Fotbal intern

DINAMO-CRAIOVA. 1989, cel mai DUR meci. “Daţi în ei de la început!”

DINAMO-CRAIOVA. Dinamo şi CS U Craiova se întâlnesc sâmbătă seara într-un meci decisiv în vederea accederii în play-off. Presiunea este uriaşă îndeosebi în rândul "câinilor", care au...
25.02.2017 | 12:15

DINAMO-CRAIOVA. Dinamo şi CS U Craiova se întâlnesc sâmbătă seara într-un meci decisiv în vederea accederii în play-off. Presiunea este uriaşă îndeosebi în rândul “câinilor”, care au la dispoziţie doar varianta victoriei.

DINAMO-CRAIOVA. Cele două formaţii au oferit de-a lungul timpului numeroase meciuri tensionate şi spectaculoase deopotrivă.  În 1989, Craiova, cu Sorin Cârţu pe bancă, învingea un Dinamo „beton”, care îl avea antrenor pe Mircea Lucescu. Este meciul care a tăiat respiraţia a 50.000 de oameni îndesaţi într-un „Central” unde Fiorentina, Kaiserslautern şi Bordeaux au fost „executate” într-o Cupă UEFA de vis pentru olteni în sezonul 1982-1983.

“Te duci după el şi dacă iese de pe teren şi se urcă în autocar”

DINAMO-CRAIOVA. Cârţu avea să-i învingă pe Mircea Lucescu şi echipa lui de aur, împins din spate de vacarmul arenei. Cu doar trei luni mai devreme, Gică Popescu (22 de ani) dezerta de la Steaua şi revenea la echipa unei mari iubiri, Universitatea Craiova. Căpitan. Craiova era pe 3, cu 15 puncte în 10 etape, Dinamo, prima, cu 10 victorii din tot atâtea meciuri. Dinamo tocmai se calificase în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, după 2-0 la Atena şi 6-1 la Bucureşti cu Panathinaikos. Erau roadele lui „Il Luce”, tehnicianul care lucrase trei ani la formarea unei echipei „de lux”.

DINAMO-CRAIOVA. Sorin Cârţu i-a răspuns: „Luaţi-i tare, daţi în ei la început, dracu’ are curaj să ne dea vreun roşu în primele minute, 10-15 aşa… apoi jucăm 10-10! Bica la Mateo, om la om, şi dacă iese de pe teren şi se urcă în autocar, Dănuţe, te duci după el…”. Mateuţ era „Gheata de Aur” a Europei anul ăla…

DINAMO-CRAIOVA. “Nicio minge pe teren, o mâncaţi!”

Cârţu, în continuare: „E 0-0, vă fac eu semn dacă daţi mingea înapoi. Conduc ei, o aruncaţi imediat în teren, avem nevoie de timp… Mă, băgaţi la cap: conducem noi, nicio minge pe teren, o mâncaţi, o pasaţi, o înghiţiţi pe bucăţi! Niciuna nu se întoarce pe teren, cu orice preţ!”.

După un fault dur al lui Săndoi asupra lui Răducioiu, cei doi antrenori au intrat pe teren. „Ştreng era leoarcă de transpiraţie. Urla şi el la mine, Sorine, nu mai loviţi! Dau roşu!! Ia dă, îi zic, ia să văd! Ce cauţi în teren?, zice. Da’ Lucescu ce caută?” VIDEO MAI JOS

DINAMO-CRAIOVA. Tot Cârţu a explicat victoria: „Gică Popescu a ieşit apoi, prin minutul 24, cu ea la picior, i-a pasat lui Bica, Dănuţ a jucat în stânga, în spatele lui Sabău, Adrian Popescu a preluat, cursă de 30 de metri, centrare pe jos şi Ciurea, din cădere, i-a luat faţa lui Klein, a intrat cu totul în poartă, gol! Asta a fost… Simplu, nu? Ştreng a prelungit meciul opt minute, dar Gică Popescu a fost imperial!”

DINAMO-CRAIOVA. Sorin Cârţu a povestit şi ce i-a transmis lui Mircea Lucescu pe finalul jocului: „La sfârşit, i-am zis lui Lucescu: “Profesore, văd că nu mai fluieră ăsta, speră să egalaţi… Opreşte un pic, să le dau apă la ai mei şi mai jucăm unul de la început”.

ECHIPELE

Dinamo (4-4-2): Stelea – Mihăescu, Andone, Rednic, Klein – Sabău, Lupescu, Mateuţ, Lupu – Răducioiu, Vaişcovici

U Craiova (5-4-1): Boldici – Mănăilă, Săndoi, Gică Popescu, Zamfir, Adrian Popescu – Ciurea, Olaru, Bica, Badea – Adi Pigulea