100 ani de Romania

Carol-Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României! Cum a cucerit aurul la Londra în 2012

12.09.2018 | 22:00
CarolEduard Novak singurul campion paralimpic al Romaniei Cum a cucerit aurul la Londra in 2012

Carol-Eduard Novak este singurul campion paralimpic al României din istorie. Sportivii din ţara noastră au participat la şapte ediţii ale Jocurilor Paralimpice, însă primele medalii au fost obţinut de ciclistul născut pe 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc, şi care a reuşit să depăşească limite.

Patinajul a fost sportul de care Carol-Eduard Novak s-a îndrăgostit, la fel ca şi mulţi alţi copii din zona Harghitei. Din start şi-a dorit să fie campion olimpic, mai ales că România nu a câştigat niciodată aurul la Jocurile Olimpice de iarnă. Drumul spre acest vis s-a oprit în 1996, la 20 de ani, în urma unui accident rutier în care şi-a pierdut laba piciorului drept. “Până la accidentul din 1996, am fost unul dintre cei mai buni patinatori viteză, eram ca un maniac la antrenamente, iar cei din jur mă strigau ‘ambiţiosul’. În drum spre un nou concurs împreună cu familia am avut un accident rutier în urma căruia mi-am pierdut laba piciorului drept. La prima vedere, un accident de maşină nesemnificativ a naruit 15 ani de muncă din viaţa unui tânăr ce îşi dorea cu ardoare să fie sportiv”, povesteşte Carol-Eduard Novak pe site-ul personal.

Carol-Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, a pornit cu o medalie de argint la Beijing

Carol-Eduard Novak a părăsit sportul de performanţă şi a îmbrăţişat meseria de jurist, dar simţea că lipseşte ceva. La cinci ani de la accident, viitorul campion paralimpic a decis să pornească o nouă carieră de sportiv profesionist. Ziua lucra ca agent de vânzări pentru firma pe care o deschisese, în timp ce noaptea era dedicată antrenamentelor.

Drumul spre succes a fost sinuos, plin de obstacole, dar a depăşit momentele în care îşi pierdea echilibrul şi cădea de pe bicicletă. În 2003, când în România încă nu exista un campionat naţional de paraciclism, Carol-Eduard Novak se clasa pe primul loc la Campionatul European. La Jocurile Paralimpice de la Atena obţine locul patru la proba de contratimp LC3 – pe șosea. Patru ani mai târziu, la ediţia organizată în Beijing, câștiga medalia de argint contratimp LC2 – pe șosea, o premieră pentru sportul din România.

Aur la Londra pentru Carol-Eduard Novak

În 2012, la Londra, Carol-Eduard Novak se întorcea la Jocurile Paralimpice. De această dată era sigur că va obţine medalia de aur. Pe 1 septembrie 2012, românul câştiga proba de urmărire C4 – pe pistă, stabilind şi un record mondial. Cu o noapte înaintea Paralimpiadei din 2012, emoţiile creşteau, însă am ştiut încă de la încălzirea ce a durat aproape 3 ore pentru concursul de 4 minute că locul întâi pe podium va fi al meu, ulterior aflând şi că am stabilit un nou record în ciclismul paralimpic.”, şi-a amintit Carol-Eduard Novak.

Pe 5 septembrie, Carol-Eduard Novak a obţinut şi medalia de argint la proba de contratimp C4 – pe șosea. Pe lângă activitatea sportivă, sportivul de 42 de ani ocupă funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, dar se gândeşte serios la participarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020. “Dacă mă voi simți apoi motivat și apt fizic, Tokyo 2020 ar putea fi un nou vis”, a declarat Carol-Eduard Novak.

Carol-Eduard Novak, singurul campion paralmpic al României
Carol-Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României