Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezvăluit care este carnea produsă în România pe care străinii sunt înnebuniți s-o mănânce. Politicianul a transmis că francezii o adoră pentru că e sănătoasă și gustoasă. Ce cantitate a exportat țara noastră în 2024.
România este un jucător care se face remarcat pe piața internațională în ceea ce privește un anumit fel de carne. Aceasta vine direct de la fermele românești și este preferată de străini, în special de francezi și de italieni.
Potrivit informațiilor oferite de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este vorba de carnea de pui, care este bună pentru sănătate și savuroasă. În prezent, țara noastră are un grad de autosuficiență de 140%, însă va ajunge la 150-160% după finalizarea fermelor.
În plus, România se bucură de o producție în creștere în anul 2025, exportul de pui românesc fiind unul extrem de important. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că 60% dintre păsări sunt hrănite cu porumb.
De asemenea, puiul românesc este apreciat de francezi pentru că este crescut în mod natural. În momentul de față, Franța are grad de autosuficiență de doar 50%, la pui, motiv pentru care importă foarte multă carne.
Florin Barbu a dezvăluit în cadrul unei emisiuni că România a exportat 190 de milioane de pui, în 2024. Această cantitate de carne de pui s-a dus către Franța și Italia, pentru 2025 exportul urmând să fie și mai mare.
„420 de milioane de pui am produs în 2024. În 2025 vom produce, după finalizarea fermelor care sunt deja populate, 500 de milioane de pui. Gradul nostru de autosuficiență este de 298 de milioane de pui.
În momentul de față, avem un grad de autosuficiență de 140%. Cu fermele finalizate – undeva la 150-160%”, a explicat ministrul Agriculturii, fiind invitatul analistului politic Bogdan Chirieac, pentru dcnews.ro.
În altă ordine de idei, anul acesta Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare. De asemenea, beneficiază de 27 de miliarde de lei credite de angajament pentru a sprijini dezvoltarea zootehniei din România.