News

Care sunt zonele din București unde blocurile s-ar prăbuși în caz de cutremur. Harta riscului seismic în Capitală

Cutremurul mare din Turcia le-a readus aminte bucureștenilor că mare parte din Capitală s-ar prăbuși în cazul unui scenariu asemănător.
07.02.2023 | 21:00
Care sunt zonele din Bucuresti unde blocurile sar prabusi in caz de cutremur Harta riscului seismic in Capitala
Seismul din 1986 a fost cel mai recent cu magnitudinea peste 7 din România Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși ar exista fonduri pentru consolidarea blocurilor șubrede din Capitală, mulți oameni amână aceste lucrări, în timp ce autoritățile nu reușesc să consolideze toate clădirile cu probleme. În caz de cutremur cu siguranță situația va fi tragică în București, atrag atenția specialiștii.

Harta riscului seismic din București

Mai mult, pe lângă blocurile de locuințe sunt în pericol să cadă numeroase instituții și spitale, în caz de cutremur, potrivit Știrile PRO TV. La o estimare inițială, dacă mâine ar avea loc un cutremur puternic în București, de peste 7, ar muri cel puțin 6.500 de oameni și aproximativ 16.000 ar fi răniți.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care 1.000 de clădiri s-ar prăbuși și peste 23.000 ar fi avariate serios. Datele sunt diferite dacă întrebăm Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, care consideră că 2.500 de clădiri se vor prăbuși instant. Desigur, clădirile vechi sunt cele mai vulnerabile, potrivit experților.

Matei Subasacu, inginer constructor și președinte al Asociației ”ReRise”, specializat în reducerea riscului seismic, atrage atenția că autoritățile vor interveni foarte greu în momentul unui cutremur.

ADVERTISEMENT

Pentru că subiectul este acum mai actual ca niciodată, specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au dezvoltat o aplicație prin care se poate vedea nivelul ridicat al riscului de cutremure în Capitală. Potrivit hărții respective, cartierele din sudul Bucureștiului sunt cele mai ferite de riscul seismic, în timp ce cartierele din nord sunt cele mai expuse.

Risc seismic
Risc seismic. Foto: PRO TV

Situația acestor clădiri cu risc mare de prăbușire e nerezolvată de zeci de ani, pentru că nimeni nu știe când va urma un nou mare cutremur și toată lumea speră că acesta nu va avea loc în acest secol.

ADVERTISEMENT

”În prezent avem 97 de imobile care au depășit etapa de expertiză tehnică și se află în etapa de proiectare avansată și apoi execuție. Estimăm că anul acesta vom intra cu două imobile mari în execuție și undeva la 5-6 mai mici”, a transmis directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, conform sursei citate.

Matei Sumbasacu, inginer constructor și președintele Asociației ”Re-Rise”, atrage atenția că există multe clădiri unde nu există suficienți stâlpi de susținere: ”Goluri în pereții perimetrali mai mari decât la etajele superioare, unde avem doar goluri pentru uși și ferestre. În cazul unui cutremur, nivelul parterului e mai flexibil decât restul structurii, astfel că majoritatea mișcării e preluată de parter. Parterul are mari șanse să cedeze și după ce cedează etajul I, devine parter și de acolo se poate antrena un colaps progresiv de tip sandwich”.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, un bloc cu parter flexibil, cu o mulțime de vitrine și spații goale e acel tip de clădire construită de cele mai multe ori fără avize. Situația e explicată de Emil Sever Georgescu, cercetător științific în acest domeniu.

”Problema aceasta a început în 1990, când a existat o liberalizare a pieței și s-au exprimat atunci multe temeri care chiar așa se numeau. Pericolul turcesc, pentru că în Turcia orice clădire construită de un particular mai avea lăsate în sus câteva fiare în speranța că se vor mai construi câteva etaje. Acum nu se mai poate face așa ceva”, a completat Georgescu.

ADVERTISEMENT