Sporturi

Caroline Wozniacki și-a anunțat retragerea din tenis. Pentru daneza de 29 de ani, Australian Open 2020 va fi ultimul turneu: ”Mi-am îndeplinit toate visurile”

06.12.2019 | 17:15
Caroline Wozniacki sia anuntat retragerea din tenis Pentru daneza de 29 de ani Australian Open 2020 va fi ultimul turneu Miam indeplinit toate visurile
ADVERTISEMENT

Fostul numărul 1 mondial și câștigătoare a turneului de Grand Slam de la Australian Open, Caroline Wozniacki, și-a anunțat retragerea din tenis. În vârstă de 29 de ani, jucătoarea din Danemarca va renunța la ”sportul alb” imediat după primul turneu de Mare Șlem din 2020, chiar cel de la Melbourne, pe care l-a câștigat în 2018, după o finală cu Simona Halep.

Caroline Wozniacki și-a anunțat retragerea din tenis. Pentru daneza de 29 de ani, Australian Open 2020 va fi ultimul turneu

Caroline Wozniacki și-a făcut publică decizia printr-o scrisoare postată pe contul oficial de Twitter. Daneza anunță că Australian Open, chiar primul și singurul său turneu de Grand Slam câștigat, va fi ultima competiție la care va lua parte.

ADVERTISEMENT

Printre motivele invocate de Wozniacki în scrisoarea de retragere se numără noile schimbări din viața personală, căsători cu David Lee, dar și intenția de a se dedica unei campanii de conștientizare a artritei reumatoide, boală de care ea însăși suferă.

”Am jucat tenis profesionist de la vârsta de 15 ani. În această perioadă am experimentat un capitol incredibil din cariera mea. Pot spune că am câștigat tot ce am visat în carieră. Mi-am spus mereu că atunci când îmi voi dori să fac altceva, atunci înseamnă ca s-a terminat.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, am ajuns la concluzia că îmi doresc să realizez mai multe lucruri în afara tenisului. Căsătoria cu David a fost unul dintre țeluri, iar acum îmi doresc să călătoresc și să trezesc atenția despre artrita reumatoida, boala de care sufăr.

Prin urmare, astăzi anunț că mă voi retrage din tenisul profesionist în luna ianuarie, după Australian Open. Nu are legătura cu sănătatea mea și nu e un ‘la revedere’. Aștept cu nerăbdare sa împărtășesc cu voi aventura mea din viitor.

ADVERTISEMENT

În final, vreau să mulțumesc din toată inima fanilor, prietenilor, sponsorilor, echipei mele, în special tatălui meu, care mi-e antrenor, soțului meu și familiei pentru suportul necondiționat. Fără voi n-aș fi putut realiza tot ceea ce am realizat”, a spus Wozniacki.

Caroline Wozniacki, carieră impresionantă în circuitul WTA

Caroline Wozniacki a avut o carieră de excepție în circuitul WTA. A câștigat 30 de titluri WTA, a ocupat locul 1 WTA, a triumfat la Turneul Campioanelor și are în palmares un titlu de Grand Slam, cel de la Australian Open din 2018.

ADVERTISEMENT

Reperele carierei lui Caroline Wozniacki:

  • 2005, debutul la profesioniste 
  • 1 WTA, cea mai înaltă poziție, ocupată prima dată pe 11 octombrie 2010
  • 1 titlu de Grand Slam – Australian Open 2018
  • 30 de titluri WTA în carieră
  • 35.000.000 de dolari câștigați din tenis
  • 630 de victorii în circuitul WTA
  • 1 titlu la Turneul Campioanelor – în 2017
  • Piotr Wozniacki, tatăl său, antrenor pe întreaga durată a carierei (2005-2020)

Zvonurile privind retragerea lui Wozniacki din tenis au apărut încă din septembrie. Fosta mare jucătoare americană, Lindsay Davenport, dezvăluia că problemele medicale ale danezei pot duce la o retragere prematură. Davenport a spus că Wozniacki se chinuie de un an de zile să își continue cariera:

“Este posibil ca Wozniacki să își anunțe retragerea la finalul acestui sezon. Suferă de artrită reumatoidă și asta este o problema serioasă. S-a chinuit timp de un an, dar nu a putut ajunge la nivelul anterior și cred că a fost ultima ei prezență la US Open”, a spus Davenport, potrivit GoTennis.

Finala cu Simona Halep de la Australian Open, punctul de reper al carierei

După finalele US Open din 2009 și 2014, pierdute, Caroline Wozniacki căuta cu disperare un prim titlu de Grand Slam în circuit. Acesta avea să vină în 2018. Pe 27 ianuarie 2018, Caroline Wozniacki se impunea dramatic la Melbourne, după aproape trei ore de joc, scor 7-6, 3-6, 6-4, contra Simonei Halep, și cucerea primul titlu major al carierei.

ADVERTISEMENT