Castelul din Carpați care a cucerit jurnaliștii englezi. După decenii în care a fost lăsat în paragină, neglijat pe vremea comunismului, a fost restaurat de familia sa originală și transformat într-un refugiu în mijlocul naturii.
„Un spa a renăscut în Transilvania: un ‘hotel al vindecării’ în mijlocul pădurilor și munților din România”, este titlul pe care jurnaliștii englezi l-au dat articolului despre o clădire istorică din țara noastră, publicat în The Guardian.
Este vorba despre Castelul Zabola, despre care străinii amintesc că a avut o istorie tumultoasă până recent, când a fost reconstruită de familia sa originală. După decenii în care fost lăsat în paragină, îngropat în suferință și uitare, neglijat în perioada comunismului, castelul și-a recăpătat strălucirea de altădată.
Clădirea este situată într-o vale împădurită din Translvania și nu reprezintă doar o destinație turistică, dar un loc dedicat celor care doresc liniște și o legătură profundă cu natura. Căci, imediat ce ajung aici, turiștii sunt fascinați.
După ce porțile de fier ale moșiei cunoscute odată sub numele de Mikes, se observă o alee de castani, în spatele căreia se n peisaj liniștit din Transilvania, cu coline unduitoare, lacuri și grădini ce înconjoară un castel grandios de culoare galben-ocru.
În secolele trecute, oameni din întreaga Imperiu Austro-Ungar, din care făcea parte și regiunea Covasna, ce înconjoară satul și castelul Zabola, veneau aici pentru a se vindeca. Zona, aflată deasupra unui vulcan inactiv, ultima erupție a avut loc acum 20.000 de ani, ascunde izvoare minerale efervescente sub pământ.
Înainte de al Doilea Război Mondial, contele Ármin Mikes, care trăia în castelul Zabola, avea un plan să fondeze un „hotel al vindecării” lângă lacul Sfânta Ana, aflat în apropiere. A început să construiască colibe din lemn lângă izvoarele minerale, pentru ca băutorii de ape să aibă unde să se schimbe și să se încălzească.
Apoi a izbucnit războiul, urmat de preluarea puterii de către regimul comunist din România. Infrastructura pentru băi a fost distrusă. În anul 1949, familia Mikes a fost alungată, trimisă în lagăre de muncă și considerată „dușmani ai satului”.
O singură fiică, Katalin Mikes, a reușit să evadeze în străinătate. La 10 ani după Revoluția din 1989, copiii lui Katalin, Roy Chowdhurys, descendenți ai nobililor transilvăneni și bengalezi, au recuperat proprietatea aflată în stare de degradare. Aceștia au restaurat-o și au transformat-o într-un hotel cu 32 de camere, incluzând 11 căsuțe noi, complet echipate, adăugate recent pe domeniu.