News

Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani! În 1947, echipa lui Mociorniţa era desfiinţată de comunişti

02.06.2019 | 20:49
Carmen Bucuresti sa razbunat pe Steaua dupa 72 de ani In 1947 echipa lui Mociornita era desfiintata de comunisti
Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani (sursă foto: sportpictures.eu)

Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani. În vara anului 1947, formaţia patronată de Ionel Mociorniţa era desfiinţată la ordinul comuniştilor, iar “militarii” intrau în Divizia A în locul acesteia. Revanşa a venit chiar în momentul în care echipa roş-albastră se pregătea pentru promovarea în Liga 3.

Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani. Ce s-a întâmplat în 1947

Sezonul 1946-47 a fost ultimul pentru Carmen Bucureşti pe prima scenă a fotbalului românesc. Echipa înfiinţată de Dumitru Mociorniţa în 1937 termina pe locul 2 în campionat, la 11 puncte în spatele campioanei UTA Arad. Cu toate acestea, formaţia bucureşteană urma să fie desfiinţată de comunişti, iar totul pornise după ce Ionel Mociorniţa intrase în conflict cu Ana Pauker. Pe finalul anului 1945, liderul comunist a încercat s-o oblige pe Carmen Bucureşti să joace un meci cu Dinamo Tbilisi, dar omul de afaceri a refuzat oferta.

Un ani şi jumătate mai târziu, Ana Pauker s-a răzbunat şi a apelat la pârghiile pe care le avea în cadrul Federaţiei Române de Fotbal. Pe 21 august, Sportul Popular anunţa desfiinţarea echipei lui Ionel Ciorniţa. “Federaţia Română de Fotbal Asociaţie a decis excluderea echipei Carmen din cadrele sale şi măsura aceasta nu surprinde pe niciun adevărat prieten al sportului, care nu ne-ar putea face decât reproşul că ea ar fi trebuit să fie mai devreme. Considerăm măsura luată ca una care duce la lichidarea unui cuib de duşmani ai sportului sub denumirea de grupare sportivă”, suna anunţul desfiinţării lui Carmen Bucureşti.

Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani
Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani

Steaua Bucureşti i-a luat locul lui Carmen în Divizia A

În locul lui Carmen Bucureşti, oficialii FRF au decis ca ASA Bucureşti să primească locul liber din Divizia A. Ministerul Apărării îşi înfiinţase echipa de fotbal pe 7 iunie 1947 şi urma să evolueze în liga a doua, însă oficialii formaţiei sperau să obţină un loc în Divizia A.

Cu cinci zile înainte de startul sezonului 1947-48, ASA era programată să joace pe terenul lui FC Craiova, în prima etapă din Divizia B, în timp ce Carmen Bucureşti urma să o înfrunte pe Dermata Cluj. Decizia FRF a schimbat programul, iar echipa militară intra în prima divizie şi debuta în meciul contra clujenilor. Disputat pe stadionul “Venus”, partida s-a terminat la egalitate, scor 0-0. La finalul sezonului, ASA Bucureşti ocupa locul 14 şi intra în barajul pentru rămânerea pe prima scenă a fotbalului românesc. Formaţia roş-albastră s-a salvat de la retrogradare, însă mulţi dintre jucătorii echipei au fost schimbaţi în vara lui 1948. În tot acest timp, unii fotbalişti ai lui Carmen Bucureşti au ales să meargă la ASA, în timp ce alţii au plecat la restul formaţiilor din Divizia A.

Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani
Carmen Bucureşti s-a răzbunat pe Steaua după 72 de ani

CSA Steaua a ratat promovarea în Liga 3 pentru al doilea an consecutiv

În sezonul 2017-18, CSA Steaua şi-a reînceput activitatea fotbalistică şi a jucat în Liga 4. Obiectivul echipei a fost promovarea în Liga 3, însă formaţia roş-albastră a pierdut play-off-ul în faţa Rapidului. Fără concurenţă reală în actualul sezon, steliştii erau văzuţi drept mari favoriţi să ajungă în barajul pentru promovarea în liga a treia, însă de această dată Carmen Bucureşti a fost echipa care a oprit visul “militarilor”.