News

Casa Naţională de Pensii, anunţ important pentru pensionari. Câţi bani primesc, de fapt, la pensie

30.06.2020 | 20:33
Casa Nationala de Pensii anunt important pentru pensionari Cati bani primesc de fapt la pensie
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, pensiile au devenit din nou una dintre cele mai puternice arme în mâinile politicienilor care promit, ca de fiecare dată în an electoral, măriri peste măririși niciodată nu reușesc să se țină de cuvânt.

Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), numărul beneficiarilor indemnizației sociale pentru pensionari ajungea în luna mai a acestui an la un total de 958.679 de persoane. Altfel spus, circa un milion de români se află la limita nivelului de subzistență, fiind nevoiți să trăiască, practic, din pensia minimă.

ADVERTISEMENT

Pentru a avea o idee cât mai clară asupra situației, instituția menționează și județele în care se află numărul cel mai mare de beneficiari. Concret, 803.857 de persoane sunt pensionari din sistemul public, în vreme ce 154.822 au lucrat în domeniul agricol.

Anunț îngrijorător al Casei Naționale de Pensii. Un milion de români trăiesc doar din pensia minimă

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 260 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj (305 lei), Bistriţa-Năsăud (299 lei) şi Hunedoara ( 292 lei). Cei mai mulți beneficiari provin din Bucureşti ( 35.590 persoane), Suceava (32.388 pensionari), Iaşi (29.004 persoane ) şi Dolj ( 28.225 persoane).

ADVERTISEMENT

Cât despre pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 142 lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 187 lei şi 215 lei), Ilfov  (227 de lei ) şi Gorj ( 208 lei).  Numărul cel mai mare de beneficiari se înregistra în luna mai în judeţele Iaşi ( 10.419 persoane), Dolj (10.160 persoane) şi Botoşani ( 9.714 persoane).

Violeta Alexandru promite că recalcularea pensiilor se va încheia în curând

În altă ordine de idei, Ministrul Muncii a anunțat că reprezentanții caselor județene de pensii i-au transmis situația naţională la nivelul lunii iunie privind restanțele în calcularea acestora. Datele vor fi făcute publice în perioada următoare, susține oficialul în mesajul publicat recent pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Totodată, aceasta a lansat un avertisment pentru subalternii săi, de la care așteaptă „performanță”, având în vedere că sunt plătiți din bani publici. În ceea ce privește regiunile în care au fost constatate întârzieri semnificative în recalcularea pensiilor, ministrul afirmă că nu va mai tolera concediile medicale, vechea practică la care recurg adesea directorii caselor județene pentru a tergiversa întregul proces.

Cât despre problemele întâmpinate de pensiile internaționale, Violeta Alexandru promite că acestea își vor găsi rezolvarea imediat după aducerea la zi a situației termenelor depășite în calcularea pensiilor salariaților care au depus cereri în ultima perioadă, precum și a restanțelor în recalculare.

ADVERTISEMENT

Situația națională la nivelul lunii iunie a restanțelor în calcularea pensiilor este la mine pe birou. Am terminat evaluarea preliminară. O voi prezenta public. Muncim (și) pentru pensionari așa că trebuie să știe de la mine unde sunt probleme.

Voi vorbi despre cele de management. Avem nevoie de manageri în conducerea caselor de pensii, de oameni capabili să găsească soluții. Mai sunt câteva zile și voi avea evaluarea finală. Am văzut unde se poate și, din păcate, cu toată îngăduința, cu toate termenele prea generoase acordate, se vede și unde nu se poate.

Nu se poate, nu se vrea, nu mai contează. Sper că nu intră, în curând, în concedii medicale. Dacă da, voi vorbi despre aceste practici. Mulți oameni “de bine” au păreri despre un director de casă județeană de pensii sau altul.

Multe ajung la mine. „Defectul” meu, însă, este că întotdeauna urmez propria evaluare bazată pe date/rezultate obiective. Când iau o decizie, o iau după ce sunt convinsă că este cea corectă și, întotdeauna, bazată pe date obiective.

Fiecare om trebuie să își facă treaba. Când ești plătit din bani publici, cu atât mai mult. Vrei să fii șef în coordonarea mea? Așteaptă-te să îți cer performanță. Imediat ce aduc la zi situația termenelor depășite în calcularea pensiilor (noi înscrieri) și a cererilor de recalculare, mă voi concentra mai mult pe pensii internaționale.

Văd și aici probleme, multe țin de (lipsa de) colaborare cu alte țări în care au muncit românii noștri. Am două ședințe de lucru în două țări cu importante comunități de români. Am și decizii de luat la casele de pensii. Jumătate de an în care m-am străduit să ajung la rezultate concrete. Cu toate presiunile. Cei care au muncit, ne vedem foarte curând!”, a scris ministrul Muncii pe contul personal de Facebook.

ADVERTISEMENT