare cu situațiade la Kremlin. Dar președintele a respins aceste avertismente, spunând că, deși Rusia va plăti un cost uriaș, Occidentul nu i-a lăsat altă alternativă decât să ducă război, au mai spus sursele. Iar în public, Vladimir Putin spune că „blitzkrieg-ul economic” a eșuat și că economia Rusiei se va adapta.

Președintele Putin este încrezător că poporul îl susține și că rușii sunt pregătiți să îndure ani de sacrificii pentru viziunea sa despre măreția națională, au mai declarat sursele Bloomberg. Kremlinul este optimist după ce, cu ajutorul unor măsuri dure de control al capitalurilor, rubla și-a revenit puțin după șocul inițial și după creșterea inflației, iar perturbările economice au rămas relativ limitate.

Așa că Putin este hotărât să continue războiul, chiar dacă Kremlinul a fost nevoit să renunțe la ambițiile de cucerire rapidă a unei mari părți a Ucrainei și să se angajeze într-o luptă lungă și costisitoare pentru regiunea Donbas. Dar, spun sursele, această renunțare la planul inițial ar lăsa Rusia mai vulnerabilă și mai slabă în fața amenințărilor din partea SUA și aliaților săi.

Cine îl susține acum pe Putin

Între timp, de la începutul invaziei, cercul de consilieri cu care se sfătuiește Putin s-a micșorat și mai mult față de grupul, deja restrâns, cu care s-a consultat regulat înainte de invazie, mai spun două dintre surse. Iar decizia de a invada a fost luată de Putin cu o mână de persoane cu viziiuni agresive, printre care ministrul apărării Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, au adăugat sursele citate.

Dar există în Rusia și unii care vor o linie și mai dură. De exemplu, după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat o prezentatoare TV proeminentă care a părăsit țara după invazie, liderul cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui trupe luptă în Ucraina, l-a acuzat că nu e destul de patriot.

Putin și-a construit regimul în principal pe sprijinul publicului, care i-a oferit mijloacele de a controla elita”, consideră consultantul politic Tatiana Stanovaia de la R.Politik. „Nu există loc pentru dezacord sau dezbatere, toată lumea trebuie să pună în aplicare ordinele președintelui și, atâta timp cât Putin ține situația sub control, oamenii îl vor urma”, mai spune Stanovaia.

Bloomberg precizează că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat solicitări de comentarii pentru articol, așa cum nici ministrul de externe, Serghei Lavrov, nu a vrut să răspundă la întrebările primitoare la folosirea armelor atomice. Iar criticii lui Putin nu văd niciun semn că președintele ar fi dispus să ia în considerare întreruperea invaziei, având în vedere pierderile, sau să facă concesii serioase necesare pentru a ajunge la o încetare a focului.

Nemulțumire și în FSB

Iar în interiorul FSB, succesorul KGB, din care Putin a făcut parte, frustrarea față de eșecul invaziei crește, potrivit lui Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ruse. Decidenții serviciului de informații al Federației Ruse se așteptau ca luptele să dureze cel mult câteva săptămâni, mai spun sursele. Dar informațiile proaste au produs calcule greșite la Kremlin, care a mizat pe un sprijin mai larg în rândul trupelor și oficialităților ucrainene, precum și pe un avans militar mai rapid.

Mai mult, Putin l-a subestimat și pe omologul său ucrainean, percepându-l inițial ca un om și politican slab. Iar miliardarul Roman Abramovici a relatat că a trebuit să insiste pentru a-i schimba lui Putin convingerea că Volodimir Zelenski, fost actor de comedie, va fugi din țară odată cu începerea invaziei, au mai spus sursele.

Frică printre oligarhi

În plus, unii oligarhi au făcut deja declarații voalate prin care pun la îndoială strategia Kremlinului. Dar cei mai mulți jucători puternici din afaceri se tem de reprimarea tot mai dură a disidenței, așa că evită să-și exprime îngrijorările în public. Cu toate acestea, până și scepticii cu privire la dorința Occidentului de a pedepsi Rusia au fost surprinși de viteza și amploarea răspunsului din partea SUA și aliaților săi, cu sancțiuni care îngheață jumătate din rezervele de 640 de miliarde de dolari ale băncii centrale și cu nenumărate companii străine care renunță la zeci de ani de investiții și își închid operațiunile peste noapte, precum și de sprijinul militar extraordinar pentru Kiev, care ajută forțele Ucrainei să blocheze înaintarea Rusiei.

Cât despre oligarhi, dintre care mulți și-au văzut iahturile, proprietățile și activele financiare confiscate sau blocate în temeiul sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi Rusiei, doar câțiva au criticat războiul, dar fără a-l menționa pe Putin. Oleg Deripaska a numit războiul o „nebunie”, la sfârșitul lunii martie, spunând că s-ar fi putut încheia „cu trei săptămâni în urmă printr-o negociere rezonabilă”. El a avertizat și că luptele din Ucraina ar putea continua „încă câțiva ani”.

Miercuri, oligarhul Oleg Tinkov, fondatorul companiei financiare globale Tinkoff Bank și proprietar al echipei de ciclism Tinkoff-Saxo, a scris pe Instagram despre invazia din Ucraina, spunând că nu aduce nimănui niciun beneficiu, și a cerut oprirea acestui „război nebun”. Tinkov devine astfel unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai Rusiei care-l condamnă public pe Putin. În timp ce alți doi cunoscuți oligarhi, Mihail Fridman și Oleg Deripaska, au făcut doar apeluri la pace, abținându-se de la a-l critica pe Putin, de teama represiunii.

Arestovici despre „Putinul colectiv”

Pe de altă parte, Alexei Arestovici, consilier independent al președinției ucrainene, spune, pe canalul său de YouTube, că locul lui Putin ar putea fi luat curând de cel care va fi numit de clanul oligarhic al Rusiei.

Dacă Putin este înlăturat, dacă „Putinul colectiv” pleacă, iar Șoigu nu mai câștigă, ar fi scenariul în cazul unui transfer pașnic de putere. Acum câștigă „oligarhul colectiv”, care, mai mult decât orice, vrea să se întoarcă la sistemul global de diviziune a muncii, la iahturi, amante și case în Dubai”, a spus Arestovici.

El adaugă că oligarhii vor nominaliza, în urma luptelor de palat, o figură de compromis, apoi vor încerca să re-liberalizeze Rusia, însă doar pentru a scăpa de sancțiuni. „Oligarhii pot mima parlamentarismul și libertatea presei”, mai spune Arestovici.

În schimb avocatul și politicianul rus Mark Feigin consideră că, dacă președintele Putin dispare sau moare brusc, situația din Federația Rusă nu se va schimba dramatic pe moment.

ADVERTISEMENT