Life

Foto. Ce s-a ales de casa Mărioarei Murărescu, la opt ani de la moartea ”doamnei folclorului românesc”: “A investit serios în ea, aici se simțea ca acasă”

Casa de vacanță a Mărioarei Murărescu, ”marea doamnă a folclorului românesc” care a încetat din viață acum opt ani, este acum îngrijită de fiul acesteia, Petre.
14.02.2022 | 15:53
Casa Mărioarei Murărescu din Stoenești, județul Argeș, e înconjurată de pomi fructiferi și are spațiu din belșug Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Stinsă din viață la doar 66 de ani, pe 30 ianuarie 2014, în urmă unei lungi și grele lupte cu o cumplită boală, Mărioara Murărescu i-a lăsat moștenire fiului ei, Petre, printre altele, și o frumoasă casă de vacanță. Situată în localitatea Stoenești, din Argeș, proprietatea, una care depășește 5.000 de mp, este, și acum, îngrijită cu mare atenție de fiul ”marii doamne a folclorului românesc”, vedeta de televiziune care a creat și prezentat Tezaur Folcloric.

Ce se întâmplă la casa contruită de Mărioara Murărescu

După Revoluție, Mărioara Murărescu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a primi înapoi pământul care i-a fost confiscat de comuniști. Era, susțin vecinii ei, legată de pământurile familiei sale din Stoenești, de aceea a și investit.

ADVERTISEMENT

”Tot ce se vede a fost făcut de ea. Casa, pomii plantați, totul a fost făcut după `89”, ne explică unul dintre cei care locuiesc în Stoenești. De altfel, toată lumea din comună știe povestea casei Mărioarei Murărescu. ”Treceți de dispensar, o vedeți peste drum, pe stânga. E casa aia frumoasă. A investit serios în ea, aici se simțea ca acasă, nu la București. Era locul mamei sale, ea a construit totul acolo, după `90. Venea pe aici cât de des putea, îngrijea totul, ea a plantat și pomii”, spun localnicii din Stoenești.

”În Stoeneşti sunt rudă cu tot satul – jumătate dintre oameni sunt rude cu mama, jumătate sunt rude cu tata. Casa de vis a părinţilor mei nu mai există, dar Dumnezeu mi-a ajutat ca pe locul de zestre al mamei să fie acum o casă pentru copiii şi nepotul meu”, spunea Marioara Murărescu, într-un interviu înaintea morții sale.

ADVERTISEMENT

În timp ce casa de vis a părinților ei nu mai există, cea pe care a construit-o regretata realizatoare de televiziune este una de invidiat. Situată la poalele dealurilor din Stoenești, orientată spre soare, cu mult spațiu, proprietatea ridicată de Mărioara Murărescu este una de dat exemplu.

Petre Murărescu, fiul ”marii doamne a folclorului românesc”, se îngrijește de casă

Acum, la opt ani de la moarea Mărioarei Murărescu, Petre Murărescu, fiul ”marii doamne a folclorului românesc”, se îngrijește de casă și de mica plantație de pomi fructiferi din jurul ei și are grijă ca totul să fie în perfectă ordine acolo.

ADVERTISEMENT

Înconjurată de un gard din lemn și din piatră, cu spațiu suficient de jur împrejur, casa de vacanță și dependințele sunt atent îngrijite de fiul regretatei vedete TV de la Tezaur Folcloric, Petru, cel care a moștenit proprietatea.

”Mergem cam o dată la câteva săptămâni pe acolo, cât de des putem. Am fost mai rar acum, pe timp de pandemie pe acolo, dar am mai trecut. Ne relaxează, ne place acolo, normal, îngrijim ce trebuie, ne ocupăm de ce e nevoie”, a spus, pentru FANATIK, Petre Murărescu.

ADVERTISEMENT

De altfel, de-a lungul celor opt ani scurși de la moartea Mărioarei Murărescu, fiul acesteia și familia lui sunt văzuți adeseori prin sat, iar vecinii lor ne-au dezvăluit că sunt tare gospodari. ”Au grijă de locul acela. Se vede că sunt legați de pământ, de casă”, spune localnicul care ne explicase și cum să ajungem acolo.

Casa, una solidă, construită din piatră și cărămidă, cu parter și mansardă, păstrează și acum amintirea Mărioarei Murărescu. ”Totul e neclintit acolo, e amenajat așa cum a lăsat ea”, mai precizează fiul celei care a inventat emisiunea Tezaur Folcloric, probabil cea mai iubită și longevivă emisiune de muzică populară din România.

Mărioara Murărescu a murit acum opt ani

Mărioara Murărescu, vedeta TV care a lansat nenumărate vedete din lumea cântecului popular, cea care a pus la punct duete celebre precum Constantin Enceanu și Petrică Mâțu Stoian, a murit pe 30 ianuarie 2014.

Moartea realizatoarei emisiunii Tezaur Folcloric a venit după o lungă luptă cu cancerul, Mărioara Murărescu fiind diagnosticată în 2008 cu o tumoră pe care a tratat-o cu nenumărate operații și chinuitoarea chimioterapie. Din păcate, boala a recidivat în 2012, la glanda tiroidă, a operat-o, dar parșiva afecțiune i-a atacat coloana vertebrală și, la 66 de ani, vedeta TVR se stingea din viață.

Prima încercare de realizare a Emisiunii Tezaur Folcloric a avut loc în 1978, dar abia în 1982 emisiunea a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii. Emisiunea Tezaur Folcloric a fost condusă timp de 30 de ani de Mărioara Murărescu și a fost una dintre puținele prezențe constante de pe micile ecrane chiar și atunci când programul TVR fusese redus la două ore pe zi.

„Pentru TVR şi pentru noi, echipa Tezaur folcloric, doamna Marioara Murărescu este prezentă în emisiune prin materialele realizate (materialele de arhivă pe care le difuzăm), prin desele referiri la domnia sa. Marioara Murărescu însemna atât de mult pentru noi, iar sfaturile sale sunt şi acum valoroase, aşa încât e prezentă în tot ceea ce facem noi pentru emisiune.

Doamna făcea parte din acea categorie de oameni cărora trebuia să le demnostrezi sentimentele şi calităţile profesionale atâta timp cât sunt în viaţă şi să le duci mai departe visele, aşa cum ea ne-a învăţat sau şi-a dorit”, declara, în 2017, Gheorghiţă Nicolae pentru TVR, producătorul emisiunii inventate de Mărioara Murărescu, Tezaur Folcloric.

ADVERTISEMENT