News

Alertă alimentară! Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite în magazine

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella în magazinele din țară.
16.11.2021 | 22:09
Alerta alimentara Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella descoperite in magazine
Carne de pui cu salmonella descoperită în magazine. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În mai multe magazine din România au fost descoperite de către inspectorii ANSVSA peste 60 de tone de carne de pui, contaminată cu salmonella.

Drept urmare, au fost retrase de la vânzare mulțimi de pulpe și pipote de pui congelate, aici fiind depistată cea mai mare cantitate de salmonella.

ADVERTISEMENT

Sfatul reprezentanților ANSVSA pentru românii care suspectează că au cumpărat carne de pui cu salmonella

Grav este că oamenii au cumpărat o parte din carnea infectată, iar specialiștii avertizează că până când nu este gătită la peste 70 de grade Celsius să nu fie consumată. Carnea a fost importată din Polonia, a ajuns în fabricile din țara noastră, iar mai apoi în magazine.

”Avem peste 60 de tone de carne de pasăre contaminată retrasă de la raft. Există situații în care avem 500 de km, apoi încă 500 de kg care au fost comercializate către consumatorul final.

ADVERTISEMENT

Să ne asiguram că tratam termic foarte bine carnea de pasăre pentru că prin tratament la peste 70 de grade, câteva minute, această bacterie se distruge”, a declarat pentru ȘtirileProtv Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA.

Tot mai multă carne de pui cu salmonella adusă din Polonia în România

Salmonella identificată este una dintre cele periculoase, care poate provoca toxiinfecție copiilor și vârstnicilor, mai avertizează Mihai Ponea. În ultima vreme, tot mai multă carne de pui cu salmnonella a fost descoperită în România din Polonia. Mihai Ponea crede că este benefică o verificare la vamă a cărnii de pui sosită din această țară.

ADVERTISEMENT

”Am identificat unul din tipuile de salmonella periculoase, salmonella enteritidis, care provoacă toxiinfecții extrem de grave la copii și vârstnici.

Mesajul este unul de avertizare gravă către supermarketuri pentru că s-a constatat în ultima perioadă un aflux extraordinar de mare de carne de pasăre din Polonia.

ADVERTISEMENT

Dacă continuăm aceste lucruri, Romania va încerca de la intrarea în țară, în vamă, oprirea acestor mărfuri, până la ieșirea buletinelor de analize”, a mai detaliat vicepreședintele ANSVSA.

Inspectorii ANSVSA continuă verificările și în următoarea perioadă.

Cât de nocivă este Salmonella

Sunt peste 2500 serotipuri de Salmonella. Acest tip de bacterie trăiește în tractul intestinal al animalelor bolnave sau chiar și la om. Salmonella se poate răspândi pe lactate, carne sau fructe de mare sau chiar și legume și fructe.

Simptomele infecției cu Salmonella sunt: diaree (chiar și cu sânge), febră, dureri de burtă, stări de greață. Simptomele pot fi unele acute la persoanele în varstă sau cele care nu au o imunitate prea bună.

Simptomele nu apar imediat, ci la 6 – 72 ore de la infectarea cu Salmonella. Sunt mulți oameni care se deshidratează într-atât de mult pe parcursul infecției, încât ajung internați în spitale.

ADVERTISEMENT