News

Casele de pariuri și cazinourile închise în pandemie au adus statului pierderi de 60 de milioane de euro pe lună! Câți bani sunt încasați pentru fiecare aparat. Exclusiv

26.05.2020 | 13:10
Casele de pariuri si cazinourile inchise in pandemie au adus statului pierderi de 60 de milioane de euro pe luna Cati bani sunt incasati pentru fiecare aparat Exclusiv
ADVERTISEMENT

Casele de pariuri și cazinourile au fost închise pe perioada pandemiei, iar restartul va fi foarte dificil, susțin specialiștii din industrie. Sorin Constantinescu, expert în gambling și consilier guvernamental în domeniul jocurilor de noroc a vorbit pentru FANATIK despre situația industriei în criza COVID-19. 

Casele de pariuri și cazinourile închise în pandemie au adus statului pierderi de 60 de milioane de euro pe lună!

Industria va reporni pe data de 15 iunie, cazinourile și casele de pariuri fiind deschise o dată cu restaurantele, dacă situația o va permite. Totuși, pentru cele două luni în care totul a fost închis, pierderile sunt uriașe, atât pentru casele de pariuri, cât și pentru stat:

ADVERTISEMENT

“A fost o perioadă dificilă, ca pentru industria HoReCa. Sunt aproape 80.000 de aparate care au stat. Pentru ele s-a plătit chirie și nu toți proprietarii au fost înțelegători. Mulți au șantajat agențiile de pariuri. Unii au înțeles, alții nu. 

Sunt 45.000 de oameni care nu pot fi atât de mulțumiți cu ceea ce încasează din șomajul tehnic, în condițiile în care este un business în care se fac mulți bani din tips, bacșiș. Sunt oameni care au credite la bancă, chirii de plătit, copii acasă.

ADVERTISEMENT

Guvernul a suportat aceste salarii. Dacă facem o medie 45.000 ori 500 de euro, ajungem la o sumă de peste 20 de milioane de euro suportată de statul român, în condițiile în care în momentul în care industria era deschisă, statul își lua între 60 și 70 de milioane de euro din taxe și impozite”, a spus Constantinescu pentru FANATIK.

Casele de pariuri și cazinourile închise în pandemie au adus statului pierderi de 60 de milioane de euro pe lună! Câți bani sunt încasați pentru fiecare aparat. Exclusiv
Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc

“O firmă ar începe să producă în online cam după un an de zile în care cheltui câteva milioane în care să te faci cunoscut”

Iar, data de 15 iunie vine cu alte costuri pentru agențiile de pariuri și cazinouri: “O să coste mult și măsurile sanitare. Trebuie să pui folii de plexiglas între aparate care costă cam 300 de lei bucata. Sunt costuri mari: soluții, dezinfectanți. Industria va reporni la data de 15 iunie după toate calculele”, a spus Sorin Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Migrarea în online nu este atât de simplă pentru operatorii care nu aveau un site consacrat până acum. Tocmai din acest motiv, cei care operau doar în sedii fizice, nu au putut să facă tranziția în online, una care vine cu investiții importante:

“O parte din companiile din industrie au operat și online și land based (fizic). Dar nici măcar 5% dintre cei care operau doar fizic, nu au trecut în online. Au stagnat. Online-ul este dificil. Trebuie să investești mulți bani în soft, investești mulți bani în marketing, să te cunoască lumea.

ADVERTISEMENT

O firmă ar începe să producă în online cam după un an de zile în care cheltui câteva milioane în care să te faci cunoscut. În această perioadă nu putem vorbi de o compensare care aveau land based și care au trecut în online. 

În online nu putem spune că a fost o explozie. Întradevăr, au crescut încasările cu 25-30% pentru că cei care jucau land based și-au deschis conturi în online. După statisticile noastre, cam 30% au crescut statisticile în online”, a declarat consilierul guvernamental pentru FANATIK.

“Taxa pe un aparat pe an este de 4000 de euro, cam 330 de euro pe lună. Și nimeni nu va ține cont că e pandemie și nu mai sunt clienții care erau o dată”

Pentru fiecare aparat, operatorul trebuie să dea la stat 4000 de euro pe an sub formă de taxe, indiferent de situație. Din cauza taxelor fixe și a costurilor importante, Sorin Constantinescu se teme că o parte dintre operatori nu vor putea să deschidă:

“Taxele în această industrie sunt fixe. Plătești indiferent dacă ai clienți sau nu ai clienți. Taxa pe un aparat pe an este de 4000 de euro, cam 330 de euro pe lună. Și nimeni nu va ține cont că e pandemie și nu mai sunt clienții care erau o dată.

Taxele fiind la fel de mari, chirile la fel de mari, vor începe greu și cu pierderi semnificative. Cei care nu au bani puși de-o parte ca să reînceapă, nu vor reîncepe. Sunt costuri mari.

Nu este ca și la orice industrie în care poți să întârzii cu taxele și plătești penalități. Aici se anulează licența și nu poți să mai operezi 5 ani de zile. Consecințele sunt mult mai grave”, a explicat Sorin Constantinescu.

 

 

ADVERTISEMENT