News

Gest impresionant al mamelor din Polonia. Au lăsat pe peronul unei gări cărucioare pentru copiii mamelor din Ucraina

Gest de solidaritate al mamelor din Polonia. Cărucioarele propriilor copii le-au adus pe peronul unei gări, pentru a fi luate de mamele refugiate din Ucraina.
04.03.2022 | 22:16
Gest impresionant al mamelor din Polonia Au lasat pe peronul unei gari carucioare pentru copiii mamelor din Ucraina
ADVERTISEMENT

O imagine cât o mie de cuvinte a fost surprinsă pe peronul unei gări din Polonia. Mai multe mame din orașul Przemyśl și-au lăsat cărucioarele copiilor lor, încât să poată fi luate de mamele din Ucraina, care fug de o săptămână, din calea războiului cu Rusia.

Mamele din Polonia, solidare cu mamele din Ucraina. Le-au donat cărucioarele propriilor copii

Secvența a fost dezvăluită de emisiunea ”Scena și Ecranul”, difuzată de Radio România Cultural, iar fotografia aparține unei localnice, Gianna Kouka.

ADVERTISEMENT

Zilnic, de la invazia armatei lui Vladimir Putin în Ucraina ( 24 februarie 2022-n.r), zeci de mii de mame trec granița în țările vecine. Cele mai multe vin în România, iar de aici fie sunt preluate de autorități, rude, prieteni sau oameni binevoitori să le ajute, fie se îndreaptă către vest.

Mame din Ucraina sosesc în România fără soți

Multe mame sosesc neînsoțite de soți sau fiii lor mai mari, deoarece în Ucraina acum este aplicată legea marțială. În baza acesteia, toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani sunt nevoiți să meargă să lupte pe front, cot la cot cu rușii.

ADVERTISEMENT

În România, în prezent, există o adevărată mobilizare generală a populației de a sprijini vecinii ucraineni. S-au demarat campanii de donații, s-au creat grupuri pe rețelele de socializare cu anunțuri gratuite de cazare. Unii oameni chiar își oferă gratuit locuința.

Românii, lăudați peste hotare pentru sprijinul umanitar oferit ucrainenilor

Solidaritatea românilor a ajuns cunoscută acum la nivel internațional. Peste hotare se vorbește doar de bine, iar străinii sunt uimiți de ajutorul acordat de țara noastră Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Presa internațională laudă eforturile cetățenilor noștri de a-i ajuta pe ucraineni. De exemplu, revista ”Time”, scrie:

”Foarte mulţi români au sărit să ajute. Se pot vedea numeroşi români de o parte şi de alta a drumului de la vamă, care oferă mâncare, apă şi produse esenţiale precum săpun şi scutece pentru refugiaţii din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Avocaţii oferă consiliere juridică gratuită; alţii precum Condurache oferă transport şi cazare. Românii din toată ţara s-au mobilizat ca să ajute. 

Este o revărsare extraordinară de compasiune, una cu atât mai impresionantă cu cât relaţiile dintre cele două ţări nu au fost mereu foarte bune, iar faptul că românii etnici din Ucraina nu pot învăţa în limba maternă este o sursă constantă de îngrijorare. Însă acum totul a fost uitat”, scriu jurnaliștii de la ”Time”.

ADVERTISEMENT