Oamenii de știință au descoperit faptul că rar se întâmplă ca simptomele de coronavirus să dureze la copii mai mult de trei luni, comparativ cu adulții, după ce au contractat virusul.
Prof. Nigel Curtis, specialist în boli infecțioase pediatrice la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Australia, a analizat 14 studii, în care au fost implicați 19.426 de copii și adolescenți. Ei au raportat simptome pe termen lung după infecția cu SARS-COV2, mai exact ”coronavirusul de lungă durată” cum mai este denumit de oamenii de știință.
În urma acestei analize, Nigel Curtis a descoperit că printre simptomele cu care au rămas copiii după ce s-au vindecat sunt: cefaleea, oboseala, tulburările de somn, dificultățile de concentrare și durerea abdominală.
În majoritatea celor 14 studii evaluate, simptomele nu au durat mai mult de 12 săptămâni, adică nu mai mult de trei luni. Totodată, s-a aflat că și varianta Delta le-au provocat aceleași urmări.
La fel ca în cazul adulților, s-a mai aflat că și copiii care suferă de obezitate, boli cronice de rinichi, boli cardiovasculare și tulburări imune, au un risc de 25% să dezvolte o formă gravă de SARS-COV2. 5,1% dintre copiii care au luat parte cele 14 studii au avut formă severă de Covid-19.
”Toate aceste simptome au fost confirmate de copii și părinții lor, nu au fost sesizate în urma unor analize din laborator”, a declarat prof. Nigel Curtis pe pagina sa de Twitter.
Ministerul Sănătății din Israel a transmis, în aceste zile, faptul că la nivel național aproximativ unul din zece copii s-au ales cu simptome după vindecarea de Covid. Acest lucru s-a descoperit în urma unui sondaj realizat telefonic.
Concret, sondajul a fost realizat în iunie, cu 13.834 de părinţi și copii cu vârste între 3 şi 18 ani care au avut Covid-19. Copiii au raportat probleme respiratorii, letargie şi pierderea gustului şi a mirosului.
De asemenea, cercetătorii din Marea Britanie au aflat și ei că unul din şapte copii au rămas cu simptome o lungă perioadă după ce s-au îmbolnăvit și apoi, vindecat de Covid.
În luna aprilie a acestui an, medicul infecționist Adrian Marinescu a confirmat că sunt mulți oameni care rămân cu urme, după infectare, printre care oboseala cronică. El spune că trebuie făcută, totuși, o diferență între convalescența și urmările îmbolnăvirii. Convalescența poate dura mai multe săptămâni.
”Jumătate dintre pacienții cu SARS-CoV-2 rămân cu sindromul de oboseală cronică; și rămân cu el pentru o perioadă care depășește o lună, lucru pe care nu îl întâlnim în mod normal după o infecție virală. Uneori simptomatologia rămâne persistentă. De exemplu, pacientul rămâne pentru o perioadă lungă de timp cu o tuse, cu febră pentru săptămâni de zile.
În primul rând sunt cele pulmonare, cele mai frecvente, dar pot fi neurologice, cardiace, care apar în general în formele grave. Cu cât pacientul a avut o formă severă cu atât sunt șansele mai mari ca leziunile să rămână într-o oarecare măsură.
Concret, când pacientul are o aprindere pulmonară importantă, cu insuficiență respiratorie, foarte frecvent se întâmplă ca el să plece acasă cu insuficiență respiratorie cronică și să aibă nevoie de oxigen pe o perioadă de luni de zile. Acest lucru se explică prin faptul cămapare fibroza pulmonară și rămâi cu ea – nu știe nimeni pentru ce perioadă”, a spus Adrian Marinescu pentru Antena 3.