News

Carnea de urs ar putea să dispară din meniurile restaurantelor. Incinerarea animalelor după vânătoare, o soluție extremă

Preparatele din carne de urs vor dispărea din restaurante, dacă va fi adoptat un proiect de lege care interzice utilizarea cărnii animalelor în scop comercial.
29.10.2022 | 10:01
Carnea de urs ar putea sa dispara din meniurile restaurantelor Incinerarea animalelor dupa vanatoare o solutie extrema
Carnea urșilor vânați nu va mai ajunge în restaurante, iar trofeele vor intra în patrimoniul public/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Subiectul uciderii urșilor a generat controverse aprinse între organizațiile pentru protecția animalelor și comunitățile locale care trăiesc sub amenințarea atacurilor acestei specii. Un proiect de lege care va intra în dezbaterea Senatului prevede ca în cazul urșilor uciși prin derogare, carnea și trofeele să nu mai poată fi comercializate, astfel încât să fie prevenit abuzul de asemenea derogări și braconajul.

Traficul de carne de urs încurajează „braconajul legal”

Potrivit legii inițiate de nouă parlamentari, „carnea de urs provenită din braconaj cinegetic sau acţiuni de împuşcare va fi donată caselor de bătrâni, caselor de copii şi spitalelor sau incinerată, după caz”. De asemenea, trofeele urșilor nu vor putea fi păstrată de către vânători, acestea urmând să fie declarate patrimoniu public și donate muzeelor cinegetice.

ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorilor, în ultimii 11 ani au fost ucise 3.000 de exemplare de urs brun, dintre care 2.300 au fost „recoltați” prin derogări primite de către asociațiile de vânători, iar restul au fost victime ale braconierilor.

Semnatarii proiectului susțin că derogările de la legislația care protejează speciile protejate sunt folosite abuziv de asociațiile de vânători în scop comercial, iar persoanele care cumpără permisul de vânare a unui exemplar de urs ies în profit întrucât comercializează carnea sau blana.

ADVERTISEMENT

Pentru împuşcarea unui exemplar, asociaţiile de vânătoare percep un tarif cuprins între 5.000 şi 20.000 de euro. Pe site-urile pe care îşi fac reclamă, asociaţiile menţionează că pentru ursul brun este nevoie de „programare din timp”. Însă o astfel de “programare” reprezintă în realitate cumpărarea unui ordin de “derogare” pentru împuşcarea unui animat protejat. Pretextul emiterii ordinelor de derogare este siguranţa publică, însă motivul real este traficul cu trofee şi carne de urs”, susțin inițiatorii. Astfel s-a ajuns în situația ca o serie de restaurante să aibă în meniul lor preparate din carne de urs, fără să aibă probleme în asigurarea materiei prime preparării lor.

Dubii legate de modul de acordare a derogărilor

Deși derogările pentru vânătoare au fost acordate sub pretextul protejării cetățenilor din localităților care se confruntă cu incursiuni ale urșilor, tocmai lipsa unor măsuri ale statului privind protejarea acestor localități a făcut posibil traficul cu permise de „recoltare” a urșilor, cred inițiatorii.

ADVERTISEMENT

Pentru ca pericolul intereselor economice ale asociaţiilor de vânătoare din România să nu mai planeze asupra acestei specii protejate, este necesar ca uciderea urşilor să nu mai poată fi transformată în profit. Interzicerea comercializării şi deţinerii (de la data intrării în vigoare a actului normativ) de trofee şi carne de urs brun se impune ca fiind cea mai eficientă şi rapidă metodă prin care aceste derogări ilegale să nu mai poată fi emise în mod abuziv”, se spune în expunerea de motive.

Semne de întrebare privind modul în care se acordă derogările la vânătoarea urși au apărut odată cu scandalul izbucnit legat de împușcarea ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în aprilie 2021.

ADVERTISEMENT

Prințul a plătit circa 7.000 de euro, bani pentru care a primit dreptul de a împușca o ursoaică care făcuse pagube la câteva gospodării din Ojdula, județul Covasna. Numai că animalul împușcat a fost un mascul pentru care, potrivit grilei de evaluare a trofeelor, prințul ar fi trebuit să plătească circa 20.000 de euro.

ADVERTISEMENT