News

Care vaccin ARN mesager oferă o protecție mai bună față de varianta Delta. Pfizer versus Moderna, ce spun specialiștii

Serul produs de Pfizer oferă o protecție de doar 42% în fața variantei Delta, cel al Moderna protejează în proporție de 76%.
12.08.2021 | 13:29
Care vaccin ARN mesager ofera o protectie mai buna fata de varianta Delta Pfizer versus Moderna ce spun specialistii
Care vaccin ARN mesager oferă o protecție mai bună față de varianta Delta. Pfizer versus Moderna, ce spun specialiștii Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt rezultatele unui studiu al Mayo Clinic, motivat de faptul că varianta Delta a coronavirusului are o capacitate unică de a provoca cazuri de COVID-19 la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare.

Care vaccin ARN mesager oferă o protecție mai bună față de varianta Delta. Pfizer versus Moderna, ce spun specialiștii

Cercetătorii din Rochester, Minnesota, au descoperit că vaccinul Pfizer/BioNTech – cel mai frecvent utilizat în SUA – a avut o eficiență de doar 42% împotriva infecției în iulie. În aceeași perioadă, vaccinul Moderna a fost eficient în proporție de 76%.

ADVERTISEMENT

Varianta Delta extrem de contagioasă este tulpina dominantă în SUA, iar oamenii de știință se tem că are o capacitate unică de a provoca cazuri de COVID-19 la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare.

Pentru studiul, publicat pe serverul de pre-imprimare medRxiv.org – ceea ce înseamnă că nu a fost încă evaluat de către colegi – echipa a adunat date despre mai mult de 25.000 de persoane din Minnesota din ianuarie până în iulie.

ADVERTISEMENT

În timp ce vaccinurile și-au păstrat eficiența precizată în prospect, în jur de 90%, în primele șase luni ale anului, eficacitatea lor a început să scadă în iunie. Scăderea s-a accentuat în iulie, când varianta Delta a luat amploare în Statele Unite.

Modificarea eficacității vaccinului corespunde unei creșteri masive a prevalenței variantei Delta în Minnesota, crescând de la 0,7% prevalența în mai la peste 70% în iulie. Între timp, varianta Kent „Alpha”, tulpina dominantă anterioară din SUA, a scăzut în prevalență de la 85% la 13% în aceeași perioadă de timp.

ADVERTISEMENT

Chiar și în ciuda creșterii infecțiilor la 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, serurile au fost încă eficiente în prevenirea spitalizărilor și a cazurilor severe de boală, ambele având o rată de spitalizare sub 25%.

Persoanele nevaccinate au constituit, de asemenea, o mare majoritate a cazurilor.

Totuși, persoanele vaccinate care pot contracta virusul reprezintă o perspectivă îngrijorătoare pentru oficialii din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate care contractează varianta Delta, la fel de contagioase ca și cele nevaccinate

Datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) constată că persoanele vaccinate care contractă varianta Delta eliberează încărcături virale similare cu persoanele nevaccinate, ceea ce înseamnă că pot fi la fel de capabili să răspândească virusul.

Deși riscul este minim, unele persoane vaccinate pot fi încă spitalizate, pot suferi efecte negative pe termen lung sau chiar pot muri din cauza COVID-19.

Varianta Delta care poate ocoli vaccinurile existente confirmă, de asemenea, ceea ce mulți se temeau, că virusul s-ar putea muta până la un punct în care poate ocoli complet vaccinurile.

Luna trecută, Pfizer a publicat date care arată că eficacitatea vaccinului scade la 86% după șase luni.

Varianta Delta anihilează teoria imunității de turmă

Atingerea imunității de turmă „nu este o posibilitate” cu varianta actuală Delta, a spus șeful Grupului Oxford pentru Vaccinuri, prof. Sir Andrew Pollard.

Într-o audiere în fața parlamentarilor britanici, acesta a declarat că faptul că vaccinurile nu au oprit răspândirea COVID-19 înseamnă că atingerea pragului pentru imunitatea generală a populației este un „mit”.

„Problema cu acest virus este [că nu este] rujeola. Dacă 95% dintre oameni au fost vaccinați împotriva rujeolei, virusul nu se poate transmite în populație “, a declarat el grupului parlamentar al tuturor partidelor (APPG) pentru coronavirus.

„Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate. Și asta înseamnă că oricine nu este încă vaccinat la un moment dat va întâlni virusul … și nu avem nimic care să oprească [complet] transmiterea respectivă”, relatează The Guardian.

Deși vaccinurile existente sunt foarte eficiente în prevenirea formelor grave de COVID și a deceselor, acestea nu împiedică o persoană complet vaccinată să fie infectată de virusul care provoacă COVID-19.

Conceptul de imunitate de turmă se bazează pe obținerea imunității față de virus de o mare majoritate a populației – fie prin vaccinare, fie prin infecții anterioare – care, la rândul său, oferă protecție indirectă împotriva unei boli infecțioase pentru cei nevaccinați și pentru cei care nu au fost niciodată infectați anterior.

Datele din studiul React, realizat recent  de Imperial College London sugerează că persoanele complet vaccinate cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au un risc cu 49% mai mic de a fi infectate în comparație cu persoanele nevaccinate.

Descoperirile au indicat, de asemenea, că persoanele complet vaccinate au prezentat un risc la jumătate de a avea un test pozitiv după ce au intrat în contact cu cineva care a avut COVID (3,84%, în scădere de la 7,23%).

Formele asimptomatice de COVID-19 sunt foarte comune

Aproximativ o treime dintre persoanele cu COVID-19 nu prezintă simptome, potrivit unei revizuiri a datelor din peste 350 de studii publicate până în aprilie 2021.

Infecțiile asimptomatice au fost mai frecvente la copii decât la vârstnici sau la persoanele fără afecțiuni medicale preexistente, a spus Pratha Sah de la Școala de Sănătate Publică din Yale, care a condus analiza publicată marți în PNAS.

Echipa ei estimează că 46,7% dintre copiii infectați nu prezintă simptome, a spus ea. „Acest lucru este deosebit de îngrijorător deoarece situațiile cu contact strâns și extins în rândul grupurilor mari de indivizi mai tineri sunt deosebit de susceptibile de a deveni evenimente de supra-răspândire ale COVID-19, care pot rămâne nedetectate” dacă autoritățile școlare urmăresc doar simptomele.

Autorul principal Alison Galvani, de asemenea de la Școala de Sănătate Publică din Yale, a remarcat faptul că indivizii asimptomatici pot transmite virusul altora, ceea ce face ca purtarea măștii să fie importantă pe măsură ce redeschid școlile.

 

ADVERTISEMENT