News

Care sunt statele NATO care vor să ridice „un zid de drone” la granița cu Rusia. Kremlinul, amenințat să nu folosească arme nucleare în Ucraina

Un grup de șase state NATO vor să ridice „un zid de drone” la granița cu Rusia care să cuprindă o infrastructură complexă de monitorizare a frontierei
25.05.2024 | 12:34
Care sunt statele NATO care vor sa ridice un zid de drone la granita cu Rusia Kremlinul amenintat sa nu foloseasca arme nucleare in Ucraina
Războiul dronelor între Ucraina și Rusia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lituania a declarat pe 24 mai că statul baltic și alte cinci state membre NATO vecine cu Rusia au convenit să construiască un “zid de drone” pentru a-și apăra granițele de “provocări”. Planul de a folosi vehicule aeriene fără pilot la bord pentru protecție a fost convenit din cauza preocupărilor legate de securitate în regiune, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

Zid de drone la granița cu Rusia

Un grup de țări, printre care statele baltice, Polonia, Norvegia și Finlanda, au convenit să creeze un “zid de drone” pentru a contribui la apărarea frontierelor lor colective, a declarat ministrul lituanian de interne Agne Bilotaite într-un interviu acordat presei lituaniene BNS, publicat la 24 mai.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine după ce premierul polonez Donald Tusk a declarat la începutul lunii mai că Polonia a semnat un contract pentru a se alătura Inițiativei europene Sky Shield, care include în prezent 21 de țări. Inițiativa are ca scop crearea unui sistem de apărare aeriană de tip Domul de Fier care să acopere membrii NATO din întreaga Europă.

Întrucât Lituania a fost membru fondator al inițiativei, care a fost formată în octombrie 2022, “zidul pentru drone” sugerat este o propunere diferită. “Acesta este un lucru complet nou – o graniță de drone din Norvegia până în Polonia, al cărei scop ar fi să ne protejăm granița cu ajutorul dronelor și al altor tehnologii”, a declarat Bilotaite.

ADVERTISEMENT

“Nu doar infrastructura fizică, sistemele de supraveghere, ci și folosirea dronelor și a altor tehnologii care ne-ar permite să ne protejăm și de provocările țărilor neprietenoase și să prevenim contrabanda.” Propunerea ar urma să utilizeze atât dronele proprii, cât și sistemele antidronă, a spus Bilotaite.

Planul se află încă în stadii de formare, a spus ea, și nu există un termen concret când va fi pus în aplicare.

ADVERTISEMENT

“Este clar că, dacă ne punem de acord asupra unor soluții comune, am putea solicita fonduri europene, dacă prezentăm (nevoia) ca regiune, există o mare probabilitate să primim finanțare din partea Comisiei Europene”, a spus Bilotaite.

Pe fondul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei și a utilizării pe scară largă a dronelor și rachetelor pentru a lovi ținte civile, țările de pe flancul estic al NATO au încercat să își îmbunătățească capacitățile de apărare aeriană împotriva potențialelor amenințări rusești.

ADVERTISEMENT

Kremlinul, amenințat cu privire la folosirea armelor nucleare

Această ultimă discuție are loc în contextul în care statele NATO vor să accelereze sprijinul militar acordat Ucrainei, în special, să permită Kievului utilizarea armamentului occidental – în special armament american – pentru lovirea țintelor militare din Rusia.

În replică, Kremlinul a desfășurat un exercițiu militar cu forțele strategice nucleare în apropierea frontierei cu NATO. În ceea ce privește amenințarea utilizării armelor nucleare de către Kremlin, Radosław Sikorski, ministrul polonez de externe a declarat într-un interviu pentru The Guardian că Moscova este descurajată privind folosirea armelor nucleare atât de Statele Unite cât și de China și India.

„Americanii le-au spus rușilor că, dacă explodați o bombă nucleară, chiar dacă nu omoară pe nimeni, vă vom lovi toate țintele [pozițiile] din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate.

Cred că este o amenințare credibilă. De asemenea, chinezii și indienii i-au transmis Rusiei că se opun unui asemenea act. Și nu este o joacă de copii, pentru că dacă și acest tabu ar fi încălcat, ca și tabu-ul de a nu schimba granițele prin forță, China știe că Japonia și Coreea ar deveni nucleare și, probabil, nu își doresc acest lucru.”

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României