News

Care sunt simptomele post-covid la copii. S-a descoperit că cei mici nu sunt la fel de afectaţi precum adulţii

Cercetătorii au descoperit cât durează simptomele de Covid-19 la copii, după ce au avut acest virus.
19.09.2021 | 10:26
Care sunt simptomele postcovid la copii Sa descoperit ca cei mici nu sunt la fel de afectati precum adultii
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit faptul că rar se întâmplă ca simptomele de coronavirus să dureze la copii mai mult de trei luni, comparativ cu adulții, după ce au contractat virusul.

Prof. Nigel Curtis, specialist în boli infecțioase pediatrice la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Australia, a analizat 14 studii, în care au fost implicați 19.426 de copii și adolescenți. Ei au raportat simptome pe termen lung după infecția cu SARS-COV2, mai exact ”coronavirusul de lungă durată” cum mai este denumit de oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

Cu ce fel de simptome au rămas copiii după infectare

În urma acestei analize, Nigel Curtis a descoperit că printre simptomele cu care au rămas copiii după ce s-au vindecat sunt: cefaleea, oboseala, tulburările de somn, dificultățile de concentrare și durerea abdominală.

În majoritatea celor 14 studii evaluate, simptomele nu au durat mai mult de 12 săptămâni, adică nu mai mult de trei luni. Totodată, s-a aflat că și varianta Delta le-au provocat aceleași urmări.

ADVERTISEMENT

Copiii obezi sau cu boli cronice riscă să aibă o formă severă de coronavirus

La fel ca în cazul adulților, s-a mai aflat că și copiii care suferă de obezitate, boli cronice de rinichi, boli cardiovasculare și tulburări imune, au un risc de 25% să dezvolte o formă gravă de SARS-COV2.  5,1% dintre copiii care au luat parte cele 14 studii au avut formă severă de Covid-19.

”Toate aceste simptome au fost confirmate de copii și părinții lor, nu au fost sesizate în urma unor analize din laborator”, a declarat prof. Nigel Curtis pe pagina sa de Twitter.

ADVERTISEMENT

În Israel, aproximativ 1 din 10 copii a rămas cu simptome după ce s-au vindecat de coronavirus

Ministerul Sănătății din Israel a transmis, în aceste zile, faptul că la nivel național aproximativ unul din zece copii s-au ales cu simptome după vindecarea de Covid. Acest lucru s-a descoperit în urma unui sondaj realizat telefonic.

Concret, sondajul a fost realizat în iunie, cu 13.834 de părinţi și copii cu vârste între 3 şi 18 ani care au avut Covid-19. Copiii au raportat probleme respiratorii, letargie şi pierderea gustului şi a mirosului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cercetătorii din Marea Britanie au aflat și ei că unul din şapte copii au rămas cu simptome o lungă perioadă după ce s-au îmbolnăvit și apoi, vindecat de Covid.

Adrian Marinescu, despre coronavirusul de lungă durată: ”Jumătate dintre pacienții cu SARS-CoV-2 rămân cu sindromul de oboseală cronică”

În luna aprilie a acestui an, medicul infecționist Adrian Marinescu a confirmat că sunt mulți oameni care rămân cu urme, după infectare, printre care oboseala cronică. El spune că trebuie făcută, totuși, o diferență între convalescența și urmările îmbolnăvirii. Convalescența poate dura mai multe săptămâni.

”Jumătate dintre pacienții cu SARS-CoV-2 rămân cu sindromul de oboseală cronică; și rămân cu el pentru o perioadă care depășește o lună, lucru pe care nu îl întâlnim în mod normal după o infecție virală. Uneori simptomatologia rămâne persistentă. De exemplu, pacientul rămâne pentru o perioadă lungă de timp cu o tuse, cu febră pentru săptămâni de zile.

În primul rând sunt cele pulmonare, cele mai frecvente, dar pot fi neurologice, cardiace, care apar în general în formele grave. Cu cât pacientul a avut o formă severă cu atât sunt șansele mai mari ca leziunile să rămână într-o oarecare măsură.

Concret, când pacientul are o aprindere pulmonară importantă, cu insuficiență respiratorie, foarte frecvent se întâmplă ca el să plece acasă cu insuficiență respiratorie cronică și să aibă nevoie de oxigen pe o perioadă de luni de zile. Acest lucru se explică prin faptul cămapare fibroza pulmonară și rămâi cu ea – nu știe nimeni pentru ce perioadă”, a spus Adrian Marinescu pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags:
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română