News

Cascada Bigăr, renumită atracție turistică, s-a prăbușit. Care este motivul. Video

Cascada Bigăr, celebră atracție turistică a României, s-a prăbușit. FANATIK vă spune care este motivul.
07.06.2021 | 20:54
Cascada Bigar renumita atractie turistica sa prabusit Care este motivul Video
Cascada Bigăr, renumită atracție turistică, s-a prăbușit. Care este motivul. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Romsilva a anunțat pe Facebook că unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din țara noastră, cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, s-a prăbușit luni după-amiază. Acest lucru s-ar fi întâmplat din cauze naturale, potrivit Regiei Naționale a Pădurilor.

Totuși, un activist de mediu a explicat că nu ar fi fost tocmai naturale cauzele. Intervenția omului în circuitul apei ar fi dus la prăbușirea cascadei.

ADVERTISEMENT

Cascada Bigăr, renumită atracție turistică, s-a prăbușit. Care este motivul

„Avem, din păcate, și o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale”, a transmis Regia Națională a Pădurilor Romsilva, luni, pe Facebook.

Potrivit reprezentaților acesteia, „travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate”.

ADVERTISEMENT

Totuși, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului a explicat că nu sunt chiar naturale cauzele prăbușirii. În plus, în ultimii doi ani, s-ar fi observat fisuri în corpul cascadei

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a explicat Jumanca pentru Deutsche Welle.

ADVERTISEMENT

Cascada Bigăr a fost plasată pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume, în 2013, de către site-ul american „The World Geography”.

Anterior, National Geographic Traveler – Romania, un ghid turistic internațional, a prezentat cascada într-o revistă de specialitate, pentru prima dată, în septembrie 2010.

ADVERTISEMENT

Reacții după prăbușirea cascadei

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, s-a declarat șocat de acest eveniment. El a explicat că era cel mai vizitat obiectiv turistic din județ.

„Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci,” a declarat acesta pentru News.ro.

„E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a adăugat.

ADVERTISEMENT