Sport

Carusel emoțional! Minaur, cu mulți nervi și apărare inexistentă, și-a văzut năruit visul din Final Four

08.05.2021 | 20:02
Carusel emotional Minaur cu multi nervi si aparare inexistenta sia vazut naruit visul din Final Four
ADVERTISEMENT

Minaur Baia Mare pornea cu mari speranțe înainte de turneul Final Four din EHF European League, organizat în orașul maramureșean. Toate s-au năruit încă din semifinale când Nantes a reușit surpriza și a câștigat cu 36-34 reușind să prindă prima finală europeană din istoria clubului. 

Sala Sporturilor “Lascăr Pană” din Baia Mare a fost gazda celui mai important eveniment handbalistic intercluburi organizat în România. EHF a luat măsuri draconice anti-COVID, astfel că în interiorul sălii toate persoanele acreditate au fost nevoite să poarte măști N95 și au intrat doar pe baza a două teste negative.

ADVERTISEMENT

Carusel emoțional! Cum și-a năruit Minaur Baia Mare speranțele pentru finala din Final Four!

Minaur Baia Mare pornea ca favorită înainte de prima semifinală, împotriva surprizei Nantes. Echipa lui Costică Buceschi a pierdut doar un meci în competiție și venea după o serie foarte bună de rezultate pe plan intern, inclusiv o victorie cu SCM Râmnicu Vâlcea.

Încă de la anunțarea echipelor am avut surpriza să o vedem pe foaia de joc pe Jelena Lavko, handbalistă care a suferit o ruptură de menisc în meciul cu Gloria Bistrița de miercuri, oficialii echipei anunțând printr-un comunicat faptul că e sezon terminat pentru interul dreapta.

ADVERTISEMENT
Jucătoarele lui Minaur Baia Mare, la încălzire
Jucătoarele lui Minaur Baia Mare, la încălzire

Jelena Lavko a evoluat 20 de minute după fractura de menisc! Genunchiul a cedat complet

Nu numai că a fost prezentă pe foaia de joc, ci și la încălzire. În tribune au fost cam 100 de persoane acreditate: jurnaliști, oficiali ai celor patru echipe, membri EHF, organizatori etc. Președintele Alexandru Dedu a participat și el la eveniment, fiind surprins în tribune alături de fostele mari jucătoare internaționale: Cristina Vărzaru și Steluța Luca.

Începutul de meci a fost unul cu mulți nervi în echipa lui Minaur. Costică Buceschi a scos-o din poartă pe Idehm după câteva minute, spre frustrarea portarului suedez care și-a arătat vădit nemulțumirea față de această decizie, luând apoi la rost și antrenorul cu portarii.

ADVERTISEMENT

Franțuzoaicele au pornit perfect meciul, reușind să se desprindă rapid de la 1-2 la 1-4. În echipa lui Minaur a apărut și Jelena Lavko, cea care juca cu un bandaj uriaș pe piciorul drept, cel al cărui menisc a fost fracturat.

Jocul a fost exploziv, cu multe goluri, dar cu franțuzoaicele la cârmă. După 10 minute, Nantes avea 11-7, moment în care Costică Buceschi a cerut time-out să își mai calmeze jucătoarele. Pauza nu a fost de bun augur pentru Minaur, care a continuat ratările. Lavko a rezistat doar 20 de minute pe teren. Genunchiul a cedat și a fost scoasă pe brațe de colegele sale.

ADVERTISEMENT

Fosta jucătoare a celor de la CSM București, Nathalie Hagman a fost într-o formă foarte bună și a reușit să profite de aruncările greșite ale Jovanei Kovacevic, una dintre vedetele lui Minaur, dar care a avut una dintre cele mai slabe zile ale carierei.

Jelena Lavko, scoasă din teren pe brațe de colege
Jelena Lavko, scoasă din teren pe brațe de colege

Minaur Baia Mare, apărare inexistentă!

