Life

Căsătoria Prințesei Mako pune în pericol cea mai lungă dinastie din lume! Tronul Crizantemei se clatină

Tronul Imperial al Japoniei este într-o situație cât se poate de dificilă după căsătoria Prințesei Mako cu Kei Komuro, familia celei mai vechi monarhii din istoria omenirii fiind pusă în situația de a rămâne fără potențial candidați la titlul de Împărat al Țării Soarelui-Răsare.
27.10.2021 | 15:35
Casa Imperiala Japoneza, pusa in pericol de casatoria Printesei Mako cu un om de rand Foto: Hepta, fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Plecarea Prințesei Mako din familia imperială japoneză în urma căsătoriei cu iubitul Kei Komuro, un om provenit dintr-o familie fără titluri nobiliare, aruncă o umbră întunecată asupra discuțiilor despre succesiunea imperială și a numărului în scădere a moștenitorilor eligibili.

Tronul Crizantemei, în pericol după căsătoria Prințesei Mako

Legea Casei Imperiale, emisă după cel de-al doilea război mondial, prevede clar că pe Tronul Crizantemei – așa cum se numește tradițional locul ocupat de Împăratul Japoniei – poate fi moștenit, exclusiv, de un bărbat care are, la rândul său, un împărat drept tată.

ADVERTISEMENT

Regulile actuale impun, de asemenea, femeilor din dinastia Yamato să renunțe la statutul lor imperial atunci când se căsătoresc cu un om de rând, ceea ce face ca familia din jurul celei mai îndelungate monarhii din istoria omenirii să devină mai mică.

De altfel, situația este, pentru familia imperială, una catalogată ca fiind catastrofală pentru că singurul copil al împăratului Naruhito și al împărătesei Masako este o fiică, prințesa Aiko, în vârstă de 19 ani.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei trei moștenitori care urmează să-i succedă împăratului Naruhito, în vârstă de 61 de ani, sunt fratele său, prințul moștenitor Fumihito, 55 de ani, nepotul său, prințul Hisahito, 15 ani, care este fiul prințului moștenitor, și unchiul împăratului, prințul Hitachi, 85 de ani.

Prințesa Mako, care a devenit Mako Komuro prin căsătorie, este fata cea mare a prințului moștenitor și, pentru a se căsători cu alesul inimii ei, a renunțat la toate rangurile și la drepturile de moștenire pe care le avea, precum și la o plată forfetară de aproximativ 150 de milioane de yeni, adică peste 1,1 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Decizia de a renunța și la compensațiile financiare cuvenite a fost luată după ce soțul Prințesei Mako, Kei Komuro, a fost în mijlocul unui scandal cu privire la finanțele familiei sale, mama lui fiind în mijlocul unor dispute bănești cu fostul ei partener de viață.

Căsătoria Prințesei Mako, un basm în rigida familie imperială niponă

Familia Imperială japoneză, cea mai veche dinastie neîntreruptă din istoria omenirii, cu o vechime atestată istoric de peste 2600 de ani și cu 125 de împărați, este cunoscută pentru rigiditatea ritualică a vieții de zi cu zi. Dinastia Yamato, conform legii imperiale, poate fi condusă doar de un bărbat, iar căsătoria tuturor celor care fac parte din familia imperială se poate face doar cu parteneri din cadrul nobilimii nipone.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Prințesa Mako, fiica prințului moștenitor, a refuzat să renunțe la cel pe care îl numește iubirea vieții ei, Kei Komuro, motiv pentru care a preferat să ceară excluderea din familia imperială japoneză.

De altfel, de-a lungul logodnei celor doi – care a durat nu mai puțin de patru ani – Prințesa Mako îl numea pe Kei Komuro ”Sorele ei”, iar el o compara cu ”Luna”, termeni care au o profundă încărcătură mitologică în religia nativă niponă, Shinto și, totodată, sunt reprezentări ale principiului care, tradițional, este văzut la baza existenței Universului, Yin și Yang.

Prințesa Mako și Kei Komura, ceremonie de nuntă discretă

După ce Prințesa Mako a renunțat la toată moștenirea ce i se cuvenea ca membri al familiei imperiale, ea și Kei Komuro, pentru a evita discuțiile cu privire la cheltuielile publice ale căsătoriei lor, și-au unit destinele în prezența rudelor apropiate.

Căsătoria lor, desfășurată pe 26 octombrie 2021, dată aleasă după consultarea tradițională a horoscopului pentru a fi o zi benefică pentru cei doi, a avut loc în cel mai discret mod cu putință, fără să fie un eveniment public.

Purtând o rochie de mireasă în stil european, după ce au asistat la o slujbă Shinto simplă, cu doar câțiva martori, în locul elaboratelor ritualuri, Prințesa Mako, cu un buchet de flori de culoare roz care evocau înflorirea cireșiilor japonezi, și-a luat rămas bun de la părinții și sora sa, plecând, alături de Kei Komuro spre reședința lor.

Și, dacă nunțile în familia imperială japoneză au avut, de fiecare dată în istoria de mii de ani a dinastiei, câte un banchet la care erau invitați nobili și membri ai guvernului, acum, tânăra mireasă și partenerul ei de viață au refuzat o asemenea petrecere.

Prințesa Mako și Kei Komura, declarații publice de dragoste

Într-un gest care părea de neînchipuit în urmă cu doar 20 de ani, cuplul format din fosta prințesă Mako și Kei Komuro și-au făcut publice declarații de dragoste.

„Îmi pare foarte rău pentru neplăcerile cauzate și sunt recunoscătoare celor care au continuat să mă susțină. Pentru mine, Kei este de neînlocuit, iar căsătoria a fost alegerea noastră”, a spus Prințesa Mako într-o declarație remisă presei. 

”O iubesc pe Mako-san. Am o singură viață și aș vrea să o petrec cu o persoană pe care o iubesc”, spunea și Kei Komuro, folosind, față de soția lui, sufixul ”san” în semn de respect.

După căsătoria cuplului, părinții lui Mako – Prințul Moștenitor Fumihito și Prințesa Moștenitoare Kiko – au declarat într-un comunicat de presă că mariajul fiicei lor mai mari este „fără precedent pentru familia imperială”, adăugând că speră că ea se va bucura de sentimentele pe care le are pentru Kei Komuro și că vor forma o familie fericită.

În altă ordine de idei, înainte de căsătorie, cei doi au respectat o serie de ritualuri cu privire la mariajul lor, Kei Komuro vizitând părinții Prințesei, iar Mako s-a rugat, așa cum cere tradiția Shinto, la mormintele strămoșilor din dinastia Yamato.

Prințesa Mako și Kei Komuro vor locui în SUA, la fel ca Prințul Harry și Meghan Markle

Decizia Prințesei Mako de a renunța la toate onorurile familiei imperiale japoneze pentru a se căsători, din dragoste, cu un om de rând a fost, imediat, comparată cu cea a Prințului Harry care a renunțat la statutul regal din cadrul Coroanei britanice pentru a fi alături de Meghan Markle.

Mai mult, cele două cupluri mai seamănă într-o privință: ambele vor locui, cel puțin o perioadă, în Statele Unite ale Americii. De altfel, acolo, Kei Komuro lucrează la o casă de avocatură celebră din New York.

Până să plece în SUA, însă, fosta Prințesă Mako trebuie să obțină pașaport ca orice om de rând, în perioada în care era membră a familiei imperiale ea neavând nevoie de un asemenea act.

Încă, susține presa niponă, nu se știe ce va face Prințesa Mako, dacă va lucra în SUA, dar, probabil, dacă își va dori, nu i va fi prea greu să își găsească de muncă, fosta membră a familiei imperiale japoneze având și diplome în artă la Universitatea Internațională Creștină din Tokyo și un masterat în domeniu la Universitatea din Leicester din Marea Britanie.

De altfel, studiile făcute de cei doi la cea mai bună universitate din Tokyo i-au adus împreună, ei fiind foști colegi la Universitatea privată Gokuden.

Căsătoria Prințesei Mako poate schimba Legea Familiei Imperiale japoneze

Căsătoria Prințesei Mako cu un om de rând a provocat o nouă controversă în lumea politică japoneză, existând voci care cer imperativ modificarea Legii Imperiale pentru a se asigura continuitatea Tronului Crizantemei.

Astfel, conservatorii își doresc ca Familia Imperială să poată adopta, ca moștenitor al Tronului Crizantemei – un membru de sex masculin al celor 11 ramuri ale dinastiei Yamato care, în 1947, și-au abandonat statutul. Liberalii însă vor să modifice legea în sensul ca Tronul Imperial să poată fi ocupat și de o Împărăteasă, folosindu-se de precedentul din secolul III, atunci când Împărăteasa Jingu a condus Japonia.

Modificarea legii vine și după ce oficialii guvernamentali din Japonia s-au arătat îngrijorați că exemplul ei ar putea fi urmat și de prințului Hisahito – fratele mai mic al lui Mako Komura, care este al doilea pe linie la tron sau de cele cinci membre ale familiei imperiale încă necăsătorite și care ar putea oferi o oarecare șansă ca Tronul Crizantemei să treacă de criza dinastică actuală.

ADVERTISEMENT