Sporturi

Carol Eduard Novak, primul campion paralimpic din istoria României: “Medalia a fost pariul meu cu viața!” Exclusiv

12.02.2021 | 21:01
Carol Eduard Novak primul campion paralimpic din istoria Romaniei Medalia a fost pariul meu cu viata Exclusiv
Eduard Novak, primul campion paralimpic din istoria României: "Medalia a fost pariul meu cu viața". Exclusiv
ADVERTISEMENT

Carol Eduard Novak este protagonistul episodului 22 din seria “Olimpicii României”. Ministrul Tineretului și Sportului este primul sportiv paralimpic medaliat cu aur din istoria României. A câștigat titlul la Jocurile Olimpice de la Londra, la ciclism.

Povestea lui Carol Eduard Novak este una inspirațională. În 1996 un teribil accident de mașină i-a năruit visul de a participa la Jocurile Olimpice de la Nagano, unde visa să reprezinte România în proba de patinaj. Însă, în urma accidentului unul dintre picioare i-a fost amputat.

ADVERTISEMENT

Eduard Novak, primul campion paralimpic din istoria României: “Tot ceea ce sacrificasem pentru a mă pregăti se pierduse”

A reușit să treacă peste aceste dificultăți și nu a renunțat la sport. Ba mai mult, a vrut cu tot dinadinsul să își îndeplinească visul și a trecut la paraciclism, așa cum explică într-un amplu interviu acordat pentru FANATIK:

“Am avut, desigur, o perioadă foarte grea după accident. Toate planurile mele se năruiseră, tot ceea ce sacrificasem pentru a mă pregăti se pierduse sau așa simțeam în acele momente. Îmi pierdusem scopul în viață, rostul, motivația.

ADVERTISEMENT

Am avut nevoie de o perioadă pentru a mă aduna și mi-am dat seama că viața e prea scurtă pentru a o pierde cu regrete. Și m-am reapucat de ceea ce îmi plăcea și știam să fac cel mai bine: sport.

Mi-am acordat doi ani pentru a-mi demonstra că încă pot face performanță. După nici un an, câștigam prima medalie în paraciclism, iar din acel moment am știut că sunt pe drumul cel bun”, a spus Novak.

ADVERTISEMENT

A câștigat aurul olimpic în 2012 la Londra: “A fost pariul meu cu viața, pe care l-am câștigat”

În 2005 a câștigat medalia de aur la Campionatul European de Paraciclism de la Alkmaar, iar în 2006 și 2007 a luat argintul la Mondiale. La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing avea să câștige primul argint olimpic din carieră în proba de contratimp.

Nu s-a lăsat până când nu avea să câștige măcar o medalie de aur la Jocurile Olimpice și patru ani mai târziu a participat la Londra. A fost la un pas să sufere un alt accident rutier, chiar în orașul în care se desfășurau Jocurile Olimpice. Pe acesta l-a evitat, din fericire.

ADVERTISEMENT

Câteva zile mai târziu, Carol Eduard-Novak a scris istorie pentru România. A câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra în proba de urmărire C4 – pe pistă. La aceeași ediție, a mai câștigat o medalie de argint:

“Medalia de la Londra a fost împlinirea a 30 de ani de muncă. Confirmarea că reușisem să-mi împlinesc visul, în ciuda problemelor personale cu care mă confruntasem, a piedicilor pe care le întâmpinasem din partea altora. A fost pariul meu cu mine și cu viața, pe care l-am câștigat prin multă muncă și sacrificiu”, a spus Novak pentru FANATIK.

Carol Eduard Novak, cu steagul României

Ministru full-time, vrea o medalie și la Tokyo: “Activitatea la minister mă solicită foarte mult și mă antrenez doar la sfârșit de săptămână”

Povestea lui Novak în sportul de performanță nu se oprește însă la Londra. În luna decembrie a anului trecut a preluat funcția de Ministru al Tineretului și Sportului și cu toate acestea, vrea să participe și să câștige o medalie la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din acest an. Novak a povestit pentru FANATIK cum își drămuiește timpul:

“Și în calitate de președinte al Federației Române de Ciclism, manager de club, antreprenor și tată responsabil, am fost nevoit să îmi împart atenția într-un mod constructiv în fiecare dintre activitățile pe care le-am făcut.

Este nevoie de un time management bun și de o bună disciplină pentru a reuși în scopurile pe care ți le propui. Momentan, până pun lucrurile în mișcare pe direcția pe care mi-o doresc, activitatea la minister mă solicită foarte mult și mă antrenez doar la sfârșit de săptămână. Pe măsură ce lucrurile vor intra în ritmul normal, îmi doresc să mă antrenez și seara, în timpul săptămânii”, a spus ministrul.

Povestea lui Carol Eduard Novak depășește barierele sportului. Poate fi pentru mulți o lecție despre cum termenul “a renunța” nu ar trebui luat în considerare indiferent cât de greu ar părea și peste câte situații dificile ar trebui să trecem în viață.

“Întotdeauna particip cu obiectivul de a câștiga. M-am pregătit intens încă de anul trecut și, chiar dacă s-au amânat Jocurile Olimpice, iar programul nu îmi mai permite momentan o pregătire la fel de intensă, nu voi renunța la visul meu și voi intensifica antrenamentele în apropierea momentului Tokyo. Îmi place și să câștig, dar, mai mult decât atât, nu-mi place să pierd. Sper la o medalie cât mai strălucitoare!”, Carol Eduard Novak

  • 44 de ani are Carol-Eduard Novak
  • 23 decembrie 2020 este ziua în care Eduard Novak a preluat mandatul de Ministru al Tineretului și Sportului
ADVERTISEMENT