Acestea vor fi plătite prin intermediul Poștei Române, însă pentru cei ce primesc banii în cont banii vor intra de vineri, 10 ianuarie. Așadar, oamenii ar trebui să primească în aceste zile pensiile, fie că așteaptă poștașul, fie că așteaptă banii pe card.
”Astăzi, 09.01.2025, a început plata pensiilor şi a altor drepturi care se achită de casele teritoriale de pensii prin intermediul CN.Poşta Română SA. Totodată, menţionăm că plata drepturilor în conturile bancare ale beneficiarilor care au optat pentru această modalitate de plată se va face mâine, 10.01.2025”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice.
Conform News.ro, instituția a simțit nevoia să precizeze că sumele necesare achitării pensiilor au fost deja asigurate pentru această lună, probabil pentru a combate orice zvon care ar fi susținut că nu vor mai fi bani de pensii. Poșta Română anunțase încă de acum două zile că începe distribuirea pensiilor.
În acest sens au fost deja angrenați peste 14.000 de salariați ai instituției. De la 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua Lege nr. 360 / 2023, așadar noua lege a pensiilor. Începând cu 2025 vor intra în vigoare alte prevederi extrem de importante care vor schimba sistemul de pensii.
Acesta va interesa cu siguranță pe toată lumea care încasează pensia. În primul rând, trebuie menționat că pensiile au fost sau vor fi recalculate automat luând în considerare veniturile nepermanente pe baza cărora erau calculate contribuțiile la sistemul de pensii.
În cazul în care dosarul de pensie nu conținea chitanțe pentru aceste venituri, pensionarii aveau la dispoziție 6 luni pentru a solicita foștilor angajați aceste chitanțe. Chitanțele ar trebui depuse la casa de pensii. Mai mult, de la 1 ianuarie e imposibilă cumularea pensiei cu salariul.
Așadar, pensionarul trebuie să aleagă între pensie sau salariu, pentru că erau multe cazuri de români ieșiți la pensie care se angajau și aveau două venituri. Trebuie menționat că autoritățile au redus și vârsta standard de pensionare pentru femeile care au crescut copii, în funcție de numărul acestora.
Stagiul minim de cotizare nu va mai cuprinde decât perioadele în care au fost plătite contribuții de asigurări sociale, iar perioada de masterat și doctorat va fi luată în considerare ca și perioadă de cotizare. Totuși, nu se mai acceptă perioada în care o persoană a beneficiat de o pensie de invaliditate.
Trebuie menționat că dispare pensia anticipată fără penalizare, în timp ce pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare va fi posibilă cu până la 5 ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare. Vor fi răsplătiți, totodată, cu puncte de stabilitate cei care muncesc peste 25 de ani.