News

Caricatura lui Erdogan, pe prima pagină a Charlie Hebdo. Iranul dă replica: Macron – “Diavolul din Paris”

28.10.2020 | 13:02
Caricatura lui Erdogan pe prima pagina a Charlie Hebdo Iranul da replica Macron  Diavolul din Paris
ADVERTISEMENT

Turcia a acuzat săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo de „rasism cultural” din cauza caricaturii de pe prima pagină a ultimei ediții care îl ironizează pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

Caricatura îl arată pe Erdogan în tricou și chiloți, bând o cutie de bere și ridicând fusta unei femei purtând un hijab pentru a-i dezvălui fundul gol.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Emmanuel Macron este caricaturizat ca un diavol pe prima pagină a cotidianului iranian ultraconservator „Vatan Emrooz”.

Lumea islamică îndeamnă la boicotarea produselor franțuzești

Coperta Charlie Hebdo a apărut în mijlocul unui război al declarațiilor între Erdogan, Macron și alți lideri europeni după decapitarea profesorului francez Samuel Paty de către un presupus atacator islamist.

ADVERTISEMENT

„Condamnăm acest efort dezgustător realizat de această publicație pentru a-și răspândi rasismul cultural și ura”, a scris pe Twitter Fahrettin Altun, consilierul de presă principal al lui Erdogan, citat de France24“Agenda anti-musulmană a președintelui francez Macron dă roade! Charlie Hebdo tocmai a publicat o serie de așa-numitele desene animate pline de imagini disprețuitoare presupuse ale președintelui nostru”.

Macron a promis că Franța va respecta tradițiile și legile sale seculare care garantează libertatea de exprimare, care permit publicațiilor precum Charlie Hebdo să publice caricaturi ale profetului Mahomed.

ADVERTISEMENT

Unele dintre lucrările anterioare ale săptămânalului de satiră, care l-au vizat pe profet, au fost prezentate de Samuel Paty în timpul unei ore dedicate libertății de exprimare, ceea ce a dus la o campanie online împotriva sa și la crima cumplită comisă înainte de începerea vacanțelor școlare pe 16 octombrie.

Un atac al jihadiștilor asupra lui Charlie Hebdo în 2015 s-a soldat cu 12 morți, inclusiv unii dintre cei mai renumiți caricaturiști ai săi.

ADVERTISEMENT

Susținerea lui Macron față de Charlie Hebdo și comentariul său recent potrivit căruia islamul din întreaga lume este „în criză”, l-au determinat pe Erdogan să-i îndemne pe turci să boicoteze produsele franceze pe fondul unui val de proteste anti-Franța în țările cu majoritate musulmană.

„Demonul din Paris”: Macron caricaturizat ca un diavol de un cotidian iranian ultraconservator

Mai multe titluri de presă iraniene au criticat cuvintele lui Emmanuel Macron pentru apărarea libertății de exprimare și a caricaturilor profetului Mohamed în timpul omagiului adus lui Samuel Paty.

„Demonul din Paris”, este porecla dată lui Emmanuel Macron de cotidianul ultraconservator iranian „Vatan Emrooz” în ediția de marți, 27 octombrie. Președintele Franței este reprezentat ca un demon într-o caricatură de pe prima pagină a ziarului.

Apropiat de puterea iraniană, ziarul îl atacă pe „grosolanul” Emmanuel Macron, care „a susținut în repetate rânduri publicarea de caricaturi jignitoare” ale profetului Mahomed, care „trezesc furia musulmanilor din întreaga lume”, denunță ziarul iranian.

Țări precum Turcia, Maroc, Bangladesh sau Libia condamnă orice caricatură a lui Mahomed. Prin urmare, unele țări au cerut boicotarea produselor franceze ca protest.

Mai multe mass-media iraniene ostile lui Macron

Jurnalistul „Liberation” Pierre Alonso scrie pe Twitter că „Vatan Emrooz” nu a fost singurul ziar iranian care l-a pus pe Emmanuel Macron pe prima pagină. Ziarele „Ebtekar” și „Khorassan” și-au demonstrat ostilitatea față de remarcile făcute de președintele Republicii. Primul are titlul „Lumea Islamului împotriva Franței și Macron”, al doilea menționează „Macron cu care se confruntă mânia musulmanilor”, relatează L’Obs.

Reporterul BBC Kian Sharifi a notat pe Twitter că cotidianul iranian „Keyhan” a cerut guvernului în coloanele sale să-l expulzeze pe ambasadorul francez. Jurnalistul spune că aceasta este cel puțin a patra oară când publicația cere expulzarea ambasadorilor și diplomaților francezi din 2016.

ADVERTISEMENT