News

Casa din România a regelui Charles nu a fost o afacere din punct de vedere turistic. Câți bani a pierdut firma care administrează proprietatea de la Viscri

Fundația Prințului de Wales este activă în România de mai mulți ani, desfășurându-și activitatea prin intermediul unei firme înregistrate la Viscri.
09.05.2023 | 18:14
Casa din Romania a regelui Charles nu a fost o afacere din punct de vedere turistic Cati bani a pierdut firma care administreaza proprietatea de la Viscri
Casa de la Viscri a regelui Charles a fost în circuitul turistic până în 2021. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Fundația prințului de Wales, Hepta
ADVERTISEMENT

Regele Charles al III-lea a fost încoronat sâmbătă, ceremonia având loc la catedrala Westminster Abbey. Arhiepiscopul de Canterbury i-a așezat pe cap coroana ce datează din secolul XVII și care a aparținut Sfântului Eduard. Charles a devenit al 40-lea suveran încoronat la Westminster Abbey, acolo unde această ceremonie are loc din anul 1066.

Proprietățile din România ale regelui Charles sunt evaluate la două milioane de euro

Fostul prinț de Wales, care va fi presat de alte responsabilități de acum înainte, nu va mai avea, probabil, timp să vină în România, așa cum a făcut-o în ultimii 25 de ani. Prima vizită a lui Charles în Transilvania a avut loc în 1998, apoi, în 2006, prin fundația sa, a cumpărat casa de la Viscri (județul Brașov), parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, transformată ulterior în pensiune.

ADVERTISEMENT

Tot în 2006, la adresa unde se afla casa din Viscri a fost înregistrată firma Ecologic Transilvania SRL, prin intermediul căreia urma să își desfășoare activitatea pensiunea. Obiectul de activitate al firmei este „alte servicii de cazare”.  În primii ani a fost renovată casa cumpărată de Charles și câteva dependințe, apoi s-a decis ca proiectul casei din Viscri să cuprindă și mai multe căsuțe din lemn.

Pe 22 martie 2017, firma a primit aviz favorabil de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice pentru „Amplasare căsuţe din cadre din lemn fără fundaţie – construcţie temporară (max. 5 ani), satul Viscri”, conform datelor consultate de FANATIK, iar pe pe 12 martie 2018 s-a primit autorizația de construire a acestora.

ADVERTISEMENT

Revista Forbes a evaluat proprietatea lui Charles de la Viscri la aproximativ un milion de euro. Prin Ecologic Transilvania SRL, Fundația Prințului de Wales a cumpărat apoi o altă proprietate, cea din Valea Zălanului, din județul Sălaj, evaluată și ea la un milion de euro, unde se oferă, de asemenea, cazare în căsuțe tradiționale.

Fundația lui Charles a investit un milion de lire sterline în România

În 2018, în presă s-a relatat că Fundația Prințului Charles a investit aproximativ un milion de lire sterline în România. Ecologic Transilvania SRL a avut rezultate financiare modeste din 2008 până în 2013, când pierderile totale nete au fost de aproximativ 1,8 milioane lei. În 2014, însă, firma a bifat un reviriment notabil, înregistrând un profit net de aproximativ 1,9 milioane lei, deși cifra de afaceri era mică, de doar 80.000 lei.

ADVERTISEMENT

În 2015, profitul Ecologic Transilvania SRL a fost de aproximativ 400.000 lei, iar în 2016 acesta a scăzut la 17.000 lei. Ulterior, firma, care este o subsidiară a Fundației Prințului de Wales, a bifat doar pierderi, acestea fiind de aproximativ 420.000 lei între 2017 și 2020. Cele mai mari datorii ale firmei s-au consemnat la finalul lui 2013, de aproximativ 2,8 milioane lei.

Ultimele date de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, valabile pentru anul 2021, arată că Ecologic Transilvania SRL nu a comunicat cifra de afaceri netă. În schimb, firma  a înregistrat o pierdere netă de 64.453 lei, în timp ce datoriile erau, la finalul lui 2021, de 1.008.003 lei. În vara lui 2022, casa de la Viscri a fost transformată din pensiune într-un centru de vizitare.

ADVERTISEMENT

Proprietățile imobiliare ale Coroanei Britanice valorează 25 miliarde de dolari

„Casa Prințului de Wales din Viscri a fost deschisă publicului în luna iulie a anului 2022, cu scopul de a face cunoscute pasiunile și implicarea Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit în protejarea arhitecturii și meșteșugurilor tradiționale, a agriculturii ecologice durabile, făcută la scară mică, și a biodiversității pajiștilor și pădurilor”, a declarat Mihai Grigore, administratorul proprietății de la Viscri.

Presa economică a evaluat proprietățile imobiliare ale Coroanei Britanice, reprezentate acum de regele Charles al III-lea, la aproximativ 25 miliarde dolari. În capul listei se află Palatul Buckingham, sediul oficial al monarhiei britanice, a cărui valoare este estimată la 4,9 miliarde dolari. Highrove House, o reședință cumpărată de Charles în 1980, cu 865.000 lire sterline, este evaluată în prezent la 39 milioane de dolari.

De acum înainte, la Highrove House va locui fiul cel mare al lui Charles, William, care a devenit noul Prinț de Wales și duce de Cornwall. Se estimează că, dacă Charles va dori să locuiască la noua reședință a lui William, chiria anuală ar fi de 740.000 de dolari. Reședința actuală a lui Charles este Clarence House, a cărei valoare este estimată la 72 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Artista din România care ”l-a pus pe jar” pe fiul lui David Beckham:...
Artista din România care ”l-a pus pe jar” pe fiul lui David Beckham: ”Trebuie să mă respecte”
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Ion Țiriac a refuzat 12 milioane de euro fără să stea pe gânduri!...
Ion Țiriac a refuzat 12 milioane de euro fără să stea pe gânduri! La ce nu vrea să renunțe miliardarul român
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Cătălin Scărlătescu, dezvăluiri despre procesul cu Antena 1 și oferta PRO TV
Cătălin Scărlătescu, dezvăluiri despre procesul cu Antena 1 și oferta PRO TV
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!