De fiecare dată când elevele lui Buceschi reușeau să se apropie, Nantes refăcea lejer diferența după un joc defensiv de coșmar al băimărencelor. La pauză, diferența a fost de 5 goluri în favoarea franțuzoaicelor, nimic de nerecuperat, însă un avans important.

După pauză, Nantes a continuat să profite de gafele lui Minaur și s-a desprins la 24-17, în minutul 34. Diferența de 7 goluri avea să fie cea mai mare din meci și a fost recuperată, însă Minaur nu a cedat fără luptă.

În doar două minute s-a făcut 24-20 grație a trei atacuri fulger ale echipei lui Buceschi. Cursa de urmărire a continuat și Blohm a readus speranțele pentru fanii gazdelor cu un gol magnific, pentru 22-25.

Fază de joc din Minaur - Nantes
Fază de joc din Minaur – Nantes

Trei minute explozive! Laslo a egalat cu 11 minute înainte de final

Odată cu strângerea diferenței, s-au încins și spiritele în tribune. Delegații echipei băimărene, destul de mulți ce-i drept, au devenit din ce în ce mai vocali, încurajând echipa. Kovacevic a marcat doar două goluri din 13 aruncări, însă chiar și așa, Minaur a avut câteva minute fabuloase.

Cristina Laslo a reușit să readucă egalitatea, 27-27, în minutul 49, într-o răsturnare spectaculoasă de situație. Antrenorul lui Nantes, Guillaume Saurina, și-a pus mâinile în cap pentru că întoarcerea de scor a fost posibilă datorită schimbărilor neinspirate.

Guillaume Saurina, aproape să saboteze calificarea propriei echipe în finală!

Antrenorul franțuzoaicelor a început prea devreme să facă multe schimbări în echipă, care au dereglat mecanismul de joc al lui Nantes. Minaur Baia Mare a reușit să profite și se părea că echipa lui Buceschi va intra în control.

Dar s-a întâmplat fix invers. După egalare, Minaur a revenit la lanțul de gafe în defensivă și lipsa de realizări în atac. Nantes s-a dus din nou la patru goluri avans în doar 3 minute, 31-27, în minutul 52.

Seria franțuzoaicelor a fost întreruptă de un gol superb al Angelei Cioca, intrată foarte bine în meci. Numai că a fost prea târziu, Nantes a controlat jocul și lejeritatea de la finalizare a fost demonstrată și de două goluri marcate din aeriană.

Jucătoarele lui Minaur, deznădăjduite
Jucătoarele lui Minaur, deznădăjduite

Minaur a arătat prea puțin pentru nivelul competiției!

Scorul final a fost 36-34 pentru Nantes, o înfrângere mai clară decât o arată scorul pentru franțuzoaice. Minaur Baia Mare a avut o șansă mare de calificare în finala EHF European League, însă defensiva foarte modestă și lipsa de imaginație din atac cauzată și de ziua slabă a Jovanei Kovacevic au dus la acest eșec.

Natalie Hagman a fost cea mai bună marcatoarea a meciului, cu 11 reușite. De la Minaur, Araujo, Blohm și Laslo au marcat câte 6 goluri. Echipa din Baia Mare trebuie să se mulțumească doar cu meciul pentru locul 3.

În ziua în care handbalul românesc sărbătorește 5 ani de la câștigarea Ligii Campionilor de către CSM București, Minaur Baia Mare nu a prins cel mai bun meci și nu a reușit să obțină o calificare istorică în finala EHF European League.

Bucuria fetelor de la Nantes, la finalul meciului
Bucuria fetelor de la Nantes, la finalul meciului
  • 2 goluri din 13 aruncări a marcat Jovana Kovacevic pentru Minaur Baia Mare 
  • 18 ani au trecut de la prima și singura finală a echipei din Baia Mare în cupele europene (2003, în Challenge Cup)
ADVERTISEMENT