News

Cascada din România care are o poveste ieșită din comun. E aproape de București și era folosită ca ascunzătoare de Robin Hood din Buzău

Cascada din România care are o poveste fascinantă. Este aproape de București și a fost folosită de ascunzătoare de un celebru haiduc, un Robin Hood din Buzău
18.05.2024 | 15:50
Cascada din Romania care are o poveste iesita din comun E aproape de Bucuresti si era folosita ca ascunzatoare de Robin Hood din Buzau
Cascada Pruncea are o peșteră secretă care a fost folosită de un haiduc celebru din Buzău / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cascada Pruncea, aflată pe râul Cașoca, este una din cele mai apreciate căderi de apă de către turiștii care iau la pas județul Buzău. Nu este o cascadă de mari dimensiuni, dar zona ascunsă în care se află și legenda lui Robin Hood din Buzău îi dau tot farmecul.

O cascadă ascunsă

Cascada Pruncea, numită și cascada Cașoca, după numele râului pe care se află, este unul din cele mai frumoase obiective turistice din județul Buzău. La cascadă se ajunge pe DN 10-Buzău Brașov, apoi trebuie luat drumul spre localitatea Cașoca, la Barajul Siriu.

ADVERTISEMENT

Cascada nu este o cădere de apă mare, are doar zece metri, dar este situată într-o zonă ascunsă, misterioasă. Culoare verde a râului Cașoca sporește farmecul cascadei.

Această atracție turistică a Buzăului, aflată în apropiere de Barajul Siriu, este, de altfel, și consemnată în documente, în secolul XIV. Turiștii sunt în special atrași de o ascunzătoare, de fapt o peșteră mică care se află în partea din stânga a cascadei.

ADVERTISEMENT

Taina haiducului Negoiță Gheorghilaș

Această ascunzătoare perfectă era folosită și de celebrul haiduc Negoiță Gheorghilaș (Gheorghelaș), în anii 1821-1827. Aici, Gheorghilaș își tăinuia prada luată de la boieri, peștera servindu-i și de refugiu de potera care-l căuta.

Pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, Negoiță Gheorghilaș, potrivit legendelor locale, îi prăduia pe boierii care stăpâneau comuna Gura Teghii și Siriul, bunurile fiind împărțite cu tovarășii de haiducie dar și cu țăranii din zonă.

ADVERTISEMENT

Negoiță Gheorghilaș a fost și argat la un anume boier Macovei și care l-a înșelat, luându-i averea agonisită, după ce i-a muncit șapte ani, potrivit datelor culese de istoricul Nicolae Densușianu, în cartea sa „Dacia preistorică”.

În 1827, Negoiță Gheorghilaș se întâlnește cu păstorul Moș Radu Barbă Sură, care avea grijă de animalele lui Macovei, și se plânge că „Macoveiu l’a despoiat de totă averea ce o agonisise și acum e silit să umble din perdea în perdea, să adune la pelcele, să se negustorească cu ele, însă dacă ar prinde pe Macoveiu, se scie că ar fi dus între cei vii”, scrie Densușianu în „Dacia preistorică”.

ADVERTISEMENT

„Îl lovesce cu măciuca grea de dece ocale”

Gheorghilaș îl găsește apoi pe Macovei la stâna lui Moș Radu unde, potrivit lui Densușianu, „începe să-l judece, îl prinde de chică, îl învârtesce prin stână, îl lovesce cu măciuca grea de dece ocale și-l silesce se-i înapoieze totă averea luată, în urmă-i răpesce și turmele de oi”.

Negoiță Gheorghilaș în omoară în cele din urmă pe Macovei și-i aruncă corpul de pe o stâncă. Nu este cunoscut modul cum a murit Gheorghilaț dar, din culegerile lui Densușianu, se pare că la scurtă vreme după ce l-a omorât pe Macovei, oamenii acestuia i-au dat de urmă și l-au ucis, se pare împușcându-l.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”