Fotbal intern

Fotbalul din România acum 10 ani. Diferențe de la cer la pământ: transferuri pe bani grei și rezultate remarcabile în Europa League

23.10.2019 | 20:05
Kone și Pablo Brandan în meciul CFR Cluj - Unirea Urziceni. Casa Pariurilor Liga 1 acum 10 ani
ADVERTISEMENT

Pe 31 iulie 2009 începea sezonul 92 al Ligii 1, competiţie care arăta cu totul și cu totul altfel acum un deceniu, chiar dacă avea același lider, CFR Cluj. Am ajuns la ediţia 102 din Liga 1, competiţia cea mai importantă din fotbalul românesc. Privind în urmă cu 10 ani, în sezonul 2009-2010, am avea surpriza să vedem că tot CFR Cluj este echipa care este în vârful clasamentului, în timp ce FCSB, care acum un deceniu era încă Steaua Bucureşti, navigha undeva pe la mijlocul clasamentului. Dinamo arăta mai bine, cel puţin la nivel de lot, dar rezultatele erau dezamăgitoare și atunci…

Europa, visul cel mare

Azi, echipele din Casa Pariurilor Liga 1 se luptă pentru 4 locuri în cupele europene. Pentru sezonul viitor din Europa, cluburile din România vor porni în competiţiile continentale încă din turul 1 preliminar, alături de anonimi din Kosovo, Moldova, Andorra, Albania sau Estonia. În urmă cu 10 ani, la startul sezonului 2009-2010, cele 18 echipe din Liga 1 se luptau pentru 6 locuri în cupele europene. Care aveau cu totul alt statut și alt nivel de start…

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, campioana de atunci, a mers direct în grupele UEFA Champions League 2010-2011, în timp ce Unirea Urziceni ajungea în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. SC Vaslui şi FCSB s-au calificat în play-off-ul Europa League, în timp ce Poli Timişoara şi Dinamo se îndreptau spre turul 3, respectiv turul 2. Dacă am fi în aceeaşi situaţie în sezonul 2019-2020, toate echipele din play-off ar avea un loc asigurat în cupele europene.

Transferuri pe bani grei

Din moment ce primul loc ducea direct în grupele Ligii Campionilor, un pot financiar important pentru orice club din România, patronii investeau masiv în transferuri. FCSB aducea jucători în valoare totală de 3.850.000 de euro, printre achiziţiile din acel sezon numărându-se Cristi Tănase (1.800.000 de euro / FC Argeş) și Ciprian Tătăruşanu (1.500.000 de euro / Gloria Bistriţa). Nu lipseau nici… chilipilurile: Tininho (gratis / Belenenses), Krum Bibișkov (gratis / Litex Lovech), Stelios Parpas (50.000 de euro / împrumutat de la AEL Limassol). Criza se resimţea, însă cluburile mai plăteau bani pe transferuri şi nu preferau doar fotbaliştii liberi de contract.

ADVERTISEMENT

Cu toate că FCSB a fost regina cheltuielilor, CFR Cluj a câştigat al doilea titlu din istoria clubului, cu o investiţie de 1.200.000 de euro. Cristian Bud (1.000.000 de euro / Gaz Metan Mediaş) şi Paul Batin (200.000 de euro / Minaur Baia Mare) erau fotbaliştii pe care conducătorii din Gruia îi transferau pe bani.

Lacina Troare în meciul Unirea Urziceni – CFR Cluj

Antrenorii din Liga 1 în 2009-2010

Pe lista antrenorilor din actualul sezon din Casa Pariurilor Liga 1 se regăsesc nume ca Gică Hagi, Victor Piţurcă, Dan Petrescu, Bogdan Vintilă, Dan Alexa, Dusan Uhrin, Cristiano Bergodi, Edi Iordănescu sau Viorel Moldovan. Dintre aceştia, doar 3 antrenau în urmă cu 10 ani în prima ligă: Petrescu, Uhrin și Moldovan.

ADVERTISEMENT
  • CFR Cluj – Antonio Conceicao*
  • Unirea Urziceni – Dan Petrescu
  • SC Vaslui – Cristian Dulca
  • Steaua – Cristiano Bergodi
  • Politehnica Timişoara – Ioan Ovidiu Sabău
  • Dinamo – Dario Bonetti
  • Rapid Bucureşti – Viorel Hizo
  • Oţelul Galaţi – Dorinel Munteanu
  • FC Braşov – Viorel Moldovan
  • Gaz Metan Mediaş – Cristian Pustai
  • Gloria Bistriţa – Sandu Tăbârcă
  • Universitatea Craiova – Daniel Mogoşanu
  • Astra Ploieşti – Ion Moldovan
  • Internaţional Curtea de Argeş – Ştefan Stoica
  • Pandurii Târgu Jiu – Sorin Cârţu
  • Politehnica Iaşi – Petre Grigoraş
  • Ceahlăul Piatra Neamţ – Florin Marin
  • Apulum Alba Iulia – Adrian Falub

(* – antrenorii la startul sezonului)

Scandal după Rapid – Poli Timișoara

Cel mai controversat moment al sezonului 2009-2010 a avut loc în etapa a 20-a, la meciul Rapid – Poli Timişoara. Meciul a fost la un pas să nu se dispute, după ce o furtună de zăpadă s-a abătut asupra Bucureştiului cu o oră şi jumătate înainte de start. George Copos, patronul de atunci al giuleştenilor, reuşise două transferuri de senzaţie în primăvara lui 2010, aducându-i la Rapid pe Tibi Bălan şi Dacian Varga. Perioada de transferuri se terminase, însă omul de afaceri a făcut câteva „combinaţii” şi i-a legitimat pe cei doi jucători la Rapid III, echipă înscrisă în Liga 4. De unde până la prima echipă n-a mai fost decât un pas…

ADVERTISEMENT

Pe 5 martie 2010, Rapid, cu cei doi pe teren, a învins-o pe Poli Timişoara, singurul gol al meciului fiind marcat de Darjan Matic în minutul 27. Tibi Bălan evoluase 73 de minute, înainte să fie înlocuit cu Ştefan Grigorie, în timp ce Dacian Varga a fost integralist. Scandalul a pornit imediat, Poli Timişoara a contestat prezenţa celor doi fotbalişti, iar Comisia de Disciplină le-a dat dreptate bănăţenilor, care au câştigat la masa verde meciul din Giuleşti.

„Dacă Timişoara nu făcea contestaţia, Rapidul nu pierdea cu 3-0. Mai puteau să joace trei, patru meciuri şi în al cincilea meci echipa respectivă facea contestaţie, Rapid pierdea doar acel meci. Mă jur că le-am spus rapidiştilor să nu îi folosească pe Varga şi pe Bălan. Este un caz trecut, dar o să se ducă la TAS şi o să vedeţi ce o să spună ei. Când a venit la mine Copos, i-am spus de două ori ce să facă ca să-i poată folosi”, spunea Dumitru Dragomir, pe atunci președinte LPF, la scurt timp după ce Comisia de Disciplină a dat sentinţa.

4 echipe în Grupele Europa League

Sezonul 2009-2010 poate fi considerat unul dintre cele mai bune din istoria fotbalului românesc la capitolul participării în cupele europene. Unirea Urziceni a făcut spectacol în grupele Ligii Campionilor, unde echipa lui Dan Petrescu a obţinut câteva rezultate de excepţie (4-1 cu Glasgow Rangers în Scoția, 1-1 cu VFB Stuttgart şi 1-0 cu Sevilla). De altfel, „Chelsea de Ialomiţa” a terminat pe locul 3 în grupă şi s-a calificat în 16-imile Europa League, unde Liverpool a fost o nucă mult prea tare.

În turul 3 preliminar a Ligii Campionilor, Poli Timişoara, antrenată de Ioan Ovidiu Sabău, a produs una dintre marile surprize şi a eliminat-o pe Şahtar Doneţk, antrenată atunci de Mircea Lucescu şi câştigătoare a ultimei Cupe UEFA, în 2009. Cu un 2-2 în Ucraina, Gigel Bucur fiind autorul unei duble, şi un 0-0 la Timişoara, Poli s-a calificat în play-off-ul UCL, însă VFB Stuttgat nu i-a dat nicio şansă. În Europa League, România a avut 4 reprezentante în faza grupelor (Poli Timişoara, Dinamo, FCSB şi CFR Cluj). Niciuna dintre cele patru formaţii nu a reuşit să treacă de grupe…

Rezultatele remarcabile obţinute de echipele româneşti în Europa League 2009-2010

  • Ajax – Poli Timişoara 0-0
  • FC Timişoara – Dinamo Zagreb 2-1
  • FC Timişoara – Anderlecht 0-0
  • CFR Cluj – FC Copenhaga 2-0

CFR Cluj, al doilea titlu

CFR Cluj a fost cea mai constantă echipă din sezonul 2009-2010, iar formaţia din Gruia a stat pe prima poziţie din etapa 17 şi până la final. Cu toate acestea, când s-a tras linie, clujenii au avut un avantaj de doar 3 puncte faţă de Unirea Uriziceni. Etapa 32 a fost cea care a făcut diferenţa. CFR avea 60 de puncte, în timp ce Unirea era la un punct în spate. Timişoara avea 58 de puncte, în timp ce Vasluiul şi FCSB aveau câte 56. A fost runda în care CFR Cluj a făcut diferenţa. Clujenii s-au impus pe terenul Craiovei lui Mititelu, scor 3-2, după ce oltenii au condus cu 2-1 până în minutul 85! Bud şi Cadu, cu un gol din penalty în prelungiri, au adus cele 3 puncte, în timp ce Poli Timişoara pierdea acasă cu Gaz Metan Mediaş (0-2), Vaslui se impunea în meciul cu FCSB (2-1) şi Unirea remiza cu Gloria Bistriţa (0-0).

Un alt plus al clujenilor a fost faptul că s-au impus în ambele meciuri cu Unirea Uriziceni, echipa care a terminat pe locul 2, astfel că în etapa 33, după un 2-1 cu Internaţional Curtea de Argeş, formaţia din Gruia sărbătorea al doilea titlu de campioană din istorie.

Pandurii Târgu Jiu, salvată de la retrogradare

Internaţional Curtea de Argeş, Poli Iaşi, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Unirea Alba Iulia au retrogradat în Liga 2. Prima nu a retrogradat sportiv, dar clubul s-a retras din campionat, chiar dacă terminase pe locul 12. Pandurii Târgu Jiu, echipă care trebuia să pice în a doua ligă a rămas în Liga 1, fiind pentru a doua oară norocoasă, după ce a scăpat la fel şi în sezonul 2005-2006. După sezonul 2009-2010, Internaţional Curtea de Arge şi Poli Iaşi au dispărut, în locul echipei din Copou fiind înfiinţată o nouă formaţie ACSMU Politehnica Iaşi, după ce Tricolorul Breaza şi Navoby Iaşi au fuzionat. Această echipă evoluează în prezent în Casa Pariurilor Liga 1.

  • „Băi, nene, am ajuns jos de tot. Liga lui Mitică a ajuns liga mititică. Nu mai atrage deloc Liga 1. Dacă înainte cu vreo zece ani aveam constant echipe în grupele Ligii Campionilor și ale Ligii Europa, unele dintre ele jucând și în primăvara europeană, acum nici nu ne mai vedem pe tabloul competițiilor” – Dumitru Dragomir
  • „S-a dus totul de râpă de când au intrat procurorii în fotbal. Oamenii adevărați de fotbal s-au speriat și au renunțat. Acum nu prea mai există oameni de fotbal la echipele din România, motiv pentru care fotbalul nostru nu-și va reveni nici în următorii 20 de ani” – Dumitru Dragomir
  • 46.180.000 de euro era cota jucătorilor lui Poli Timişoara, echipa cu cel mai scump lot în 2009-2010
  • 16 goluri a marcat Andrei Cristea (Dinamo), golgheterul sezonului 2009-2010
  • 8 era locul ocupat de România în topul coefiecienţilor UEFA

Clasamentul Ligii 1 la finalul sezonului 2009-2010

[table id=46 /]

ADVERTISEMENT