News

Cartierele bucureștene care vor avea cele mai mari probleme iarna aceasta cu furnizarea apei calde și căldurii

Cartierele care vor avea cele mai mari probleme iarna aceasta cu furnizarea apei calde și căldurii, harta roșie
16.10.2021 | 17:43
Cartierele bucurestene care vor avea cele mai mari probleme iarna aceasta cu furnizarea apei calde si caldurii
Sunt mai multe cartiere care vor avea probleme cu apa caldă și căldura. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Există zone vulnerabile în București în ceea ce privește furnizarea apei calde și căldurii. Vorbim despre capetele de rețea, respectiv cartierele Aviației, Tei, Colentina și Fundeni, cartiere care ar putea avea probleme.

Anunțul a fost făcut chiar de directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu pentru hotnews.ro. De remarcat că în toate aceste zone, agentul termic vine de la CET Sud.

ADVERTISEMENT

Cartierele care vor avea cele mai mari probleme cu furnizarea apei calde și căldurii

Autoritățile spun că până ajunge la destinație, din cauza distanței lungi și a avariilor, apa caldă are o temperatură mai scăzută. Situația putea fi mult mai bună dacă în curtea fostului CET Titan s-ar fi amplasat o centrală provizorie.

Din păcate, compania Termoenergetica abia a lansat licitația și cel mai devreme aceasta ar putea fi gata abia la primăvară.

ADVERTISEMENT

”Noi facem demersurile necesare să nu fie afectat niciun cartier. Cele mai vulnerabile sunt capetele de coloană – Fundeni, Colentina, Aviației, Tei – fiindcă sunt la mare distanță mare de CET, sunt la capăt de copoană.

Din CET, pe magistrală, pleacă agentul termic cu anumită presiune, țevile sunt ciuruite, se pierde foarte multă apă fierbinte din țevi pe drum, peste 2000 t/oră, și asta înseamnă că spre capătul magistralei ajunge presiune scăzutî și temperatură mai scăzută.

ADVERTISEMENT

Și din acest motiv blocurile de acolo suferă în anumite momente”, a explicat Claudiu Crețu pentru sursa citată

”Problema poate fi rezolvată prin investiții consistente în rețea astfel încât pierderile să nu mai fie de mii de tone pe oră, ci din ce în ce mai mici. În felul acesta se poate crește presiunea în sistem și agentul termic poate ajunge în toate punctele termice și mai departe către toate blocurile”, a expliat Claudiu Crețu.

ADVERTISEMENT

Primarul general, Nicușor Dan a vorbit și el în primăvară despre CET Titan. Edilul spunea atunci că a convenit cu Ministrul Energiei această investiție.

”Am convenit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, asupra necesității creării unei centrale provizorii la fostul CET Titan.

Circuitul apei dinspre CET Sud și zona de nord este foarte lung. Din acest motiv, se reduce presiunea apei, ceea ce duce la furnizarea căldurii sub parametrii normali.

Creăm, astfel, o centrală provizorie care va permite furnizarea căldurii și apei calde la parametri optimi și va reduce considerabil avariile la rețeaua de termoficare”, declara Nicușor Dan

Luni de zile au trecut de la vorbele primarului și licitația a fost lansată abia în urmă cu câteva zile. ”Documentația este în SICAP, în procedură de licitație. Așteptăm oferte. Au fost firme din piață care au spus că pot face această centrală în 2-3 luni, depinde și de avize, autorizații, deci undeva în cursul acestei ierni ar putea fi gata dacă nu sunt contestații. Această centrală ar ajuta foarte mult zona vulnerabilă și astfel agentul termic s-ar duce mult mai bine și către Colentina și Fundeni”, a mai zis Crețu

Interesant este că din cele 5 CET-uri care alimenteau sistemul de termoficare în momentul acesta mai livrează în sistem doar cele e care aparțin ELCEN.

Între timp, CET Grivița și Vest Energo și-au sistat activitatea. Acesta este și motivul pentru care mii de blocuri din Sectorul 1 și 6 au probleme mari cu apa caldă și încălzirea

”CET Grivița și Vest Energo nu sunt în funcțiune la acest moment. La CET Grivița sunt probleme financiare. Dânșii au motivat că nu pornesc sistemul din cauza faptului că funcționează în pierdere din cauza prețului mare al gazelor.

Până la momentul la care avem decizia cu noul preț al gigacaloriei, ar funcționa în pierdere. Raportat la faptul că există datorii ale Termoenergetica la CET Grivița, au luat decizia de a nu porni.

La fel și la Vest Energo. Eu cred că după ce avem decizia de la ANRE cu prețul gigacaloriei, vor porni, de la 1 noiembrie. Nu putem trece iarna fără aceste două CET-uri. Faptul ele nu funcționează are impact în zona adiacentă, în sensul că parametri sunt mai scăzuți. Sistarea activității celor două CET-uri afectează calitatea furnizării”, a explicat Claudiu Crețu.

ADVERTISEMENT