Întrebarea pe care şi-o pun toţi pensionarii în acest februarie este când îşi vor primi pensiile, pe card sau prin intermediul poştaşului, dat fiind că vorbim de cea mai scurtă lună din an. Totuşi, în ciuda faptului că ne aflăm într-o lună cu 28 de zile, Casa Naţională de Pensii dă asigurări că seniorii nu vor avea de suferit.
Casa Naţională de Pensii a transmis că pensiile se achită pe card în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni. Cum în luna februarie data de 12 pică într-o zi de duminică, iar Poşta Română nu lucrează în această zi, banii vor intra pe carduri, cel mai probabil, luni, 13 februarie.
În acelaşi context, Casa de Pensii a răspuns și la întrebarea cât timp se reține la poștă pensia, în cazul în care titularul lipsește din localitate, scrie bugetul.ro. Astfel, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.
“Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs”, lămureşte Casa de Pensii.
Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov au început să fie arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.
Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. “După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, aminteşte Casa Naţională de Pensii.
Între timp, federaţiile naţionale ale pensionarilor solicită o nouă majorare a pensiilor din luna aprilie, pe lângă indexarea cu rata inflației care a avut loc în ianuarie, argumentând că prețul alimentelor a crescut enorm. “Crizele alimentare şi energetice pe care le traversăm au accentuat starea de sărăcie extremă în care se află peste 2 milioane de pensionari cu pensii mai mici de 2.000 lei, cărora foamea, frigul şi lipsa de medicamente le pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa”, se arată în justificarea cererii.
În termeni reali, pensionarii solicită o creştere cu 15%, după cum reiese din comunicatul comun transmis de trei federaţii, care reprezintă interesele a cinci milioane de pensionari. “Având în vedere că în actul normativ ce reglementează Bugetul de Asigurări Sociale de Stat pentru anul 2023 nu a fost aplicată măsura propusă de noi, de amendare a art. 167, alin (1) al Legii nr. 207/2015, vă rugăm să aveţi în vedere rezolvarea acestei probleme prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, ceea ce ar crea condiţii pentru o majorare a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II al anului 2023”, se arată în comunicat.
Pensia medie a depășit puţin suma de 2.000 de lei în ianuarie, fiind cu 224 de lei mai mare decât în luna decembrie, ca urmare a indexării pensiei cu 12,5%. Potrivit datelor Casei de Pensii, în luna decembrie erau înregistrați 4,6 milioane de pensionari, care au încasat o „pensie de rând” în medie cu valoarea de 2.003 lei