News

Principesa Margareta și surorile ei au dat statul în judecată și vor despăgubiri considerabile. Ce au decis magistrații în proces

Familia Regală a României a intentat mai multe procese statului român, prin care încearcă să obțină despăgubiri pentru faptul că nu poate valorifica proprietățile pe care le deține.
19.11.2021 | 12:34
Principesa Margareta si surorile ei au dat statul in judecata si vor despagubiri considerabile Ce au decis magistratii in proces
Principesa Margareta si surorile ei vor despăgubiri de la statul român pentru faptul că nu pot valorifca proprietățile pe care le dețin
ADVERTISEMENT

În 2001, un acord negociat între Familia Regală a României și guvernul de la București a determinat recuperarea proprietăților pe care Regele Mihai și urmașii săi le dețineau de drept pe aceste meleaguri.

Domeniul Regal de la Săvârșin, Castelul Peleș și Pelișorul de la Sinaia, trei imobile și un teren în Capitală, 20.000 de hectare de pădure, o casă și câteva terenuri în Poiana Țapului, dar și câteva cabane amplasate în perimetrul Azuga-Predeal, toate s-au întors în proprietatea Casei Regale a României.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, însă, urmașii Regelui Mihai au deschis mai multe procese statului român, dar și Ministerului Mediului, prin care pretind sume importante, pe post de despăgubiri, pentru faptul că nu pot valorifica în nici un fel proprietățile pe care le dețin.

Principesa Margareta și surorile ei au deschis mai multe procese statului român

În toate procesele, în postura reclamantului se regăsesc Principesa Margareta a României, dar și surorile ei, A.S.R. Principesa Elena a României, A.S.R. Principesa Sofia a României, A.S.R. Principesa Maria a României și Irina Walker.

ADVERTISEMENT

În 2018, un proces care viza obținerea de compensații din partea statului român privind valorificarea pădurii administrate de Ocolul Silvic Regal Săvârșin a fost deschis la Curtea de Apel Oradea.

”Reclamanţii solicită obligarea pârâţilor în solidar la plata sumei de 244.803,98 de lei, cu titlu de compensaţii reprezentând contravaloarea produselor de masă lemnoasă pe care, în calitate de proprietari, nu le pot recolta pentru suprafaţa de pădure de 1083,4 hectare, administrate de Ocolul Silvic Regal Săvârşin în anul 2015”, a declarat atunci judecătorul Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

ADVERTISEMENT

”Contravaloarea produselor de masă lemnoasă care nu se pot recolta pentru suprafața de pădure”

Potrivit informațiilor FANATIK, într-un alt proces, desfășurat în prezent la Curtea de Apel București, Principesa Margareta și surorile ei solicitaseră obținerea de despăgubiri din același motiv, invocând ”contravaloarea produselor de masă lemnoasă care nu se pot recolta pentru suprafața de pădure”. 

”Obligarea pârâților în solidar la plata sumei de 884,241,99 lei, reprezentând paguba suferită de reclamante prin refuzului nejustificat al pârâților în lumina prevederilor art. 8 din Legea nr. 554/2004 constând în contravaloarea produselor de masă lemnoasă care nu se pot recolta pentru suprafața de pădure de 5.120,82 ha, încadrată în tipul I si tipul II de categorii funcționale cu titlu de compensații/ajutoare de stat, datorită funcțiilor de protecție stabilite de amenajamentele silvice care au determinat restricții în recoltarea de masă lemnoasă”, se arăta în cererea reclamantelor.

ADVERTISEMENT

Pe 20 octombrie anul curent, Curtea de Apel București a respins însă solicitarea Casei Regale a României”Solutia pe scurt: Respinge actiunea, ca neintemeiata. Cu recurs, in 15 zile de la pronuntare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin intermediul grefei instantei, azi, 20.10.2021”, notau magistrații.

Principesa Margareta: ”Singurul lucru pe care politicienii noștri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului”

Într-un alt dosar aflat în legătură cu doleanțele amintite ale Casei Regale a României, Ministerul Mediului contestă executarea silită pe care Principesa Margareta și surorile ei o obținuseră de curând într-o altă speță. Potrivit informațiilor FANATIK, următoarea înfățișare în proces va avea loc pe 14 ianuarie 2022, la Judecătoria Sectorului 5 București.

Într-un discurs ținut pe 17 noiembrie anul curent, la Palatul Regal, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București, Principesa Margareta a criticat guvernul României, făcând un apel la responsabilitate națională.

”În seara aceasta, aș vrea să fac un alt apel: unul la responsabilitate națională. Nu ne putem aștepta ca partenerii noștri apropiați să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un guvern și dacă miniștrii vin și pleacă lunar. Nu ne putem aștepta ca alegătorii să respingă politicienii populiști dacă politicienii existenți nu le oferă nimic. 

Sectorul nostru privat este vibrant, talentat și competent. Dar nu ne putem aștepta să revenim la o creștere economică puternică – de care are mare nevoie națiunea noastră – dacă singurul lucru pe care politicienii și oficialii noștri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului”, a afirmat Principesa Margareta în fața diplomaților.

ADVERTISEMENT