News

Cartea de identitate s-ar putea schimba. Ce informații ar fi excluse din document, pe viitor

Cartea de identitate s-ar putea schimba. FANATIK vă spune ce informații ar putea să nu mai fie trecute în document.
22.06.2021 | 16:55
Cartea de identitate sar putea schimba Ce informatii ar fi excluse din document pe viitor
Cartea de identitate s-ar putea schimba. Ce informații ar putea să nu mai fie trecute în document Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

La sfârșitul ședinței Biroului Național USR PLUS, Dan Barna a anunțat că va propune coaliției de guvernare anumite schimbări pentru cartea de identitate.

Vicepremierul a spus că vrea să se scoată adresa de domiciliu din document. El a explicat că în multe țări europene acest lucru este deja implementat.

ADVERTISEMENT

Cartea de identitate s-ar putea schimba. Ce informații ar putea să nu mai fie trecute în document

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliţie şi-l vom propune colegilor noştri este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea pe identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiţionată de existenţa domiciulului pe respectiva carte de identitate,” a declarat Dan Barna.

El a menționat că acest lucru „ar permite și o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească.”

ADVERTISEMENT

Vicepremierul a precizat că acest lucru „poate să aibă și un efect electoral – urmează să vedem în reglementare. Primăria are domiciliul cetățenilor, asta nu dispare”.

Beneficiile scoaterii adresei din cartea de identitate

Acest demers are mai multe beneficii pentru cetățenii României, a explicat Andrei Lupu, deputat USR PLUS, membru în Comisia juridică, pentru G4Media.ro.

ADVERTISEMENT

„Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate are mai multe efecte benefice, în domenii diferite. Spre exemplu, unul este pentru persoanele aflate sub limita sărăciei, care nu își pot face o nouă carte de identitate tocmai pentru că nu au domiciliu și nimeni nu vrea să îi ia în spațiu,” a spus acesta.

„Or, fără carte de identitate, acești oameni ajung să fie pierduți pentru statul român: nu mai pot beneficia de multe servicii, cum ar fi cele sociale sau sanitare,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Adrei Lungu a explicat că scoaterea adresei de domiciliu din cartea de identitate ne poate ușura viața și când ne mutăm. Nu va mai fi nevoie să schimbăm și buletinul odată cu locuința.

Al treilea beneficiu subliniat îi privește pe românii de peste hotare, care nu s-au mutat formal, cu acte. Pentru a-și putea înnoi cărțile de identitate, oamenii sunt nevoiți să declare un domiciliu din România, care este de multe ori fictiv.

Amintim că, începând din luna august, românii pot opta pentru cartea de identitate electronică. Noul document va avea dimensiuni mai reduse și va asigura identitatea posesorilor prin elemente de securitate.

ADVERTISEMENT