În București exista în trecut un cartier unde trăiau cei mai periculoși infractori. Dacă ajungeai în această zonă pe vremuri știai că dai de tâlhari și de hoți la orice colț. Cum arată însă zona în prezent?
Mahalaua Groapa lui Ouatu din București era un loc periculos cu ani în urmă. De unde vine numele și ce se află în prezent în această zonă? Numele gropii provine de la un englez pe nume Watt.
La începutul secolului al XIX-lea, acesta a ajuns în București și a deschis aici o fabrică de vase din lut. Avea nevoie însă de argilă, astfel că a realizat mai multe gropi în oraș. Și se pare că multe dintre ele au rămas neastupate, fiind absorbite în mahalale.
Și iată că așa a luat naștere Groapa lui Ouatu, cartierul din București unde trăiau unii dintre cei mai periculoși infractori. Unde se află însă mai exact acesta? Mahalaua se încadra între Cimitirul „Sfânta Vineri” și Cimitirul Israelit „Filantropia”.
De altfel scriitorul Eugen Barbu a menționat acest cartier în romanul „Groapa”. Potrivit acestuia, Groapa lui Ouatu era situată în „câmpul întins și pustiu al Cuțaridei, de la marginea cartierului Grivița”.
Zona este una liniștită în prezent, însă cu decenii în urmă locul îți dădea fiori. În zonă trăiau familii sărace, dar și hoți. Iar la acea vreme nu exista nici canalizare și nici măcar străzi asfaltate. Și curentul electric a apărut destul de târziu, mai exact de abia în anul 1935.
Astfel, locuitorii trăiau în noroaie, gunoaie, dar și mizerie. Iar oameni fără frică de lege au creat aici adevărate găști. Unii dintre cei mai periculoși infractori locuiau în acest cartier din București. Menționăm faptul că locul era unul cât se poate de întins, astfel că o mulțime de persoane fără posibilități financiare alegeau să trăiască aici.
Lucrurile aveau să se schimbe radical la începutul anilor ’50. Acela a fost momentul în care autoritățile au decis să astupe Groapa lui Ouatu cu pământ. Ce se află în prezent peste cartierul din București unde trăiau cei mai periculoși infractori?
Parcul Cireșarii, care se numește și Parcul Regina Maria. Astfel, la decenii după ce zona le dădea fiori trecătorilor, aceasta a devenit una cât se poate de verde, liniștită, dar și intens tranzitată.
Deși anii au trecut, iar Capitala a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, asta nu înseamnă că nu mai există cartiere periculoase. Sunt unele zone unde trecătorilor le mai este frică și în prezent să se plimbe noaptea.
Exemplu este cartierul Ferentari. Acesta ocupă primul loc în topul celor mai periculoase cartiere din București. În zonă au fost raportate diferite fapte, inclusiv crime, trafic de persoane, de droguri, ori răpire sau șantaj.
Sunt momente în care taximetriștii nici nu acceptă comenzi către Ferentari, în special noaptea. Iar un alt cartier din București care e destul de periculos este chiar Rahova. Istoria locului e una cu mult mai largă.
Mai exact, încă de acum 200 de ani zona era populată de cerșetori, oameni foarte săraci sau cu dizabilități. Și în acest cartier din București trăiau unii dintre cei mai periculoși infractori, fie că vorbim de criminali sau tâlhari.
Dincolo de Ferentari și Rahova, cartierul Colentina este de asemenea unul periculos. Iar același lucru se mai spune și despre cartierul Baicului. De altfel zonele nu sunt unele atât de sigure, în special noaptea.