Sport
notix pixel id

O caricatură cu Novak Djokovic a stârnit un scandal uriaș în Serbia. Cum explică australienii anularea vizei sârbului

Autoritățile australiene au decis să-i anuleze viza lui Novak Djokovic, iar un renumit caricaturist a făcut o glumă pe această temă care însă a stârnit un scandal imens în Serbia.
14.01.2022 | 11:46
O caricatură cu Novak Djokovic a stârnit un scandal uriaș în Serbia. Cum explică australienii anularea vizei sârbului
Autoritățile australiene au decis să-i anuleze viza lui Novak Djokovic, iar un renumit caricaturist a făcut o glumă pe această temă care însă a stârnit un scandal imens în Serbia. Sursă foto: Twitter MattGolding Cartoons
ADVERTISEMENT

În această dimineață, ministrul Imigrării, Alex Hawke, a hotărât să anuleze viza de intrare a liderului ATP, dar acesta poate face apel.

Inițial, Nole a câștigat în istanță o primă bătălie, obținând o decizie prin care se anula hotărârea de a fi expulzat.

Scandal în Serbia după o caricatură cu Novak Djokovic în flăcări

Decizia lui Alex Hawke de a-i retrage viza lui Novak Djokovic a fost primită cu entuziasm în Australia, iar liderul clasamentului ATP a fost ironizat într-o caricatură care însă a fost catalogată ca fiind scandaloasă de presa din Serbia.

ADVERTISEMENT

Caricaturistul Matt Golding, care lucrează pentru publicația The Age, a postat pe Twitter un desen în care Novak Djokovic și Alex Hawke apar într-un container în flăcări, iar politicianul australian îi rupe viza tenismenului și strigă ”Avantaj, vaxxers!”

Pe container este scris logo-ul modificat al Australian Open, unde litera ”O” este prezentată sub forma unui coronavirus. Caricatura a fost criticată vehement de presa din Serbia. ”O poză rușinoasă și scandaloasă”, a scris publicația Blic.

ADVERTISEMENT

Clasa politică din Australia, pusă la zid

Pe de altă parte, se pare că hotărârea ministrului Imigrării, Alex Hawke, este una politică. Editorialistul The Age, David Crowe, vorbește despre faptul că de fapt decizia îi aparține premierului Scott Morrison, care a căutat ”răul cel mai mic” pentru imaginea sa.

”Lăsându-l pe Novak Djokovic să rămână, ar fi fost o nebunie politică pentru prim-ministru. Era nesustenabil să permită unui jucător de tenis nevaccinat să intre cu ușurință în Australia atunci când a înșelat oficialii de frontieră cu privire la călătoria sa în Spania și a fost surprins în public în Serbia, infectat cu virusul corona.

ADVERTISEMENT

Guvernul și-a dat seama că australienii nu au chef să-l accepte pe Djokovic nevaccinat, în condițiile în care milioane de oameni sunt în izolare strictă de doi ani. Nu trebuie uitat că Australia și-a închis granițele pentru proprii cetățeni la un moment dat”, a scris jurnalistul.

De ce nu i s-a spus lui Djokovic că nu are voie să intre în țară?

”Australienilor le este interzis să viziteze un părinte aflat pe moarte în spital, le este interzis să vadă un nou nepot sau să participe la o nuntă. Ar trebui să accepte că o vedetă a tenisului primește ceea ce li se refuză lor?

ADVERTISEMENT

Dar acesta nu este un joc. Întregul scandal a făcut lumină asupra disfuncționalității pandemiei din Australia. A fost o rușine națională, iar cel mai rău lucru este că poate continua în instanță.

Au fost greșeli la fiecare pas, cum ar fi nepregătirea pentru această problemă cu săptămâni înainte ca Djokovic să sosească la ghișeul de control al pașapoartelor din Melbourne. Nimeni nu a fost dispus să spună clar că nu ar trebui să vină”, a mai notat David Crowe.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 116 pagini de emoții + poster GRATUIT, la NUMAI 10 lei
A apărut noua revistă Fanatik