News

Care sunt următorii pași pentru aderarea Finlandei la NATO. Ultimele etape sunt birocratice

Aderarea Finlandei la NATO este pe ultima sută de metri, după un vot decisiv din partea Turciei. Urmează câteva etape care depind de hârtii
31.03.2023 | 19:38
Care sunt urmatorii pasi pentru aderarea Finlandei la NATO Ultimele etape sunt birocratice
Finlanda va deveni cel de-al 31-lea stat membru al NATO Sursa foto: The New York Times
ADVERTISEMENT

Toți membrii NATO trebuie să voteze în unanimitate pentru a admite o nouă țară în cadrul alianței. Decizia parlamentului turc în favoarea aderării Finlandei la NATO a urmat ratificării de către Ungaria a candidaturii țării nordice la începutul săptămânii.

Ultimele etape pentru aderarea Finlandei la NATO sunt birocratice

Adăugarea Finlandei, care are o graniță comună de 1.340 de kilometri cu Rusia, va mări de peste două ori dimensiunea graniței NATO cu țara condusă de Vladimir Putin. Mai sunt necesare câteva etape și proceduri înainte ca națiunea nord-europeană să devină cel de-al 31-lea membru cu drepturi depline al NATO. Finlandezii așteaptă acum cu nerăbdare un dans atent coregrafiat de hârtii care va oficializa apartenența țării la alianță.

ADVERTISEMENT

Scrisori de acceptare

Turcia și Ungaria expediază scrisori de acceptare Statelor Unite, care sunt depozitarul NATO, în conformitate cu tratatul fondator al alianței din 1949. Scrisorile vor fi depuse în arhivele Departamentului de Stat al SUA, care îl va notifica pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că au fost îndeplinite condițiile pentru a invita Finlanda să devină membru, relatează TIME.

Invitația de aderare

NATO trimite o scrisoare semnată de Jens Stoltenberg prin care invită Finlanda să adere la alianța militară.

ADVERTISEMENT

Semnături

Finlanda trimite propriul document de acceptare (“instrumentul de aderare”), semnat de ministrul de externe Pekka Haavisto, la Departamentul de Stat al SUA. Președintele finlandez Sauli Niinistö l-a autorizat pe Haavisto să semneze documentul. Documentul va fi înmânat fie de Ambasada Finlandei la Washington, fie de un oficial al guvernului finlandez.

Membru cu drepturi depline

Odată ce documentul de acceptare a aderării Finlandei la NATO ajunge la Departamentul de Stat de la Washington, țara devine oficial membră a Alianței.

ADVERTISEMENT

Aderarea Suediei rămâne blocată de Turcia și Ungaria

Finlanda și Suedia, vecinul și partenerul său apropiat de securitate din vest, sperau să adere împreună la NATO. Însă cererea de aderare a Suediei continuă să fie blocată atât de Turcia, cât și de Ungaria. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, întârzie să aprobe aderarea Suediei, susținând că Suedia a devenit un refugiu pentru separatiștii kurzi și alți disidenți pe care îi consideră teroriști.

Suedia a făcut eforturi pentru a-l liniști, inclusiv prin noua legislație antiteroristă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Stockholm-ul și-a îndeplinit obligațiile pe care le-a convenit cu Turcia la ultimul summit NATO de la Madrid. Dar Erdogan nu s-a clintit.

ADVERTISEMENT

Erdogan candidează pentru realegere în cadrul unui scrutin programat în data de 14 mai. Poziția sa dură față de dizidenții kurzi este populară pe plan intern, iar el a beneficiat din punct de vedere politic de pe urma afișării influenței sale internaționale și a pârghiilor în cadrul NATO, dar și ca potențial mediator între Ucraina și Rusia.

El a anunțat săptămâna aceasta că președintele rus Vladimir V. Putin ar putea vizita Turcia luna viitoare pentru inaugurarea primului reactor nuclear al țării, construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom – un eveniment programat în mod clar pentru a-i ajuta campania politică.

Finlanda va continua presiunile pentru o aderare rapidă a Suediei

De asemenea, Ungaria a blocat până în prezent ratificarea cererii Suediei. Liderul ungar, premierul Viktor Orban, are relații călduroase cu Putin și, la fel ca Turcia, continuă să primească gaz și petrol rusesc. Orban a declarat în trecut că susține candidatura Suediei, dar o declarație de miercuri a purtătorului său de cuvânt, Zoltan Kovacs, a precizat că Ungaria nu a susținut candidatura suedeză din cauza “poziției deschis ostile a Suediei față de” Ungaria și Turcia.

Guvernul ungar înțelege de ce Suedia dorește să facă parte din alianță, a declarat Kovacs, dar “există o cantitate amplă de nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca admiterea acestei țări să fie ratificată”.

Oficialii ungari s-au plâns că, în cadrul Uniunii Europene, Suedia a fost deosebit de critică față de modificările constituționale și juridice ale Ungariei, despre care criticii spun că amenință statul de drept – o opinie care este împărtășită în mod deschis de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Finlanda va continua să facă presiuni pentru o aderare rapidă a Suediei, cu care are legături militare și de securitate strânse, dar oficialii suedezi au declarat că acceptă decizia Finlandei de a adera singură.

ADVERTISEMENT