News

Care sunt țările pe care românii le pot vizita din 15 iunie fără să fie nevoiți să intre în autoizolare sau carantină. Anunțul lui Iohannis

09.06.2020 | 17:54
Care sunt tarile pe care romanii le pot vizita din 15 iunie fara sa fie nevoiti sa intre in autoizolare sau carantina Anuntul lui Iohannis
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în ce condiții vor putea românii să plece în străinătate fără să fie nevoiți să stea 14 zile în autoizolare la întoarcere. Decizia va fi aplicată pentru țările unde numărul de îmbolnăviri este în scădere, după un calcul matematic simplu.

Care sunt țările pe care românii le pot vizita din 15 iunie

Românii așteaptă cu nerăbdare măsurile de relaxare promise de autorități, pentru a-și putea petrece vacanța în Grecia sau Bulgaria. Cu toate acestea, posibilitatea de a sta 14 zile în carantină la întoarcere, sau în autoizolare, nu le surâde oamenilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, un astfel de scenariu ar complica vacanța oricui, în condițiile în care oamenii ar fi nevoiți să-și ia 14 zile în plus de concediu doar pentru a sta în autoizolare la întoarcerea din țară.

În aceste condiții, Klaus Iohannis a dezvăluit că va fi stabilit o regulă clară prin care românii ar putea scăpa de nedorita autoizolare de 14 zile. Relevant va fi numărul mic de îmbolnăviri la milionul de locuitori.

ADVERTISEMENT

„Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele din aceste măsuri acolo unde este posibil.

S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem și noi în România să lucrăm. Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri unde în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori.

Deocamdată la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Să dau câteva exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda.

ADVERTISEMENT

Având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul UE și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi”, a explicat Iohannis.

Așadar, țările unde numărul de îmbolnăviri va fi mai mic de 5 la un milion de locuitori se vor înscrie pe lista acelor țări unde carantinarea sau autoizolare de 14 zile nu va mai fi necesară. Rămâne de văzut, însă, dacă Grecia și Bulgaria se vor încadra în acest regulament, în condițiile în care un al doilea val de coronavirus ar putea lovi oricând, conform specialiștilor.

ADVERTISEMENT