News

Care sunt școlile care vor rămâne închise pe 9 septembrie. Acești elevi vor avea o vacanță prelungită

02.09.2019 | 18:39
Care sunt scolile care vor ramane inchise pe 9 septembrie Acesti elevi vor avea o vacanta prelungita

Chiar dacă startul noului an școlar se apropie cu pași repezi, nu toate unitățile de învățământ din țară sunt pregătite să-i întâmpine din nou în bănci pe cei mici. Spre exemplu, două școli din Iași nu își vor deschide porțile la data de 9 septembrie, ceea ce înseamnă că mulți elevi vor avea parte de o vacanță prelungită, întrucât le-ar fi practic imposibil să parcurgă zi de zi o distanță de aproximativ 10 kilometri, pentru a merge în satul vecin.

Două școli din Iași nu vor putea fi deschise pe 9 septembrie

Întregul caz pare de domeniul absurdului, mai ales dacă luăm în cosiderare faptul că administrația locală dispune de banii necesari pentru ca aceste școli să fie deschise în timp util, însă nu pot fi virați în contul constructorului, pe motiv că nu a fost votat încă bugetul comunei.

Vorbim despre comuna Humosu, de numele căreia s-au legat de-a lungul timpului cele mai stranii situații cu care s-a confruntat vreodată județul Iași. Cele două unități de învățământ au început să fie reabilitate cu bani de la PNDL, însă nu poate fi deschisă până pe 9 septembrie. Aici ar trebui să învețe 158 de copii, de la grădiniţă până la clasa a VIII-a, dar din păcate școala arată ca după război. În curtea închisă cu lacăt se pot observa mai multe bucăţi de lemn aruncate, dar și mormane de moloz.

Nici n-a început noul an școlar, că deja apar primele probleme. Sursa foto: a1.ro
Nici n-a început noul an școlar, că deja apar primele probleme. Sursa foto: a1.ro

Peste 150 de copii au rămas fără școală, iar autoritățile ridică din umeri

S-a ajuns în situaţia asta deoarece Consiliul local Sireţel nu a votat încă bugetul local şi unitatea nu dispune de fondurile necesare pentru a începe anul şcolar. La Şcoala Humosu s-a început reabilitarea şcolii prin PNDL, acolo nu pot învăţa copiii. Avem o posibilitate să îi ducem la zece kilometri, într-o altă structură, la şcoala primară Slobozia. Problema este că nu avem cu ce să îi transportăm. Consiliul Local trebuie să îi transporte, însă neavând buget nu au început încă demersurile pentru a scoate la licitatie şi să caute o firmă de transport persoane”, a declarat Marius Cojocaru, directorul şcolii Gimnaziale Sireţel.

Noi am început lucrările pe data de 1 iulie 2018, lucrarea este pe un termen de un an de zile şi se lucrează la capacitate redusă fiindcă Primăria nu ne-a virat banii în cont. Lucrăm şi la şcoala din Humosu, acolo aşteptăm racordul pe organizarea de şantier, care tot Primăria trebuie să o facă, este prevăzută şi în proiectul tehnic, aşteptăm racordul la curentul trifazic să putem începe tencuielile de interior. (…) Sincer eu să vă zic, dacă nu sunt bani, noi nu putem lucra. Materiale nu există, astea costă bani”, a explicat Cristian Humelnicu, inginerul firmei de construcţii

Tags: