News

Câți bani plătește Casa Națională de Pensii pentru imprimante! Cinci milioane de pensionari așteaptă între timp recalcularea

Câți bani plătește Casa Națională de Pensii pentru imprimante! Cinci milioane de pensionari așteaptă între timp recalcularea, dar autoritățile spun că procesul e lung și anevoios
30.01.2022 | 14:01
Cati bani plateste Casa Nationala de Pensii pentru imprimante Cinci milioane de pensionari asteapta intre timp recalcularea
Câți bani plătește Casa Națională de Pensii Publice pentru imprimante! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Casa Națională de Pensii Publice a fost pusă la zid nu o dată, dar în 2022, alături de Ministerul Muncii trebuie să ofere mai multe răspunsuri oamenilor ieșiți din câmpul muncii. Ca să nu rămână și mai mult în urmă, reprezentanții instituției au postat un anunț pe site-ul de licitații publice.

Mai exact, CNPP vrea să cumpere, atenție, imprimante multifuncționale monocrom de tip A3 pentru desfășurarea activității personalului suplimentar, personal angajat în baza unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului.

ADVERTISEMENT

Câți bani plătește Casa Națională de Pensii Publice pentru imprimante!

Peste un milion de lei este gata să plătească instituția celor care vor oferi cele mai bune imprimante pentru angajații Casei Naționale de Pensii Publice. Mai exact, 1.212.000 lei vor intra în conturile ofertantului după ce se ajunge la un numitor comun și marfa este predată.

De asemenea, CNPP a motivat achiziția imprimantelor prin faptul că sistemul actual de pensii publice reprezintă un rezultat istoric și cumulat al multiplelor influențe politice, materializate prin diverse acte normative. Instituția spune că multe dintre aceste decizii au fost orientate mai degrabă spre rezultate imediate decât spre o sustenabilitate macroeconomică pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Ceea ce a dus în mod direct la o alterare a principiului contributivității a asiguraților, precum și la apariția și perpetuarea în timp a unor inechități în calculul valorii pensiei.

Adică exact ceea ce reproșează de ani de zile și pensionarii care spun că persoane cu contribuție și în condiții de muncă identice, pensionate în momente diferite de timp, beneficiază de pensii diferite, în funcție de contextul legal la momentul pensionării.

ADVERTISEMENT

Pensionarea la vârste diferite pentru bărbați și femei, coroborat cu o perioadă de contribuție mai scurtă în cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil între femei și bărbați. Astfel, ca o consecință clară, CNPP a identificat necesitatea corectării disfuncțiilor și inechităților dintre diferitele categorii de beneficiari, în vederea restabilirii încrederii în sistemul public de pensii și pentru eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii din România.

De ce este imposibilă recalcularea pensiilor

Identificarea și aplicarea unei noi formule de calcul asupra pensiilor în plată va avea ca rezultat acele creșteri diferențiate în funcție de nivelul și durata contribuției. Pentru atingerea acestui deziderat este necesară, crearea unei baze de date unitare care sa acopere în integralitate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii aflate în plată.

ADVERTISEMENT

De remarcat că, în acest moment, doar aproximativ un milion de dosare sunt digitale. Concret, strict acestea își regăsesc datele în baze de date relaționale, însă și ele au nevoie de completări în vederea recalculării.

Pentru restul datelor relevante, adică, atenție, aproximativ patru milioane de dosare, datele se regăsesc parțial în baze de date învechite cum ar fi Fox, p tehnologie discontinuată din 2007, respectiv pe suport letric, în arhive fizice găzduite la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii.

Astfel, în caietul de sarcini al CNPP-ului se arată cât se poate de clar că, în acest moment, judecând după coordonatele existente, este practic imposibilă o recalculare a drepturilor de pensie ale acestor beneficiari fără o digitalizare completă și normată a tuturor acestor surse de date.

Câte imprimante cumpără Casa Națională de Pensii Publice pentru recalcularea pensiilor

Așadar, pentru o recalculare corectă, în primul și în primul rând este nevoie de o evaluare a dosarelor de pensii. Pentru a se putea finaliza într-un termen rezonabil procesul acesta, unul care conține culegere, verificare și analiză a datelor este necesară o infuzie consistentă de capital uman pe o perioada limitată.

Se întâmplă lucrul acesta pentru că personalul CNPP existent este insuficient numeric și deja blocat în procesele operaționale interne, nedigitalizate.

Casa Națională de Pensii Publice a estimat un necesar suplimentar de 1000 angajați, pe o perioadă determinată de
maximum 18 luni, pentru a putea fi dusă la capăt sarcina. De altfel, suplimentarea personalului a fost deja legiferată prin OUG, doar că, instituția nu poate asigura acum tehnica de calcul necesară.

Drept pentru care Casa Națională de Pensii Publice a demarat procedurile pentru achiziționarea a 60 de imprimante multifuncționale.

Când s-ar putea termina recalcularea pensiilor

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan a precizat că evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România trebuie să înceapă cât mai repede posibil, având în vedere că această procedură trebuia demarată încă din octombrie 2019.

“Ultima mare recalculare a pensiilor a avut loc în 2005 – 2010 și a cuprins un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare de pensii.

Recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite. Noua lege aduce echitate pentru milioane de oameni”, a transmis Raluca Turcan.

Vă readucem aminte că recalcularea îndelung așteptată de pensionari se va face în baza unei legi noi care va conține o formulă ce folosește indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistem electronic. De asemenea, la recalculare, niciuna din pensiile din sistemul public nu va scădea.

ADVERTISEMENT
Tags: