News

Cărui judeţ aparţin, de fapt, Babele şi Sfinxul. Judecătorii au dat sentinţa după un proces de şapte ani

Judecătorii au pronunțat sentința finală în privința județului de care aparțin monumentele istorice Sfinxul și Babele, situate în Munții Bucegi.
29.09.2022 | 00:27
Carui judet apartin de fapt Babele si Sfinxul Judecatorii au dat sentinta dupa un proces de sapte ani
Ce au decis judecătorii în legătură cu Sfinxul și Babele din Munții Bucegi. Sursa foto: Wikipedia, Calatorim.ro, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După un proces care a durat șapte ani s-a decis cărui județ aparțin Sfinxul și Babele, renumitele obiective turistice din Munții Bucegi. Judecătorii Curții de Apel Pitești au pronunțat hotărârea.

Cui aparțin Sfinxul și Babele? Judecătorii au stabilit județul

Instanța a decis miercuri, 28 septembrie 2022, că Sfinxul și Babele aparțin județului Dâmbovița, care era în contradicție pe această temă, de multă vreme, cu județul Prahova.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au fost de acord cu o decizie pe care și un complet de judecată de la Tribunalul Vâlcea a anunțat-o în 2021.

Vreme de 7 ani județele Dâmbovița și Prahova s-au contrazis prin procese asupra terenului pe care se află Sfinful și Babele. De cum a primit vestea, Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și-a exprimat bucuria pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

”Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa!

Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi (miercuri – n.red.) fără a mai lăsa loc de interpretări.

ADVERTISEMENT

Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi (miercuri – n.red.)! Definitiv!”, a transmis Corneliu Ștefan pe facebook.

În 2021, Prefectura Prahova s-a arătat nemulțumită de hotărârea instanței. Aceasta invoca Hotărârea de Guvern nr 1359/2001 care prevede că monumentele fac parte din județul Prahova, mai exact, orașul Bușteni.

ADVERTISEMENT

”Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni.

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni”, a reacționat Prefectura Prahova într-un comunicat.

Sfinxul și Babele sunt unele dintre obiectivele turistice cele mai impozante ale României. Anual, sunt vizitate de mulțimi de turiști, iar aici se petrec și fenomene paranormale, precum piramida energetică.

ADVERTISEMENT