Cartofii care te pot ucide. Chiar dacă pare greu de crezut, această legumă, pe care mulți români o consumă zilnic, poate fi periculoasă. Iată detaliile cărora ar trebui să le acorzi atenție.
Medicul Samuel Choudhury, din Singapore, a dezvăluit care sunt cartofii periculoși. Specialistul a tras un semnal de alarmă pentru acele persoane care continuă să mănânce legumele chiar și după ce au înmugurit.
De asemenea, și cartofii care au devenit verzi sunt de evitat. Petele verzi indică prezența toxinei solanină. Această substanță poate conduce la simptome digestive dureroase, halucinații, paralizie și, în cazurile grave, la deces.
Dr. Choudhury a mărturisit că otrava poate fi legată și de germenii care se dezvoltă pe acele legume care sunt păstrate într-un mediu luminos și umed o perioadă mai lungă, o săptămână sau două.
Într-un clip publicat pe Instagram, medicul a dat exemplul unei fete care a avut „o poftă bruscă de piure de cartofi”. După ce i-a mâncat, s-a băgat la somn, dar în mijlocul nopții s-a trezit cu greață și o durere de cap puternică.
Astfel, ea a ajuns de urgență la spital, medicii și-au dat seama că stările ei sunt din cauza unui cartof încolțit. De aceea, este bine să fii atent la câteva semne înainte de a consuma cartofii, pentru a nu te expune unui pericol.
Germinarea, culoarea verde și gustul amar pot indicii ale prezenței toxinei. Nu este clar care este cantitatea de solanină otrăvitoare, dar specialiștii au transmis că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult.
Însă, în cazul în care cartoful este tare, iar germenii sunt mici, îi poți îndepărta, ceea ce ajută la eliminare toxinei. Totodată, decojirea cartofilor poate reduce cantitatea de solanină.
Compusul concentrat se află în mare parte sub coajă. De altfel, pentru a păstra cartofii proaspeți și pentru a evita ca aceștia să devină periculoși, este bine să fie ținuți într-un dulap în care temperatura este puțin mai ridicată decât în frigider.