News

Cartelurile terorizează Mexicul. Șase oameni au murit în timpul campaniei electorale, după un schimb de focuri

Șase persoane au fost ucise în timpul unui schimb de focuri care a avut loc chiar în timpul unui eveniment electoral din statul Chiapas, în Mexic.
17.05.2024 | 18:57
Cartelurile terorizeaza Mexicul Sase oameni au murit in timpul campaniei electorale dupa un schimb de focuri
Cartelurile terorizează Mexicul. Șase oameni au murit în timpul campaniei electorale, după un schimb de focuri. Foto: Wikicommons
ADVERTISEMENT

Potrivit martorilor, mai mulți indivizi înarmați au deschis focul în localitatea La Concordia din Chiapas, iar Procuratura Generală arată cu degetul spre cartelurile de droguri care terorizează Mexicul. Pe lângă cele șase persoane ucise, alte două au fost rănite grav, iar pe lista morților se află un minor.

Șase oameni au murit în timpul campaniei electorale, după un schimb de focuri

Conform CNN, o investigație preliminară a constatat că decesele au avut loc ca urmare a unei confruntări între civili înarmați în timpul unui eveniment electoral la care participa un candidat la președinția municipală din La Concordia, din partea Partidului Popular Chiapas. Este vorba despre Lucero Lopez Maza, însă nu se știe dacă acesta a fost împușcat.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, cazurile de violența politică sunt tot mai multe în Mexic, în timp ce țara se îndreaptă spre cele mai importante alegeri din istorie, care vor avea loc pe 2 iunie. Procuratura generală a transmis că trei dintre erau trei femei, în timp ce trei erau bărbați. Una dintre victime era o fată minoră, care a murit din cauza rănilor.

Ancheta este în desfășurare, în timp ce polițiștii încearcă să-i găsească pe atacatori. Presa din Mexic scrie că violența e crescută în statele din sud, la granița cu Guatemala, acolo unde cartelurile se luptă pentru controlul rutelor profitabile pentru traficul de droguri și traficul de migranți.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, 11 persoane au fost ucise în municipiul vecin Chicomuselo, conform procuraturii. Cartelul Sinaloa și cartelul Jalisco New Generation se află într-un război de mai multe luni, astfel că sute de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele începând cu luna ianuarie a acestui an.

Peste 450.000 de morți în Mexic începând cu 2006, în lupta cu cartelurile

Conform CBS News, cele 11 persoane au fost ucise într-un orășel din statul Chiapas, din sudul Mexicului, conform unui anunț al Procuraturii de stat, fiind deja al 4-lea asasinat din zonă în doar 7 zile. Biroul procurorului a spus că atacul armat a avut loc în localitatea Chicomuselo, o zonă cunoscută ca o rută de trafic de migranți și trafic de droguri, acolo unde cartelurile de droguri se războiesc.

ADVERTISEMENT

Forțele de securitate au lansat patrule în regiunea în apropierea graniței cu Guatemala, în tentativa de a-i găsi pe vinovați. Localitatea, la fel ca și cătunul din periferie Morelia, unde au avut loc crimele, se află într-o zonă slab populată, lângă granița Mexicului cu Guatemala. Aici au loc mereu confruntări armate între cartelurile de droguri.

Cu toate acestea, multe dintre victime, inclusiv în cazul celor 11, sunt civili care nu au nicio legătură cu cartelurile. Chiapas atrage anual foarte mulți turiști cu jungla sa luxuriantă, comunitățile indigene și ruinele antice mayașe. Cu toate acestea, zona de graniță este un focar de violență zilnică între cartelurile rivale Sinaloa și Jalisco New Generation.

ADVERTISEMENT

Chiar luna trecută, bărbați mascați au oprit un vehicul care o transporta pe principala candidată la președinția Mexicului, Claudia Sheinbaum.  Mii de persoane au fost strămutate în timp ce cartelurile se luptă și recrută forțat localnici. Mexicul a înregistrat peste 450.000 de decese începând cu 2006, momentul în care Guvernul a lansat o controversată operațiune militară menită să oprească traficul de droguri.

ADVERTISEMENT
Tags: