News

Care vor fi momentele cheie pe scena politică în 2023. „Va fi un an important pentru PNL. I se poate schimba conducerea”

Anul 2023 pe scena politică se anunță un an foarte interesant, cu principalele partide, PNL și PSD, pregătindu-se pentru alegerile din 2024
31.12.2022 | 09:37
Care vor fi momentele cheie pe scena politica in 2023 Va fi un an important pentru PNL I se poate schimba conducerea
Anul 2023 va pune la încercare și mai mult relația dintre PNL și PSD. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu partidele de opoziție stagnante în jurul a zece procente, dar cu un electorat propriu consolidat, acestea așteaptă greșelile celor două mari partide aflate la guvernare, PNL și PSD.

Principalul moment anticipat în 2023

Analiștii politici sunt de părere că cel mai important moment politic al anului 2023 se anunță rotativa guvernamentală ce ar urma să aibă loc la începutul verii. Potrivit protocolului coaliției, postul de premier ar urma să fie preluat de către Marcel Ciolacu, urmând ca PNL și PSD să schimbe între ele mai multe ministere. PNL va prelua poziția de vice-premier și Secretariatul General al Guvernului, alături de ministerele Transporturilor și Finanțelor și va ceda către PSD ministerele Justiției și Investițiilor.

ADVERTISEMENT

Opoziția a încercat să agite spiritele în coaliție, Cătălin Drulă declarând că rotativa nu va avea loc, PSD preferând să iasă de la guvernare. „Cred că la rotativa din 2023 PSD și Ciolacu nu vor prelua guvernarea pentru că e în ADN-ul PSD să fugă de consecințele propriilor acțiuni. PSD are o istorie de a pleca cu un an înainte de alegeri”, a spus președintele USR.

De altfel, în luna august deputatul PNL Alexandru Muraru, un apropiat al președintelui Iohannis, a ridicat posibilitatea ca Nicolae Ciucă să nu mai fie schimbat din funcție la rocada din 2023, susținând că „a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea granițelor României nu cred că fi un semnal bun”. Social-democrații au reacționat dur imediat și au susținut că singura alternativă va fi atunci declanșarea alegerilor anticipate, susținând că nu acceptă să nu preia funcția de premier.

ADVERTISEMENT

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că această rocadă la Palatul Victoriei se prezintă ca un moment cheie al anului 2023, un episod care se va dovedi cu atât mai important cu cât situația economică dificilă ar putea duce și la o criză politică.

„Din punct de vedere politic, cel mai important moment este rotativa guvernamentală din luna mai, o rotativă asupra căreia există multe semne de întrebare. Avem un acord între cele două partide, dar nu știm dacă el va fi respectat și nu știm ce-și doresc cei doi parteneri cu privire la luna mai. Dacă Marcel Ciolacu va deveni sau nu premierul României este un alt lucru extrem de important legat de această rotativă. În principal mai toate calculele electorale în perspectiva lui 2024 vor ține de ceea ce se întâmpla în luna mai.

ADVERTISEMENT

Totodată calculele continuării actualei coaliții și calculele legate de 2024 vor ține și de performanța economică a României și a guvernării în anul 2023. Vom fi trecut peste o iarnă care s-a anunțat foarte dificilă din cauza majorării prețurilor, în principal din energie dar și din cauza inflației foarte mari care a ținut tot anul acesta, în consecință rămâne de văzut dacă vor exista probleme economice foarte mari pentru România, probleme care ar urma să fie decontate politic și electoral de către cei care guvernează, sau parte din cei care guvernează”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă, care este de părere că deși subiectul Schengen domină dezbaterea publică în acest moment, interesul ar putea scădea dacă nu apar noutăți, ceea ce, după decizia Austriei de a bloca aderarea României, subiectul pare închis.

Politologul Andrei Țăranu este de părere și el că rotativa va reprezenta un moment interesant, și subliniază că PNL-ul are tot interesul să lase locul PSD-ului la cârma Guvernului astfel încât și social-democrații să se erodeze la guvernare. Acesta este de părere că va fi rândul liberalilor să vină cu un discurs de campanie la adresa PSD, ceea ce va asigura că există în continuare tensiuni în coaliție.

ADVERTISEMENT

„În martie 2023 va fi un Consiliu JAI, va fi iar și o emoție din asta cu Schengen și așa mai departe, acest moment ar putea seta anul 2023. Fără discuție, momentul interesant va fi rotativa, dar părerea mea este că aceasta va avea loc pentru că PNL-ul în momentul de față are tot interesul, cât mai repede, să iasă de la guvernare ca să mai ia și PSD-ul, pentru că, una alta, liberalii sunt în cădere liberă, cădere care va continua și în anul viitor.

Probabil că asta va genera un discurs de campanie al PNL-ul împotriva social-democraților, la fel cum o parte a PNL-ului oricum nu se abține să o facă în continuare. Acesta va fi momentul interesant”, a declarat, pentru FANATIK, Andrei Țăranu, profesor la SNSPA.

Un an crucial pentru PNL

Politologul Andrei Țăranu este de părere că situația economică dificilă ar putea genera crize sociale, care să ducă la rândul lor la crize politice, ceea ce face ca anul următor să fie unul „învăluit în mister”, mai ales că social-democrații au tentația unor alegeri anticipate prin care să profite de scorul bun din sondaje.

„Criza economică ar putea conduce la o criză socială, iar crizele sociale conduc la crize politice. Așa că putem fi siguri că va exista o sumă de crize economico-sociale-politice în anul 2023. Care vor fi ele, care vor fi consecințele lor, e greu de spus în acest moment.

