Sport

A apărut cartea dedicată Superclasicului Boca Juniors – River Plate. Ce atmosferă a fost la ultimul derby dinaintea pandemiei. Video

Bogdan Socol a lansat recent a cincea sa carte, intitulată "El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei", în care descrie experiențele trăite la duelul Boca - River din octombrie 2019
30.11.2021 | 16:00
A aparut cartea dedicata Superclasicului Boca Juniors  River Plate Ce atmosfera a fost la ultimul derby dinaintea pandemiei Video
A apărut cartea El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei, scrisă de Bogdan Socol și dedicată rivalității dintre Boca Juniors și River Plate
ADVERTISEMENT

De câteva zile, a apărut pe piață cartea “El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei”, scrisă de comentatorul sportiv Bogdan Socol, în urma experienței trăite în toamna lui 2019 la faimoasa confruntare dintre cele mai iubite echipe din Argentina, Boca Juniors și River Plate.

Autorul a asistat pe viu pe celebra arenă La Bombonera la ultimul Superclasico desfășurat înaintea declanșării pandemiei de coronavirus și transmite în paginile cărții sale toate emoțiile ce înconjoară cel mai pasional derby al Americii de Sud.

ADVERTISEMENT

Bogdan Socol a profitat de toată perioada petrecută la Buenos Aires pentru a se afla și în tribunele altor două stadioane încărcate de istorie și de freamătul fanilor vulcanici, Estadio Libertadores de America, arena lui Independiente, și Estadio Tomas Adolfo Duco, casa celor de la Huracan.

Cele mai fierbinți derby-uri din Buenos Aires, cuprinse în paginile cărții lui Bogdan Socol

Astfel, el a cuprins în cartea sa nu doar povestea duelului dintre Boca și River, ci și celelalte două mari rivalități fotbalistice din Buenos Aires, El Clasico de Avellaneda, Independiente – Racing Club, și Boedo Clasico, Huracan – San Lorenzo, cunoscut drept cel mai mare derby de cartier din lume.

ADVERTISEMENT

“Cartea s-a născut în fumul grătarelor din barrio-urile din Buenos Aires, în vâltoarea pasiunii pentru fotbal a argentinienilor și în tumultul unei națiuni binecuvântate de Dumnezeu cu cel mai nebun derby de pe Pământ”, după cum afirmă chiar Bogdan Socol.

“Cartea El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei” este însoțită de un album cu peste 150 de fotografii, care surprind toate momentele și toate emoțiile trăite de autor la fața locului în vremuri ce par astăzi rupte dintr-o altă viață. Iar atmosfera de pe Bombonera de la ultimul El Superclasico dinaintea pandemiei, câștigat de Boca Juniors cu 1-0, poate fi revăzută aici:

ADVERTISEMENT

“Fotbalul înseamnă Argentina, iar Argentina înseamnă fotbal”

Prefața cărții este scrisă de Radu Păltineanu, cunoscutul aventurier care a străbătut Americile de la Nord la Sud pe bicicletă. Iată câteva din impresiile lui Radu Păltineanu după ce a lecturat manuscrisul: “Înainte să răsfoiești cartea lui Bogdan Socol, ai fi tentat să crezi că El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei este o carte despre unul dintre cele mai importante derby-uri din America Latină și atât. Dar, lecturând pagină după pagină, cititorul este introdus într-o altă lume, într-o altă cultură, într-un univers care surprinde la tot pasul și în care rivalitățile dintre cluburile de cartier din Buenos Aires și derby-urile dintre acestea îl fac până și pe Dumnezeu să pălească în importanță, asta într-una dintre cele mai catolice țări de pe planetă.

Dincolo de vâltoarea arenelor, descoperim tradițiile, pasiunea, dramatismul și chiar superstițiile localnicilor. Trebuie să recunosc că nu sunt un microbist înrăit, dar El Superclasico nu este despre fotbal. Este în primul rând despre Argentina și argentinieni, despre ce înseamnă să fii argentinian și să trăiești argentinian pentru că fotbalul înseamnă Argentina, iar Argentina înseamnă fotbal. Nu se poate vorbi de una fără cealaltă și cu atât mai puțin nu se poate vorbi doar despre fotbal fără sufletul acestuia reprezentat de suporteri.

ADVERTISEMENT

Este greu pentru cineva din afară să înțeleagă pasiunea cu care sud-americanii trăiesc astfel de evenimente. În anii petrecuți pe două roți de-a lungul și latul Americii de Sud, am ajuns să înțeleg acest fenomen social numit fotbal. Practic, fotbalul nu este un simplu sport. Întreaga suflare a comunității, a orașului, a regiunii, a țării se oprește în ziua meciului. Nimic pe lumea asta nu este mai important sau mai sfânt decât echipa lui favorită de fotbal. Fotbalul curge prin venele oricărui sud-american.

“Fotbalul, numitorul comun al celor săraci și al celor bogați, al celor împătimiți și pasionali, al sfinților și al diavolilor”

Argentinienii aceștia simpli, dar pasionali trăiesc prin și pentru Sportul Rege. Trăiesc fiecare victorie și fiecare eșec la o intensitate greu de înțeles și mă bucur că El Superclasico inspiră cititorilor această atmosferă. Redă foarte fidel întreaga dimensiune a fenomenului, a trăirii, în toate culorile ei.

Dincolo de toate, El Superclasico nu este o poveste a înfrângerii clubului Boca Juniors pe teren propriu. Nu este nici măcar despre visul lui Bogdan de a asista la un astfel de eveniment. El Superclasico este o poveste a diversității din Buenos Aires în care fotbalul este numitorul comun al celor săraci și al celor bogați, al celor împătimiți și pasionali, al sfinților și al diavolilor”.

“Cartea El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei” se găsește deja în librării și poate fi comandată de pe site-ul Lizuka.ro la un preț promoțional de doar 25 de lei până pe 30 noiembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: