News

Carnea de porc se va scumpi cu 25% în Europa. Care este motivul și cum va fi afectată România

Preşedintele ASAS anunță că prețul cărnii de porc se va scumpi cu 25% în Europa. Ilie Van: ”Va trebui să găsim soluții”
04.06.2021 | 22:48
Carnea de porc se va scumpi cu 25 in EuropaCare este motivul si cum va fi afectata Romania
Carnea de porc se va scumpi cu 25% în Europa. Care este motivul și cum va fi afectată România, Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Preţul cărnii de porc va creşte în Europa cu 25% în următorii ani. Motivul îl reprezintă  cererea de pe piaţa chineză consideră expertul Ilie Van.

Preşedintele secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) a anunțat că China va fi, între 2020 şi 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. Consecinețele vor fi resimțite din plin pe ”bătrânul continent.”

ADVERTISEMENT

”Preţul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România”, a spus reprezentantul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, conform Știrile Pro TV.

Carnea de porc se va scumpi cu 25% în Europa. Ilie Van: ”Noi n-avem porc în România. Ce facem?”

”China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China.

ADVERTISEMENT

Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situaţia sectorului de carne de porc din România. Exportul de carne de porc din Europa către China: de la 2,6 milioane de tone în 2018 la 3,7 milioane în 2020, deci un milion în plus în 2020 şi în 2025 se duce la 4 milioane de tone.

Deci, la ce să ne aşteptăm: preţul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România. Ce facem? Va trebui să găsim soluţii, nu ne putem juca, pentru că lucrurile se vor agrava. Exportul către China este cel care va crea probleme aproape în toată Europa”, a afirmat Ilie Van.

ADVERTISEMENT

Producţia de carne la nivel mondial în 2020 a fost estimată în scădere faţă de 2019 şi 2018. Este vorba de circa 333 de milioane de tone de carne.

Cam toate speciile au scăzut, cu excepţia cărnii de pasăre, care a crescut la 136 de milioane de tone, cea mai mare producţie realizată de această specie, a explicat Reprezentantul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Acesta trage și un semnal de alarmă.

ADVERTISEMENT

”Dar atenţie foarte mare: din toată această producţie de 300 şi ceva de milioane de tone, doar 10-12% se comercializează. Deci, comerţul internaţional cu carne este de doar 10-12%.

Asta, ca aviz celor care susţin că nu e nicio problemă dacă nu producem noi: cine nu produce la un grad de auto-suficienţă, măcar de 90%, nu poate să se hrănească, asta trebuie să fie clar. În 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului român a fost de porc şi de pasăre, iar 10% de bovine şi ovine.

Dacă bovinele şi ovinele le putem valorifica mai bine pe piaţa externă, atunci creşterea porcului şi a păsărilor trebuie să fie cu destinaţie pentru piaţa internă, să ne asigurăm auto-consumul, auto-suficienţa, la un nivel la care să nu ne fie teamă”, a menţionat Ilie Van.

ADVERTISEMENT
Tags: