News

Casele de mici dimensiuni, noua modă în România. Cât costă o astfel de căsuță, unde ai confort de hotel de patru stele

Un concept numit ”tiny house” devine din ce în ce mai popular în România, fiind vorba de căsuțe care pot fi amplasate oriunde.
27.11.2022 | 10:18
Casele de mici dimensiuni noua moda in Romania Cat costa o astfel de casuta unde ai confort de hotel de patru stele
Tiny House în România. Foto: Booking.com
ADVERTISEMENT

Conceptul, important din Occident, e practic o căsuță ”dichisită” care poate fi amplasată oriunde, preferabil în natură, cât mai departe de civilizație. E vorba de o cabană mică de doar câțiva metri, care oferă totuși confortul unui hotel de trei sau patru stele.

Casele de mici dimensiuni, noua modă în România

La poalele Piatrei Craiului au fost amplasate deja câteva astfel de căsuțe, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Cabana în miniatură e dotată cu bucătărie, baie, living, iar căldura e reglată cu ajutorul unui termostat. Suprafața totală e de 35 de metri pătrați, însă de pe terasă se poate admira Piatra Craiului sau orice alt peisaj, în funcție de zona unde ar fi amplasată.

”În general căutam asemenea locuri: izolate şi cu un view montan. Acolo ai confort, dar aici te simţi bine. Dincolo e aglomerat, prefer libertatea şi prefer genul acesta de locaţii. E mai intim aşa, la hotel mai mare e aglomeraţie mai multă”, explică un turist.

ADVERTISEMENT

Căsuțele de sub Piatra Craiului sunt deja cunoscute prin zonă și au mereu clienți fideli care revin cu orice ocazie.

”Cabanele de familie se închiriază cu 450 de lei pe noapte, iar cabana mare, de 11 locuri cu 1.200 de lei pe noapte. Familiile care caută relaxare, libertatea în natură, doritori de mişcare, doritori de mers pe munte şi de mers pe bicicletă”, transmite Dorin Drăgoi, administratorul complexului de căsuțe.

ADVERTISEMENT

Astfel de căsuțe se găsesc și la Bran. ”Tariful este de 700 de lei pe noapte , exceptând perioada sărbătorilor, Crăciun şi Revelion. Majoritatea musafirilor noştri sunt câte un cuplu, avem şi familii cu copii, de aceea ne-am gândit să avem o canapea extensibilă, să poată acomoda până la maxim patru persoane”, transmite administratorul Cornel Mânjină.

Casele mici costă undeva între 20.000 și 30.000 de euro și pot fi amplasate pe coline, la munte sau la malul mării. Pe Facebook există deja o astfel de comunitate unde 30.000 de oameni împărtășesc între ei experiența cu astfel de cabane în miniatură.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai impresionante astfel de căsuțe e undeva în Râșnov, la poalele masivului Bucegi. Căsuța are formă de chitară, cinci dormitoare și poate fi închiriată pentru 100 de euro pe noapte.

Casa în formă de chitară
Casa în formă de chitară
ADVERTISEMENT