Life

Care sunt zonele din România pline de vipere. Unde există riscul să întâlneşti şerpi veninoşi

Zonele din țară pline de vipere. Unde există pericolul să întâlnești șerpi veninoși. Trebuie să fii foarte precaut. Riști să fii ucis.
08.06.2024 | 13:16
Care sunt zonele din Romania pline de vipere Unde exista riscul sa intalnesti serpi veninosi
Cât de periculoase sunt viperele. Sursa foto: România sălbatică
ADVERTISEMENT

Printre zonele pitorești ale României, care te cuceresc prin frumusețea lor și aerul curat, se ascund reale pericole. Viperele, care sunt cunoscute drept cei mai veninoși șerpi din țară, te pot ucide printr-o simplă mușcătură.

În ce zone din România se găsesc vipere. Ce tipuri de vipere sunt în țară

Trebuie să fiți cu ochii în patru dacă vă aventurați în această perioadă prin locuri montane, de pădure sau câmpie. Este sezonul în care viperele ies cel mai mult la suprafață și se împerechează. Nu este exclus să dai de ele dacă te aventurezi mai mult decât trebuie în sălbăticie.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul nostru ar fi circa 30.000 de astfel de șerpi. Vipera cu corn, vipera comună (cunoscută și ca vipera cu cruce), vipera neagră sau vipera ammodytes sunt printre tipurile de vipere care trăiesc în România.

Cele mai periculoase sunt viperele cu corn și viperele negre, dar din fericire sunt mai rare. Au canini foarte mari, din care scot venin, iar o mușcătură de a lor este de-a dreptul fatală. Cea mai răspândită viperă, la nivel național, este cea cu cruce.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că o viperă atacă doar dacă este atacată la rândul ei. Ele pot sta prin poieni însorite, printre frunze, sub stânci sau în crăpăturile acestora din pădure, așa că mare atenție dacă vă încumetați să urcați pe munte.

În Munții Banatului și în zona Dobrogei trăiesc cele mai multe vipere în România. Vipera cu corn se găsește în Munții Banatului, zona Cazanele Dunării mai ales, Munții Retezat, Valea Cernei și Valea Nerei.

ADVERTISEMENT

Vipera cu corn mai stă și în apropiere de ape, prin tufișuri. Cea mai lungă viperă din România este ammodytesc. Până la 90 de centimetri poate avea. Masculii sunt mai agresivi decât femelele și pot fi chiar mai lungi.

ADVERTISEMENT

Vipera ammodytesc este răspândită mai mult prin Delta Dunării, dar și în Masivul Retezat, pe Defileul Jiului, în zona Cetății Deva. De asemenea, dintre viperele enumerate se pot găsi inclusiv în Munții Cernei, în Cheile Cibului, în județul Alba, Mehedinți, iar în județul Alba este o rezervație de vipere de fâneață, care a fost pe cale de dispariție.

Viperele atacă doar dacă sunt provocate. Ce trebuie să faci dacă ești mușcat

Viperele nu au o vedere foarte clară, dar foarte bine dezvoltate simțul și auzul. În mod instinctiv pleacă din calea oamenilor când simt prezența lor, iar pentru a vă proteja de ele folosiți bățul ca antemergător și călcați apăsat.

Dacă veți fi mușcat de un șarpe precum vipera, trebuie să mergeți neapărat la medic pentru a vă fi scos veninul. Victima trebuie să stea pe orizontală, iar veninul șarpelului trebuie scos în cinci ore după mușcătură.