Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei și candidat la alegerile prezidențiale, a vorbit, la TATULICI LA FANAT1K, despre prioritatea zero a guvernului care se va instala după apropiatele alegeri.
Ludovic Orban candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie, a declarat în exclusvitate la TATULICI LA FANT1K, că prioritatea zero în agricultură pentru orice guvern care se instalează după aceste alegeri este ca în termen de maximum cinci ani să pună pe picioare sistemul de irigații
„Astfel încât să asigurăm capacitatea de irigare pentru toate suprafețele care sunt expuse riscului de secetă. Suprafețele expuse riscului de secetă sunt aproape toate suprafețele care sunt în apropierea Mării Negre”, a spus Orban
Liderul Forța Dreptei a precizat că se referă la zone, unele devaforizate din sud-estul României, de județe precum Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, care au fost și afectate de temperaturile extreme din această vară.
În 2015 un val de caniculă în toată Europa a lovit țări ca Italia, Spania, Franța, Germania, Grecia, România, Portugalia, Marea Britanie, consecințele tempetarurilor extreme ducând la decesul a 37.000 de oameni. Un alt val de caniculă a fost și anul trecut, soldat cu cutremurătorul bilanț de 60.000 de decese.
Aceste date sumbre vorbesc, de fapt, despre situața agriculturii, și în România, unde, a remarcat Tatulici, tot sudul și estul țării sunt „sacrificate prin indolență”.
Ludovic Orban a precizat că exisă o lege prin care erau alocate fonduri importante pentru sistemul de irigații din agricultura românească, respectiv un miliard de euro pentru cinci ani. În realitate, a dezvăluit Orban, sumele alocate au fost ridicol de mici, pe fondul înmulțirii condițiilor meteo extreme.
„A existat o lege prin care s-a stabilit că se alocă pe o perioadă de cinci ani de zile o sumă de un miliard de euro pentru irigații, din bugetul de stat. Când am ajuns la guvernare, m-am uitat de curiozitate cât s-a alocat în 2017- 2018, deci trebuia să fie un miliard de euro în cinci ani de zile, adică 200 de milioane pe an. În 2017 au fost alocați 110 milioane de lei, în 2018 120 de milioane de lei”, a spus Orban.
În zona Mării Negre, a arătat liderul Forța Dreptei, există clar o tendință de reducere a precipitațiilor, de cădere inconstantă a ploilor sau precipitații bruște, cu cantități mari de apă care nu intră însă în sol, pentru că nu le poate absorbi. De aceea irigațiile sunt esențiale și pentru scutirea eforturilor financiare de ajutorare din bugetul de stat a fermierilor afectați de secetă, a mai spus Orban.