News

Casa Albă, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre plasarea armanentului greu în Europa de Est

Casa Albă pune capăt speculaţiilor. Planul Statelor Unite de a desfăşura armament greu şi forţe în Europa de Est este încă în stadiu incipient, a declarat luni seară purtătorul de cuvânt...
16.06.2015 | 13:48
Casa Alba anunt de ULTIMA ORA despre plasarea armanentului greu in Europa de Est
ADVERTISEMENT

Casa Albă pune capăt speculaţiilor. Planul Statelor Unite de a desfăşura armament greu şi forţe în Europa de Est este încă în stadiu incipient, a declarat luni seară purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, transmite marţi novinite.com.

Earnest a comentat luni pentru prima dată după ce cotidianul The New York Times a relatat că Statele Unite intenţionează să amplaseze armament greu în ţări din zona baltică şi estul Europei, printre care Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi posibil Ungaria.

ADVERTISEMENT

Polonia a recunoscut duminică faptul că au existat discuţii cu partea americană despre posibila desfăşurare de armament greu american pe teritoriul său, iar Lituania a confirmat luni că va primi în viitorul apropiat acest tip de echipament militar, premierul Algirdas Butkevicius afirmând că ţara sa poartă discuţii cu Washingtonul în această privinţă.

La rândul său, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a precizat luni că până acum Bulgaria nu a purtat discuţii despre staţionarea de armament greu pe teritoriul său.

ADVERTISEMENT

Josh Earnest a adăugat că planul Washingtonului este în concordanţă cu angajamentul NATO de a proteja Europa.  ”Am semnat un tratat NATO care vizează apărarea aliaţilor noştri şi care este un document pe care SUA şi preşedintele lor îl respectă în mod serios”, a spus reprezentantul Casei Albe, citat de postul de radio Vocea Americii.

Dacă acest plan va fi pus în practică, va fi vorba despre cea mai mare desfăşurare de forţe ale SUA în noile state membre ale NATO. Presa americană a sugerat că, în cazul aprobării sale, planul va fi pus în aplicare înaintea apropiatei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre NATO, prevăzută pentru 24 iunie, la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET