News

Cărți și manuscrise ale lui Galileo Galilei și Isaac Newton, descoperite de DIICOT în Neamț. Valoarea furtului neobișnuit

19.09.2020 | 12:46
Carti si manuscrise ale lui Galileo Galilei si Isaac Newton descoperite de DIICOT in Neamt Valoarea furtului neobisnuit
ADVERTISEMENT

Procurorii din cadrul DIICOT au făcut o descoperire remarcabilă în timpul unor percheziții la mai multe locații din județul Neamț.

Aceștia au găsit mai multe obiecte de patrimoniu despre care există indicii că ar fi fost furate din Marea Britanie în perioada 2017 – 2019.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără cărţi şi manuscrise vechi care au aparținut unor autori de renume, precum Galileo Galilei sau Isaac Newton.

DIICOT a descoperit cărți și manuscrise ale lui Galileo Galilei și Isaac Newton în Neamț

În cursul zilei de vineri, 18 septembrie, procurorii DIICOT au descoperit, în urma unei perchiziții domiciliare în judeţul Neamţ, mai multe cărţi şi manuscrise vechi, printre care se numără opere ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya.

ADVERTISEMENT

Oamenii legi spun că aceste obiecte de artă veritabile ar fi fost furate din Marea Britanie. Bunurile sustrase din insulă au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline.

Conform procurorilor, persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

”Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline.

Aceste opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit”, transmite DIICOT.

Ancheta în acest caz, începută în 2017

Ancheta DIICOT în acest caz a început acum trei ani, dar rezultate concrete s-au obţinut pe 16 septembrie 2020, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale au efectuat o percheziţie, pe raza judeţului Neamţ.

ADVERTISEMENT

Acțiunea din ultimele zile a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ”Brookes”, încheiat în 2017, la nivelul Eurojust, între România, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism, şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană, ulterior fiind extins şi cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

La percheziţii au participat procurorii din cadrul structurii centrale a DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale.

ADVERTISEMENT
Tags: