Sport

Carmencita Constantin, cu demisia pe masă! Ministrul Novak a amânat decizia președintelui Federației Române de Gimnastică

Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică, a demisionat. Ministrul Eduard Novak a amânat decizia actualei conduceri.
27.04.2023 | 00:07
Carmencita Constantin cu demisia pe masa Ministrul Novak a amanat decizia presedintelui Federatiei Romane de Gimnastica
Carmencita Constantin și-a dat demisia din fruntea FRG, însă a fost întoarsă de ministrul Novak. Foto: FRG.
ADVERTISEMENT

În perioada 24-25 aprilie, Comitetul Executiv al Federației Române de Gimnastică s-a reunit pentru a discuta evoluția sportivilor români la Campionatul European de seniori (11-16 aprilie) și Campionatul Mondial de Juniori (29 martie – 2 aprilie).

Carmencita Constantin a pus pe masă demisia din fruntea FRG

Pe ordinea de zi a Comitetului Executiv s-a aflat și stabilirea modului de lucru până la FOTE juniori și până la Campionatul Mondial de la Antwerp, unde gimnaștii „tricolori” au ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

ADVERTISEMENT

Totuși, ședința a înregistrat o notă tensionată care a culminat cu o demisiile puse pe masă de actuala conducere în frunte cu președintele Carmencita Constantin. Federația Română de Gimnastică a venit cu un comunicat prin care a explicat cum a decurs ședința Comitetului Executiv al FRG. „Bilanţul participării la CE fost unul pozitiv, ținând cont de îndeplinirea obiectivelor – calificarea ambelor echipe reprezentative la CM şi obținerea în finalele pe aparate a unei medalii de bronz, a trei locuri patru, un loc șase şi un loc şapte, iar la individual compus, o clasare în top 10.

În pofida acestui bilanţ şi a speranţelor justificate pentru o evoluţie bună la Mondiale, şedinţa Comitetului Executiv, care a analizat atât recentele evoluţii ale gimnaştilor noştri la Campionatele Europene, cât şi situaţia de la nivelul colectivului tehnic de antrenori, s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a acestei situaţii şi a scandalurilor repetate apărute în mass-media, membrii Departamentului Tehnic pentru gimnastica artistică feminină şi-au anunţat intenţia de a-şi da demisia de onoare, considerând că opoziţia din CEx contravine principiilor fundamentale de safeguarding ale CIO, FIG şi FRG.

În acelaşi context şi-au anunţat demisiile Carmencita Constantin – preşedinte, Ingrid Istrate – secretar general FRG şi, subsecvent, o serie de alți membri ai Comitetului Executiv, fiind propusă inclusiv demisia întregului Comitet Executiv”, se arată în comunicatul emis de FRG.

ADVERTISEMENT

Ministrul Eduard Novak a amânat decizia președintelui Federației Române de Gimnastică

După situația tensionată din sânul FRG, ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a întâlnit în cursul zilei de miercuri cu Federația Română de Gimnastică pentru a preveni o situație tensionată cu 5 luni înaintea Campionatelor Mondiale care ar putea asigura prezența sportivilor români la JO 2024.

În urma vizitei lui Eduard Novak, demisia Carmencitei Constantin și a celorlalți membrii s-a amânat. „În urma analizei din această dimineaţă despre implicatiile pe care demisia conducerii FRG ar fi avut-o, hotărârea a fost reevaluată şi amânată, urmând ca împreună cu Ministerul Sportului, care sprijină demersurile de reformare, să se identifice cele mai bune soluţii pentru obţinerea performanţelor într-un mediu sigur”, a precizat FRG printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

În continuare, Federația Română de Gimnastică a anunțat că actuala conducere va face tot posibilul pentru asigurarea unui mediu propice performanței, iar echipele de gimnastică să obţină la Campionatele Mondiale calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

„În pofida situaţiei create fără nicio justificare, în contextul eforturilor şi rezultatelor înregistrate în ultima perioadă, subliniem în mod public că actuala conducere a federaţiei are tot respectul şi consideraţia pentru toate rezultatele gimnasticii româneşti, pentru toate figurile emblematice existente în această disciplină sportivă.

Intenţia şi toate demersurile efectuate în aceşti ani de conducerea FRG au avut ca finalitate o repoziţionare a gimnasticii româneşti la nivelul atins anterior, dar cu luarea în considerare a situaţiei actuale a acestui sport, care nu a mai obţinut calificarea unei echipe naţionale de gimnastică la Jocurile Olimpice din 2012”, a fost comunicatul emis de FRG.

ADVERTISEMENT