News

Cartelurile de droguri au pornit războaie în mai multe orașe din Mexic. Au blocat drumurile și au întrerupt electricitatea

Cartelurile de la Sinaloa şi Jalosco Noua Generaţie luptă în sudul Mexicului pentru controlul rutelor de droguri dinspre America Latină.
26.09.2023 | 11:48
Cartelurile de droguri au pornit razboaie in mai multe orase din Mexic Au blocat drumurile si au intrerupt electricitatea
Membrii cartelului de la Sinaloa au fost primiţi cu aplauze de localnici
ADVERTISEMENT

Lupte între cartelurile de droguri au izbucnit în mai multe orașe din statul Chiapas din sudul Mexicului, nu departe de granița cu Guatemala, a declarat președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Traficanţii din cartelul de la Sinaloa, ovaţionaţi de populaţie

Președintele Obrador a declarat că traficanţii au întrerupt electricitatea în unele orașe și au interzis lucrătorilor guvernamentali să intre în zonele rurale pentru a repara liniile electrice. El a mai adăugat că marile carteluri luptă pentru controlul rutelor de trafic de droguri care duc din America Centrală în sudul Mexicului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, zona din jurul orașului Frontera Comalapa este, de asemenea, o rută importantă pentru traficanții de persoane care încarcă mii de refugiați în trenuri în drum spre granița cu SUA.

Eparhia locală a declarat în weekend că marile carteluri practică recrutarea forțată în rândul populației locale și „au preluat teritoriul nostru”, blocând drumuri și provocând penurie de alimente de bază.

ADVERTISEMENT

Cartelul de la Sinaloa este cel care se luptă cu cartelul Jalisco Noua Generaţie pentru controlul zonei, situată într-o regiune rurală, muntoasă, la nord de orașul de graniță Tapachula. Patru bărbați, aparent membri ai cartelului Jalisco, au fost găsiți morți în weekend într-un oraș din apropiere, potrivit unui angajat al procuraturii din Chiapas, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

López Obrador a părut, de asemenea, să dea credibilitate videoclipurilor postate pe internet, care îi arată pe locuitori aplaudând aproximativ 20 de camionete pline cu oameni înarmați ai Cartelului de la Sinaloa, în timp ce intrau într-un oraș din Chiapas. Președintele a spus că marile carteluri ar putea forța sau mitui rezidenții să acționeze ca sprijin civil.

ADVERTISEMENT

„Pe marginea autostrăzii sunt oameni care se pare că îi întâmpină”, a spus López Obrador despre un videoclip, care arată bărbați în uniformă la bordul camionetelor ținând puști și mitraliere montate pe turnulețe. Se aud voci din videoclip strigând fraze precum „Oameni puri din Sinaloa!”.

Dioceza San Cristobal de las Casas s-a plâns că au existat recrutări forțate, blocaje rutiere, răpiri și crime. “Cartelurile de droguri au ocupat teritoriul nostru și suntem în stare de asediu, suferind o psihoză larg răspândită din cauza narco-blocajelor”, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

López Obrador a recunoscut că bandele „au întrerupt electricitatea în unele orașe și nu au permis lucrătorilor de la Comisia Federală de Electricitate să reia alimentarea cu curent”.

ADVERTISEMENT
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română