Pe de altă parte e greu de anticipat dacă nu cumva vor exista formule de genul acesta care să genereze alegeri anticipate. Părerea mea este că PSD-ul are în acest moment tot interesul să facă alegeri anticipate și s-ar putea să găsească un pretext. Asta pentru că prin acest lucru ar reuși să spargă șirul de alegeri din 2024”, a mai declarat pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu.

Pe de altă parte Adrian Zăbavă este de părere că anul viitor va fi unul interesant în special pentru liberali, care se vor trezi în situația în care președintele Iohannis va avea din ce în ce mai puțină putere iar în fruntea partidului se află un apropiat al său, care însă nu beneficiază de susținerea completă a membrilor.

„Anul 2023 cred că va fi un an important pentru PNL. În general, președinții de stat își pierd din putere și influență odată cu apropierea de sfârșitul mandatului, în consecință cred că, în mod natural, Klaus Iohannis va deveni un actor politic din ce în ce mai puțin important și asta va duce la schimbări importante în PNL. Deocamdată, partidul are în frunte un lider care nu e interiorizat de partid, care nu se potrivește exact pe electoratul Partidului Național Liberal, nu e văzut drept un lider al PNL în adevăratul sens al cuvântului, și toată lumea îl percep drept un om pus acolo de Iohannis.

Rămâne de văzut dacă scăderea în influență a lui Klaus Iohannis, colaborată cu ceea ce se va întâmpla la rotativă și în acest an din punct de vedere politic vor aduce schimbări masive în PNL. Mă gândesc că pentru PNL poate să fie un an în care i se poate schimba conducerea, i se poate schimba drumul, i se poate schimba viitorul. În același timp putem să încheiem și 2023 cu Nicolae Ciucă președinte în continuare la PNL, iar dacă acest lucru se va întâmpla e clar că el va fi și candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale”, a declarat, pentru FANATIK, Adrian Zăbavă.

Candidații pentru Cotroceni

Pe lângă partidele mici din opoziție, ai căror lideri vor fi cel mai probabil și candidații pentru Cotroceni, rămâne încă o incertitudine privind care vor fi candidații PNL și PSD. Dacă la liberali au existat deja poziționări cum că Nicolae Ciucă va fi și candidatul lor pentru Cotroceni, cu semnele de întrebare ridicate anterior, social-democrații întârzie să nominalizeze un candidat. Cu Marcel Ciolacu care continuă să nege că-și dorește nominalizarea partidului, rămâne vie posibilitatea unui candidat din afara partidului.

„Nu cred că vom știi nici în 2023 care vor fi candidații pentru Cotroceni ai principalelor partide. Asta pentru că partidele vor continua să sondeze mai multe figuri, însă aceste vor trebui să fie acreditate și de activul de partid. În PNL bătălia în partid este foarte mare. Anul 2024, din perspectiva alegerilor, va semăna cu anul 2004, și cred că vor încerca să tragă alegerile prezidențiale cât mai aproape de cele parlamentare, pentru ca acei candidați la prezidențiale să funcționeze ca niște locomotive”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu.

În opinia acestuia partidele vor căuta candidați care să entuziasmeze atât activul de partid dar care să prezinte interes și pentru alegătorii nehotărâți.

„În 2004 știm un lucru, că PSD-ul lui Adrian Năstase a câștigat alegerile parlamentare, a avut majoritate, era aproape să guvern, avea doar un parlamentar în minus ca să aibă majoritatea necesară – și am avut un al doilea tur unde un număr mare dintre psd-iști nu l-au mai susținut pe Năstase. Din boicot. Asta au învățat și ei, că trebuie să-și facă niște candidați care să fie susținuți până la capăt de către activul de partid. Adică chiar să se bată pentru el, să-l simtă ca fiind al lor.

Este și motivul pentru care PSD-ul a pierdut aceste alegeri în continuu în ultimii ani, pentru că majoritatea candidaților au fost mai degrabă parașutați de sus. Partidul nu s-a agitat pentru ei. Să ne aducem aminte cât de puțin s-au agitat pentru doamna Dăncilă, care teoretic era președintele partidului. Și la Geoană s-au agitat mai mult, dar tot nu-l iubeau și nu-l simpatizau – nu l-au simțit niciodată ca fiind al lor. Așa că aici începe problema, și probabil vom avea prima dată când PNL-ul și PSD-ul vor căuta oameni care să fie atractivi și pentru activul de partid și pentru electorat”, a declarat, pentru FANATIK, Andrei Țăranu.

Pe de altă parte consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că cel puțin anul 2023 ar trebui să limpezească apele cu privire la posibilii candidați din afara partidelor, așa cum sunt numele vehiculate ale lui Mircea Geoană, și mai puțin, Laura Kovesi.

„Cred că se vor mai limpezi apele, dar tocmai pentru că anul 2023 va fi unul tumultos din punct de vedere politic, indiferent de ce se va întâmpla la rotativă, tot la începutul lui 2024 va fi perioada în care vom avea mai clar candidații pentru alegerile prezidențiale. E adevărat și faptul că un candidat serios, cu șanse reale, nu poate apărea în câteva luni. E greu de crezut că dacă la începutul lui 2024 o notorietate și o încredere care să-ți permită să emiți pretenții tu ai putea să joci un rol important la sfârșitul lui 2024, în lupta pentru Cotroceni.

E posibil să ne dăm seama spre finalul lui 2023 dacă personaje din afara celor două partide, despre care s-a mai vorbit, și mă gândesc la persoane precum Mirea Geoană sau Laura Kovesi, dacă aceste personaje au un interes clar de a candida și dacă dorința lor se va concretiza în vreun fel. Altfel, mi-e greu să cred că astfel de personaje pot să-și trădeze intențiile pe ultima sută de metri”, a declarat Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT