News

Chile legalizează căsătoria între persoanele de același sex. Tokyo pregăteşte un proiect asemănător

Chile a aprobat o lege emblematică care permite căsătoria între persoane de același sex și permite cuplurilor gay să adopte copii. Guvernul metropolitan din Tokyo pregătește o legislație similară.
08.12.2021 | 21:07
Chile legalizeaza casatoria intre persoanele de acelasi sex Tokyo pregateste un proiect asemanator
ADVERTISEMENT

Legislația emblematică pentru Chile, țară catolică, a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare de parlament.

Proiectul de lege a fost susținut de președintele Sebastián Piñera, care urmează să-l promulge, dar a fost criticat de membrii coaliției sale conservatoare.

ADVERTISEMENT

Chile legalizează căsătoria între persoanele de același sex

Comunitatea LGBT din Chile a insistat de mult pentru legea, care a fost blocată de Congres din 2017.

Țara din America Latină a aprobat uniunile civile între cuplurile de același sex în 2015, permițându-le să se înregistreze pentru un Acord de uniune civilă (AUC) care oferă unele beneficii legale.

ADVERTISEMENT

Însă proiectul de lege pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex a zăcut în Congres timp de patru ani, după ce a fost prezentat de fostul președinte de stânga Michelle Bachelet.

Marți, proiectul de lege a fost votat în camera inferioară a parlamentului – la scurt timp după aprobarea sa în Senat – cu 82 de voturi pentru și 20. Au fost două abțineri.

ADVERTISEMENT

Președintele Sebastián Piñera a promis că va promova legislația în parlament în timpul discursului său anual privind starea Uniunii din iunie a acestui an.

El a spus în discursul său, care i-au uimit pe unii dintre aliații săi conservatori, că Chile trebuie să „garanteze această libertate și demnitate tuturor oamenilor”.

ADVERTISEMENT

“Cred că ar trebui să aprofundăm valoarea libertății, inclusiv libertatea de a iubi și de a forma o familie cu persoana iubită. De asemenea, valoarea demnității tuturor relațiilor de dragoste și afecțiune dintre două persoane”, a adăugat liderul de dreapta, potrivit BBC.

Mișcarea s-a confruntat cu critici puternice din partea unora dintre aliații președintelui, inclusiv a parlamentarului evanghelic Leonidas Romero de la partidul Reînnoirea Națională (RN).

Romero a descris modificarea legii drept „o trădare extraordinară pentru lumea creștină”.

Votul istoric care acordă drepturi egale la căsătorie cuplurilor de același sex din Chile a fost celebrat de activiști ca un triumf și o lovitură pentru agenda conservatoare a candidatului la președinție José Antonio Kast.

Kast a câștigat mai multe voturi la primul tur de scrutin din noiembrie – luând 28% din voturi și depășindu-l pe fostul lider progresist al studenților  Gabriel Boric cu două puncte procentuale – un rezultat care a generat un val de frică în comunitatea LGBTQ+ a țării.

Un al doilea tur strâns între Kast și Boric este programat pentru 19 decembrie.

În timp ce Boric pledează pentru drepturi mai mari pentru minorități, agenda lui Kast se bazează pe politici tradiționaliste formate din valori catolice devotate.

Chile se alătură mai multor țări din America Latină care au recunoscut căsătoria între cuplurile de același sex. Printre acestea se numără Argentina, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Uruguay și 18 state din Mexic și Mexico City.

Tokyo se pregătește să acorde mai multe drepturi cuplurilor gay

Guvernul metropolitan de la Tokyo va lansa un sistem care permite de facto căsătoriile între persoane de același sex în capitala Japoniei din aprilie anul viitor, a anunțat marți guvernatorul de la Tokyo, Yuriko Koike, potrivit agenției de știri Kyodo.

Guvernul local al orașului cu o populație de 14 milioane de locuitori intenționează să introducă „parteneriatul între persoane de același sex” după ce legislativul local a cerut în unanimitate o astfel de mișcare, a informat Kyodo, citată de Reuters.

Unele districte din Tokyo, precum și alte municipalități locale, au introdus deja un plan similar care recunoaște oficial cuplurile de același sex.

Acest lucru le oferă unele dintre aceleași drepturi ca și cuplurilor heterosexuale căsătorite.

Dar criticii spun că cuplurile LGBTQ se confruntă în continuare cu dezavantaje în domenii precum impozitarea, chiar și în cadrul unor astfel de acorduri de parteneriat.

Un tribunal local din Sapporo, în nordul Japoniei, a decis în martie că interdicția de a se căsători pentru cuplurile de același sex este „neconstituțională”, prima hotărâre din țară privind legalitatea căsătoriei între persoane de același sex.

Homosexualitatea este legală în Japonia din 1880, iar țara este relativ liberală în comparație cu alte națiuni asiatice. Singurul stat din Asia care a mai legalizat căsătoriile între persoane de același sex este Taiwan.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi